Inside CARMEN SAECULARE

Zigzag printre evenimentele culturale ale lunii mai

Inside „Carmen Saeculare“ - Zigzag printre evenimentele culturale ale lunii mai

„ÎN CĂUTAREA TIMPULUI PIERDUT“, cu DANIEL CIOBANU și ANDREEA SPÎNU

Pe 15 aprilie, melomanilor nemţeni li s-a pregătit o surpriză plăcută. În pragul sfintelor Sărbători Pascale, a avut loc un eveniment deosebit, recitalul pianistic la patru mâini intitulat În căutarea timpului pierdut, susţinut de Daniel Ciobanu şi Andreea Spînu. Programul muzical, desfășurat la sala „Calistrat Hogaş“ a Consiliului Judeţean Neamţ, a cuprins lucrări compuse de Dvoŕák, Brahms, Liszt, Chopin şi Stravinski.

DANIEL CIOBANU
S-a născut în anul 1991, la Piatra-Neamţ şi a început studiul pianului sub îndrumarea meticuloasă a profesoarei Magdolna Cosma. La vârsta de nouă ani, a luat, în paralel, ore de pian cu profesoara Delia Bălan, la Bacău. Ulterior a devenit elevul profesoarei Mihaela Spiridon, care l-a îndrumat până la terminarea liceului. În această perioadă, a obţinut numeroase premii la olimpiadele şcolare şi concursurile desfăşurate în ţară.

A câștigat mai multe burse, a studiat în Scoția cu Graeme McNaught și, ulterior, cu Aaron Shorr și Petras Geniušas, și a absolvit Conservatorul Regal din Scoția. Și-a completat studiile la École Normale de Musique „Alfred Cortot“ din Paris, studiind cu Marian Rybicki, și la Universität der Künste din Berlin, avându-i profesori pe Pascal Devoyon și Markus Groh.

A câștigat cea mai importantă recunoaștere internațională în 2017, la Concursul „Arthur Rubinstein“ din Tel Aviv, unde a câștigat atât Premiul II – Medalie de Argint, cât și Premiul publicului.

Apoi a urcat pe scenă la Carnegie Hall, Elbphilharmonie Hamburg, Gewandhaus Leipzig, Konzerthaus Berlin, St John’s Smith Square din Londra, Festivalul Internațional „George Enescu“ din București și a concertat în Japonia, China, Taiwan, Africa de Sud și Brazilia.

Personalitatea muzicală și tehnica distinctă ale lui Daniel Ciobanu au condus la colaborări importante cu orchestre precum: Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Elb-Philharmonie Hamburg, Filarmonica din Israel și Israel Camerata, Royal Scottish National Orchestra, Filarmonica „George Enescu“ și Orchestra Națională Radio.

În 2017, în localitatea natală, Daniel Ciobanu a înființat „Neamț Music Festival“, pentru a crea o platformă internațională pentru tinerii artiști.

ANDREEA SPÎNU
S-a născut la Braşov şi a învăţat pianul în cadrul Liceului de Muzică „Tudor Ciortea“, unde a fost îndrumată de profesorii Margareta Ordean şi Daniel Nehoianu. În 2019, a absolvit studiile de licenţă la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, la clasa  lect. univ. dr. Delia Pavlovici.

Pe parcursul pregătirii profesionale, a participat la numeroase concursuri şi cursuri de măiestrie susţinute de profesori precum: Eduard Kunz, Corina Ibănescu, Andreas Henkel, Martin Huges, Caterina Vivarelli, Daniela Andonova, James Dick, Igor Cognolato, Yaron Rosenthal, Thomas Hoppe, Martin Klett, Per Rundberg.

Activitatea sa cuprinde participarea în proiecte şi evenimente dintre cele mai diverse. A susţinut recitaluri solo şi camerale la Festivalul Eufonia din Timişoara, la Festivalul „Simfonii pe Asfalt“ din Bucureşti, precum şi în cadrul Bienalei Europene de Poezie din Braşov.

De asemenea, a colaborat cu „Trio Kamer Art“, cu Orchestra de Cameră „Ad Musicam“ şi cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu.

În acelaşi timp, pianista Andrea Spînu s-a implicat într-o serie de concerte organizate pentru copiii din medii defavorizate, dar şi în emisiuni online de educaţie muzicală, grupate sub genericul „Pavilion muzical“.

Din 2019, Andreea Spînu colaborează cu Opera Comică pentru Copii.

ATELIER CREATIV DE PICTURĂ

În cadrul sărbătoririi a trei decenii de la înființarea Consiliului Județean Neamț, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ a derulat un eveniment cultural și artistic dedicat copiilor. Astfel, două grupe de preșcolari de la Școala Gimnazială Nr. 3 Piatra-Neamț au pășit pragul Clasei de pictură de la Școala Populară de Artă. Aici, în cadrul unui veritabil atelier de creație, pictorul Radu Cristian Macavei a explicat, pentru început, simbolistica unor elemente tradiționale aflate pe străchini, farfuriile din care mâncau odinioară străbunii noștri. În a doua parte a atelierului, copiii au aplicat ei înșiși, sub îndrumarea profesorului Școlii Populare, aceste elemente pe farfurii simple.

Rezultatul? Peste patruzeci de farfurii pictate și două ore de bună dispoziție a prichindeilor.

PIANUL CĂLĂTOR A REVENIT LA PIATRA-NEAMȚ!

Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț a oferit nemțenilor un nou eveniment muzical de marcă: concertul PIANUL CĂLĂTOR, un proiect cultural artistic, desfășurat în parteneriat cu Pro Contemporania și Radio România, eveniment care a cuprins o incursiune a pianistului Horia Mihail în istoria muzicii pentru pian solo, prin intermediul unui program muzical care a alăturat trei celebre sonate şi o fantezie pentru pian solo de Haydn, Mozart şi Beethoven, pilonii clasicismului vienez.

Turneul Pianul călător al anului 2022 a început pe 12 mai la Piatra-Neamţ și a continuat cu alte concerte desfășurate la Roman, Bârlad, Alba Iulia, Deva, Caracal, Brașov, Tulcea, Constanța și București.

HORIA MIHAIL
Pianistul Horia Mihail a debutat în oraşul său natal, la Braşov, interpretând, la vârsta de zece ani, „Concertul în Re major“ de Haydn. De atunci, a concertat de peste o mie de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica „George Enescu“ din Bucureşti şi cu Orchestra Naţională Radio.

După paisprezece ani de studii în România, cu prof. Stela Drăgulin, la Braşov, şi prof. Constantin Ionescu-Vovu, la Academia de Muzică din Bucureşti, Horia Mihail a urmat cursurile Universităţii din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995, după o perioadă de trei ani.

După ce a funcţionat o perioadă de trei ani ca lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Braşov, în toamna anului 2002, ca solist al Filarmonicii şi membru al deja cunoscutei formaţii „Romanian Piano Trio“, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi celistul Răzvan Suma, susţinând concerte de mare succes în ţară şi străinătate, inclusiv la Piatra-Neamţ (2007).

În aprilie 2011, artistul a susţinut un turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt, intitulat „Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt“.

Proiectele în care artistul a fost implicat în continuare, în fiecare an ce a urmat, printre alte proiecte solo şi camerale, sunt „Pianul călător“, „Duelul viorilor“, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, Flautul de aur“/„Flautul fermecat“, alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi „Vioara lui George Enescu la sate“, alături de Gabriel Croitoru.

În afara scenelor din România, în ultimii ani, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, München, Paris, Lisabona, Londra, în Danemarca, Germania, Ungaria, Spania, Bulgaria sau Republica Moldova, dar şi în Argentina, Chile, Statele Unite, China, Malayesia sau Japonia.

Autor articol: Valentin ANDREI

Inside „Carmen Saeculare“ - Zigzag printre evenimentele culturale ale lunii mai