Inside CARMEN SAECULARE

STRATEGII CULTURALE – Comuna BORLEȘTI, spațiu cultural pentru toate generațiile

STRATEGII CULTURALE – Comuna BORLEȘTI, spațiu cultural pentru toate generațiile

Dezvăluim parte din strategiile culturale ale comunei Borlești, o comunitate mare, cu dorință de implicare în toate sferele reprezentative ale vieții.

Comuna Borleşti aparţine judeţului Neamţ, aflându-se la o distanţă de aproximativ 25 km faţă de municipiul Piatra-Neamț și are în componență satele Borleşti, Mastacan, Nechit, Ruseni și Şovoaia. Teritoriul comunei Borleşti este aşezat în partea de Nord-Est a României, la limita central-estică a Carpaţilor Orientali şi cea vestică a Subcarpaţilor Moldovei.

Multiple activități culturale și artistice fac parte din calendarul și proiectele anuale ale Primăriei comunei Borlești, însă acestea sunt completate cu succes și de inițiative ale unităților de învățământ sau ale unor comunități de oameni vajnici și antrenați în dezvoltare, care doresc să ofere plus valoare zonei. La nivelul comunei este funcțional un cămin cultural, situat chiar pe strada principală, care a fost reabilitat în perioada 2019-2021, deschis și pregătit să găzduiască manifestări cultural-artistice de impact.

Primăria organizează în perioada 23-24 iulie Zilele comunei Borlești, iar pe 27 decembrie, Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă. De asemenea, anual, pe 2 iunie, este marcată și Ziua Comemorării Eroilor Neamului, organizată în colaborare cu preoții din parohiile de pe raza comunei Borlești.

Activitățile culturale sunt reflectate și de Biblioteca Comunală Borlești. Un spațiu de recreere, educație, colț de informare civică, ludotecă, spațiu de socializare, organizare și găzduire de evenimente literare și culturale. Acesta este locul unde se păstrează, se creează și promovează identitatea locală și este accesat în mod special de copii și tineri. Proiecte naționale și locale sunt în desfășurare prin intermediul bibliotecii. Dintre acestea amintim „CODE Kids – Programează viitorul comunității tale“, un program gratuit de IT și STEM pentru copiii de gimnaziu din mediul rural, implementat de Fundația Progress Bistrița, în parteneriat cu bibliotecile publice din România. Prin acest proiect, Biblioteca comunală Borlești creează o comunitate activă pentru dezvoltarea competențelor digitale ale copiilor și rezolvarea unor teme digitale creative cu utilitate practică. În prezent sunt 2 cluburi de coding, unul de avansați și unul de începători.

„Biblioteca de semințe“ este un alt proiect lansat în 30 de biblioteci publice din România, cu  desfășurare și la Borlești. Serviciul se adresează locuitorilor comunei, care cultivă pământul cu semințe autohtone și funcționează pe bază de troc. Tot în cadrul bibliotecii se desfășoară și repetițiile grupului de chitară „Amprente Folk“, coordonat de profesoara Nicoleta Negreanu. Întâlniri de lectură au loc săptămânal cu școlari și preșcolari de la unitățile de învățământ de pe raza comunei, fiind marcate, anual, și „Ziua Internațională a cititului“ sau „Ziua Națională a Lecturii“.

„Pe viitor continuăm această mișcare de atragere a tinerilor și copiilor în bibliotecă, prin desfășurarea de activități atractive și de interes pentru ei. De asemenea, continuăm programul «Vacanța în Bibliotecă», unde se vor derula activități diverse pentru copii“, a precizat Mihaela Socea, bibliotecar.

Proiecte educative și culturale au fost inițiate și de Școala Gimnazială „Ioan Grigore Teodorescu“. Unul dintre ele, cu caracter internațional, sub titulatura „Tradiții și obiceiuri de Paști la români“, este realizat în parteneriat cu Gimnaziul Văsieni din Raionul Telenești, Republica Moldova.

„Credința noastră în jertfa răscumpărătoare a Fiului lui Dumnezeu și datoria morală pe care o avem raportându-ne la educația moral – religioasă a copiilor ne îndeamnă la acest demers educativ. Proiectul este la a doua ediție și a devenit, din această perspectivă, o ofertă educațională importantă și necesară copiilor, care trebuie să cunoască obiceiurile și tradițiile specifice perioadei pascale, să înțeleagă semnificația simbolurilor religioase a acestei sărbători pentru a deveni bunii creștini de mâine“, explică directorul Școlii Gimnaziale „Ioan Grigore Teodorescu“ din Ruseni, Cristinel Constantin.

Proiectul își propune continuarea unui schimb de experiență și informații cu cadrele didactice, preşcolarii şi şcolarii din Republica Moldova, referitoare la tradiţiile şi obiceiurile pascale.

„Implicaţiile educaţiei în formarea personalităţii copilului confirmă şi alimentează cu fapte de observaţie că vârsta preşcolară şi vârsta şcolară sunt cele mai apte pentru formarea deprinderilor şi obişnuinţelor în general şi a celor ce presupun bunătate, dragoste, respect pentru cel de lângă tine“, mai completează directorul Școlii de la Ruseni, comuna Borlești.

Un alt proiect, extrem de apreciat și cu impact în rândul copiilor este și cel cu titlul „Nestemate populare pe plaiuri nemțene… Valerica Patrichi“, aflat la a VIII-a ediție. Festivalul – concurs se doreşte a fi un manifest al tradiţiilor populare din zona Moldovei și nu numai. Anual, evenimentul reunește peste 800 de participanți și îndrumători, bucurându-se de o pupularitate crescută în rândul iubitorilor de folclor din regiunea noastră dar și din țară. Activitatea reprezintă și un omagiu adus interpretei de muzică populară Valerica Patrichi, fostă solistă a ansamblului Cernegura din Piatra-Neamţ, născută în satul Ruseni, comuna Borleşti, precum şi promovarea melodiilor care au făcut-o cunoscută în toată ţara. Concursul cultural – artistic „Nestemate populare pe plaiuri nemțene… Valerica Patrichi“, s-a desfășurat și anul acesta, pe 15 mai, la Școala Gimnazială „Ioan Grigore Teodorescu“ Ruseni.

O inițiativă ajunsă tradiție în această comunitate nemțeană este și „Șezătoarea Borlești“, un proiect care a început într-un sfârșit de noiembrie, în 2013, și reunește până la 15 participanți. În cadrul întrunirilor se adună persoane care și-au arătat îndemânarea în ceea ce privește crearea dantelelor croșetate, în arta împletitului, activități de împâslit sau crearea de lucruri hand made. În ultimii ani au fost prezentate și tehnici de vopsit vegetal și eco-printing.

„Ceea ce atrage cel mai mult este descifrarea, înțelegerea și apoi coaserea cămășii sau a iei, piesă ce face parte din costumul popular. Am să menționez poate una dintre cele mai importante activități din procesul acesta de cunoaștere a cămășii și anume, semnele cusute. Și ca să le înțelegi, trebuie descifrare cu creionul în mână. Așa că, înainte de a coase, de a lua acul în mână, trebuie să înțelegi ceea ce coși. După această etapă, ne concentrăm pe alegerea materialelor. Am înțeles de multă vreme și vrem să transmitem și altora, că materialele folosite îți ușurează munca cu 50%. Pare uimitor, nu?“, povestește inițiatoarea acestui proiect, Maria Handaric. 

Sub îndemnul inițiatoarelor comunităților „Semne Cusute în acțiune“ și „La Blouse Roumanine“, începând cu luna iunie a anului 2014, a fost marcata Ziua Universală a Iei și la Borlești. Proiectul nu va face excepție nici în 2022, pe 24 iunie fiind programată o activitate deosebită sub această titulatură.

În final, vom menționa și proiectele Asociației „NOI – Dezvoltare, Progres, Comunitate“ din Borlești, care organizează două evenimente culturale ce se doresc a deveni tradiție în zonă. Unul dintre ele este „Crăciunul pentru Toți – Concert de Colinde“, care a desfășurat în 2021 cea de-a doua ediție. În cadrul acestui proiect cultural și caritabil, copii, tineri, adulți de toate vârstele colindă pe parcursul unei zile de filmare pentru un Concert caritabil ce a fost difuzat în Ajunul Crăciunului online. Cu donațiile adunate au fost cumpărate alimente, haine, încălțări și jucării la peste 100 de copii aflați în nevoie din comuna Borlești.

Cel de-al doilea proiect, denumit  Retro Disco Night, reprezintă un eveniment cultural, de entertainment, care culminează cu o seară de petrecere și debutează cu organizarea jocurilor copilăriei. Starea retro este creată de elementele de recuzită demne de muzeul românesc al Kitsch-ului, iar playlistul este o pendulare continuă între muzica pop, rock, alternative ale anilor  ’80,’ 90 și 2000, pentru ca toate categoriile de vârstă să se distreze.

La Borlești cultura și viața socială stă la înălțime, cetățenii comunei bucurându-se pe întreg parcursul anului de manifestări ce au menirea de a îmbogăți și bucura spiritul.

Autor articol: Oana-Talida COZMA