Tradiții

Meșteșug tradițional – VASILE DUDANU, meșterul tăbăcar din Grumăzești, Neamț

Originar din Suseni –Grumăzești,  Vasile Dudanu este meșterul tăbăcar care a moștenit îndeletnicirea din tată în fiu. ,,Sunt a treia generație. Primul a fost bunicul, apoi tata, și acum eu care mă ocup de tăbăcirea pielilor. ”

Munca nu e una ușoară, sunt multe etape de parcurs în realizarea produsului final, dar meșterul nostru nu e genul care să se plângă. A învățat meserie încă din copilărie, când din joacă a făcut căciuli pisicilor și câinilor din bătătură.  Așa a prins drag de meșteșug și trăiește astăzi, ca un bun gospodar cu familia lui, din această meserie tradițională.

Prelucrarea pieilor

Prelucrarea pielor durează până la trei luni, fiind necesare etape specifice de transformare. Deși produsul finit este unul pentru sezonuol rece, meșterul tăbăcar lucrează în orice sezon. După tăierea mieilor, primăvara, se jupuiesc pieile care stau rulate la sare până la trei săptămâni. Apoi, se scutură bine și se usucă la soare câteva zile, urmând tăbăcitul.

,,Tăbăcitul ce înseamnă? Punem pieile într-un ciubăr mare cu sare, cu tărâțe și drojdie, după o rețetă specifică. Și le ținem  o săptămână, opt – zece zile. Le învârtim în fiecare zi, de câteva ori, după care le scoatem și le uscăm iar”, povesteșete iscusitul meșter.

Pentru curățare, pieile trec din nou printr-un proces complex: ,,avem un butoi care se pune cu tărâțe si naofalină și merg patru ore acolo, se învârt.  Le scoatem, le radem și iar le punem la uscat. Această etapă se numește cromare.  Acum e la motor totul, mai modern, dar am făcut și la mână când eram copil”, explică Vasile Dudanu.

Specializat în căciuli tradiționale

Confecționează cu dibăcie căciuli de blană, garnituri pentru bundițe sau haine din piei de oaie. Cel mai adesea lucrează modelele clasice, tradiționale, fiind un iubitor al culturii populare și al meșteșugului autentic.

Pentru realizarea unei cușme, așa cum căciula de blană este denumită tradițional, se lucrează intens: ,,cel mai greu este cu prelucrarea, pana ajunge pielea pe masa de lucru. În rest în două ore am făcut-o, am executat-o. Dacă vă spun poate nu mă credeți, dar este vorba de până la 50 -60 de ore în care tot pui mâna pe piele.”, relatează meșterul de la Grumăzești.

Meșteșugul descoperit încă din copilărie, moștenit cu drag de la familie, îl practică cu simț de răspundere alături de soția sa, ajutor de nădejde. Regretul său este acela că nu va transmite mai departe tradiția tăbăcitului, copiii orientându-se spre alte domenii de activitate. Mulțumirea apare însă când vin și aprecierile, și nu de puține ori, Vasile Dudanu, este răsplătit cu  prețuire de către clienții săi. Participă frecvent la tărgurile meșterilor populari din zona Moldovei și este căutat pentru produsele sale tradiționale. 

,,Căciulile mele sunt speciale pentru că sunt și utile și tradiționale. Țin și de cald. Eu sunt de la țară. Te duci la biserică cu fesul pe cap? Nu. Pui o căciulă , una de blană” concluzionează meșterul.

Pe Vasile Dudanu îl găsiți la Suseni, în comuna Grumăzești, dacă doriți să-i vizitați atelierul amenajat chiar în curtea gospădăriei sale. Produsele le puteți admira și le puteți cumpăra din târgurile cu specific, la care participă cu toată deschiderea pentru a-și prezenta munca. Meșterul nemțean își ghidează activitatea după un un vechi proverb: ,,Omul cu mestesug traieste din belsug”. Belșug spiritual și material.