Cafeneaua culturală

Turist prin Neamț – Casa ,,POPA“ de la Târpești

Continuăm traseul nostru turistic pe frumoasele meleaguri nemțene cu o oprire tot în zona Târgu-Neamț. De această dată, facem popas la Târpești, în comuna Petricani, acolo unde descoperim unul dintre cele mai spectaculoase muzee de artă populară din România.

Casa „POPA“, denumit inițial Muzeul de artă populară „Nicolae Popa“, reprezintă o colecție etnografică, privată, impresionantă, care a fost fondată în anul 1964 de meșterul popular Nicolae Popa.

Creator autentic, Neculai Popa și-a pus amprenta în domeniul sculpturii în piatră, lemn sau în confecționarea măștilor populare. S-a născut pe 13 august 1919, la Târpești. Anii copilăriei și i-a petrecut în satul natal, luând parte cu ceilalți copii de vârsta lui la toate evenimentele comunității sătești, manifestând un interes aparte pentru sărbătorile de iarnă. Predispoziția sa pentru spectacol îl va însoți toată viața, materializându-se în realizarea de costume și măști, texte și versuri pentru serbările și spectacolele organizate în preajma sărbătorilor de iarnă. Culege și creează folclor, fiind preocupat de păstrarea și transmiterea acestuia generațiilor următoare.

Desfășurarea săpăturilor arheologice în zona Petricani, începând cu anii ’60, vor aduce schimbări majore în existenta lui Neculai Popa. Pornind de la o farsă pe care a încercat să o facă arheologilor, el ajunge să prindă gust pentru sculptură. Modelând mai întâi mici idoli din argilă, iar mai apoi figurine zoomorfe, de numai câțiva centimetri, din piatră, pe care le-a îngropat în șantierul arheologic, ajunge în urma unui fericit complex de împrejurări să fie încurajat și susținut în această nouă activitate a sa, organizându-i-se expoziții personale și fiind invitat la numeroase expoziții de grup sau manifestări regionale, naționale ori participări, care au însemnat pentru Nicolae Popa obținerea unor importante premii sau distincții.

Noua sa activitate artistică i-a oferit și anumite oportunități financiare ce vor face posibilă împlinirea unei alte dorințe mai vechi: înființarea unui muzeu sătesc, care să conserve vechile obiecte utilizate de locuitorii satului și costumul popular folosit de aceștia din ce în ce mai rar. În 1976 va reuși să materializeze acest proiect, prin inaugurarea, în curtea sa, a unei construcții ridicate special pentru a adăposti multitudinea de obiecte colecționate în anii precedenți. Muzeul cuprinde mai multe colecții – arheologie, numismatică, etnografie, icoane și obiecte religioase, pictură naivă – la care se adaugă o parte din creațiile sale artistice.

Ideea muzeului i-a venit lui Nicolae Popa în anii 1960, în contextul în care lumea satului românesc se moderniza. Deși cei din jurul său erau la început sceptici în ceea privește utilitatea unui asemenea demers, începutul a fost făcut prin colectarea unor exponate de care oamenii nu mai aveau nevoie.

Muzeul propriu-zis s-a deschis în 1965 sau 1964 după o altă sursă, funcționând până în anul 1977 ori 1976 după alții, în vechea clădire de serviciu a învățătorului satului, clădire reparată și reamenajată de Popa pentru a-i putea adăposti colecția. Afluxul de turiști a schimbat, în timp, opinia oamenilor locului, aceștia începând să-l ajute pe artist prin donații de obiecte populare, vechi și autentice. În anii 1980, conform spuselor artistului, în fața casei din Târpești parcau câte 300 de autocare pe an. După Revoluția din 1989, numărul de turiști a scăzut considerabil, stârnind însă interesul turiștilor de peste hotare.

Peste 3.000 de exponate sunt prezentate în cadrul Muzeului de artă populară de la Târpești, care au fost grupate pe domenii ca arheologie cu lucrări provenite din săpăturile organizate pe plan local și în zone învecinate, numismatică, etnografie locală, icoane și obiecte de cult, pictură naivă românească și sculptură naivă, cu exponate realizate chiar de Nicolae Popa.

Măști, costume populare, împletituri, sculpturi în piatră și lemn, obiecte casnice, instrumente și unelte diverse, instrumente muzicale, ouă încondeiate,ceramică, icoane pictate pe lemn și pe sticlă, obiecte de cult religios, precum și monede, insigne sau decorații, tablouri și fotografii vechi ori diverse arme, toate sunt expuse în Muzeul de artă populară de la Târpești sau, după actuala denumire,  Casa „POPA“.  O parte dintre obiecte sunt realizate de însuși Nicolae Popa și de soția acestuia, iar altele sunt colecționate de la oamenii locului. 

Dacă ajungeți în zonă, la numai 12 km de orașul Târgu-Neamț, puteți descoperi impresionanta Casă „ POPA“, o poveste care încă se scrie despre satul românesc, despre autenticitate, tradiție și artă populară. Încă de la porțile fabulos sculptate în lemn veți descoperi o lume magică, o amprentă a timpului care relevă armonie, artă și frumos.

Documentare realizată de Oana-Talida COZMA
Foto: Octavian POPA