Inside CARMEN SAECULARE

Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț, ediția a XLVIII-a

Deja cu cincizeci de ani de istorie în spate – şi ce istorie! – Festivalul Internaţional Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ a devenit un brand al ținutului nostru. Un brand care a depăşit demult graniţele ţării. Pe lângă actul cultural propriu-zis care se petrecea în cele două, trei săptămâni (mai nou, şapte zile) şi de beneficiul spiritual expediat către public, acest important festival a transformat municipiul Piatra-Neamţ într-o veritabilă Capitală muzicală a ţării!

Deja cu cincizeci de ani de istorie în spate – şi ce istorie! – Festivalul Internaţional Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ a devenit un brand al ținutului nostru. Un brand care a depăşit demult graniţele ţării.

Pe lângă actul cultural propriu-zis care se petrecea în cele două, trei săptămâni (mai nou, şapte zile) şi de beneficiul spiritual expediat către public, acest important festival a transformat municipiul Piatra-Neamţ într-o veritabilă Capitală muzicală a ţării!

Anul acesta, în perioada 2 – 8 iulie, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ a organizat cea de-a XLVIII-a ediţie a „Vacanţelor Muzicale la Piatra-Neamţ”. Timp de o săptămână, ţinutul Neamţ a fost cuprins de acorduri ale celor mai diverse genuri muzicale: simfonic, pop, operetă, rock, jazz, muzică tradițională, etno sau camerală.

În deschiderea ediției, soprana Evelina Barcan și altista Maria Băicănescu au interpretat, în primă audiție, compoziția profesorului pietrean Ionel Ceobanu, „Turnul lui Ștefan cel Mare” (versuri: Georgiana Ploscan, orchstrație: Sabin Păutza). Concertul simfonic care a urmat i-a avut drept soliști pe pianiștii Daniel Ciobanu și Ioana Andreescu, muzicieni care au urcat pe scena „Vacanțelor” alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii „Serghei Lunchevici” Chișinău, Republica Moldova, la pupitrul dirijoral aflându-se Mihail Agafița.

De luni, 3 iulie, în cadrul „Vacanţelor”, seară de seară, platoul Curţii Domneşti a fost gazda unei serii de muzicieni consacrați, printre ei: Ștefan Bănică junior, Lupii lui Calancea și surorile Osoianu, Natalia Barbu, Concertino Accordion Band.

Festivalul de anul acesta a propus melomanilor și trei seri camerale. Invitați au fost atât artiști de anvergură, care au cântat pe scenele muzicale ale întregului Mapamond, precum pianiștii Mihaela Spiridon și Viniciu Moroianu, ori violoncelistul Anton Niculescu, dar și muzicieni nemțeni ajunși să fie recunoscuți drept interpreți valoroși ai muzicii clasice: pianista Raluca Ouatu, violista Ioana Mardare și violonistul Laurențiu Busnea.

Finalul ediţiei a programat, în înseratul zilei de 8 iulie, o excepţională seară de operetă, oferită nemțenilor de soliștii și orchestra Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București, cei care au purtat public prezent la eveniment într-o fascinantă Călătorie în lumea filmului și a musicalului.

Ecouri ale ediției a XLVIII-a a Vacanțelor Muzicale 

„E unul dintre cele mai vechi Festivaluri din România şi, noi, nemțenii, trebuie să-l menţinem.
Avem la Piatra-Neamţ condiţii, avem şi oameni şi spirit şi ar fi mare păcat să nu se ţină un aşa eveniment care vibrează la nivel naţional. Şi, da, este cel mai frumos loc, dar şi cel mai înspăimântător, să cânt acasă. Transmit publicului nemţean că şi eu îl iubesc! Este publicul meu preferat! De câte ori revin în România, abia aştept să cânt acasă şi sper să ne revedem cât mai des!” (pianistul Daniel Ciobanu, declarație preluată de la „Mesagerul de Neamţ”)

„Poate că un merit egal cu artiștii îl au și spectatorii. Oameni frumoși, chiar curajoși  pentru că nu s-au lăsat speriați nici de ploaia de peste zi și nici de riscul ipotetic inerent al altor rafale de ploaie, și au umplut piațeta din fața Primăriei din dorința lor de a fi parte din ediția din acest an a festivalului care a devenit un meritoriu brand al orașului, al județului. Adulți și tineri, chiar persoane aflate la vârsta senectuții (pe undeva l-am remarcat și pe profesorul Gheorghe Bunghez, fost, printre altele, director la TT), profesori, actori de la TT, soliști, instrumentiști, pictori, artiști din diverse alte domenii, judecători, preoți, avocați dar și praticanți ai altor meserii au fost acolo, să-și ia doza de frumos pentru suflet. Și, cu siguranță, a meritat.” (Site-ul „Vestea”, după seara de deschidere a ediției a XLVIII-a)

„Ne bucurăm că suntem aici! De altfel este pentru prima dată când venim la Piatra-Neamţ. Fiind zi de luni, în timpul săptămânii, nu ne-am aşteptat să fiţi în număr atât de mare. Ne bucurăm enorm! Suntem cu sânge românesc în vene și este nevoie de acest public românesc, de fuziune, să le transmitem folclorul copiilor noștri, tinerei generații care nu trebuie să uite niciodată de tradiții! Vă mulţumim!”. (Alex Calancea, de pe scena Festivalului)

„Dans energic, telefoane aprinse, ritm, aplauze, atmosferă extraordinară! Concert extrem de așteptat la Piatra-Neamț, în a doua seară (memorabilă) a Vacanțelor Muzicale: Lupii lui Calancea și Surorile Osoianu. Lume fericită, care a dat altă dimensiune Curții Domnești, parcului, scării care urcă în turnul lui Ștefan: neîncăpătoare. (…) Un spectacol cum a fost cel oferit miilor de pietreni nu poate fi povestit, nici descris decât în puține cuvinte: «fantastic» și «extraordinar», dar trebuie trăit și simțit, cu valul de emoții și cu starea pe care numai muzica adevărată, care ajunge la suflet, o poate crea. Felicitări organizatorilor pentru inspiratele alegeri!” (Ziarul „Atitudinea de Neamț”)

„Chiar și în fața ploii torențiale care s-a abătut asupra orașului, iubitorii muzicii și-au înfruntat confortul și s-au adunat pe platoul Curții Domnești, unde a avut loc evoluția ansamblului de acordeoniști condus de talentatul Eugen Negruța, cunoscut sub numele de «Accordion Band». Solistele Cristina Scarlat și Adriana Babin (nai) au adus o notă specială serii, adăugând un farmec aparte interpretărilor muzicale. Neînfrânți de capriciile vremii, spectatorii au ținut atmosfera muzicii, iar talentul și pasiunea artiștilor au fost la înălțime. Vacanțele Muzicale ne-au demonstrat, din nou, importanța lor în peisajul cultural al județului Neamț, reușind să aducă arta muzicală la un nivel superior și să adune într-un loc pasionații de muzică, indiferent de capriciile vremii.” (Site-ul „Știri-Neamț”)

„Mulțumesc mult Piatra-Neamț! Mulțumesc pentru invitația de a participa la Festivalul Vacanțe Muzicale! A fost o sărbătoare acest concert, o sărbătoare plină de emoții frumoase, de valoare, cu mult suflet și din suflet. Mulțumesc publicului cald, select și sincer. Mulțumesc și trupei Angry Band pentru profesionalism și dăruire! Să ne revedem cu bine!” (Natalia Barbu).

„Mulțumim, Piatra-Neamț! Am avut parte vineri de un public excepțional! Felicitări pentru că păstrați și duceți mai departe tradiția Vacanțelor Muzicale de la Piatra-Neamț!” (Ștefan Bănică)

Autor articol: Valentin ANDREI