Inside CARMEN SAECULARE

Activitate artistică bogată a claselor de canto tradiţional

Odată început anul şcolar 2021-2022, atmosfera de la clasele de canto tradiţional s-a animat. Orele de curs sunt abordate de cei doi coordonatori – Georgiana Şeban Axinte şi Laurenţiu Marian – astfel încât să se îmbine cât mai armoniosvoia bună cu munca asupra vocii şi deprinderea meşteşugului cântatului. Fiindcă elevii în majoritate de vârsta copilăriei şi a începutului adolescenţei, cei doi profesori consideră necesară apropierea lor de ludic, de lumea din care provin învăţăceii.

Faptul că activitatea celor două clase e una serioasă este reflectat prin spectacolele cu public pe care le desfăşoară copiii, evenimente aşteptate cu nerăbdare deopotrivă de micii artişti, de părinţi şi bunici.

Profesorii de curs exploatează la maximum orice oportunităţi ivite. Astfel,  grupurile vocale „Floare de colţ” şi „Sânzienele”, coordonate de Georgiana Şerban Axinte, a oferit un frumos concert de pricesne care s-a desfăşurat, pe 21 noiembrie, la Biserica parohiei „Schimbarea la faţă” Taşca-Secu.

Eleva Mateea Bunduc, de la clasa coordonată de Laurenţiu Marian, a avut o evoluţie artistică apreciată în cadrul spectacolului-concurs de interpretare vocală pentru copii „Muguri de cântec românesc”, organizat de Ansamblul artistic profesionist ,,Constantin Arvinte” al Centrului pentru Cultură Tradiţională Iași.

Activitatea intensă din luna lui Brumar a claselor de canto tradiţional din cadrul Şcolii Populare de Artă Piatra-Neamţ a cunoscut apogeul pe 29 noiembrie, când postul naţional „Favorit TV”, a difuzat înregistrarea în care o parte din elevilor au interpretat cele mai frumoase cântece ale folclorului nemţean. Au evoluat: Amalia Asaftei, Iustin Radu, Angela Văideanu, Ingrid și Maria Cornea, Teona Gliga, Erika Radu, Paula Baltag, Antonia Ouatu, grupul „Boboceii” și grupul „Muguraşii din Ghindaoani”.

Munca asiduă depusă de viitorii artişti ai scenelor ţării ne duce cu gândul la ideea pe care o lansa anticul Seneca într-una din scrierile sale: „Per aspera ad astra!” – pe căi anevoioase se ajunge la stele. Succes!


Autor articol: Valentin ANDREI