Inside CARMEN SAECULARE

Revista ANTITEZE, un nou proiect editorial al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“

Recent, la Editura Nona a Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“ Neamţ a apărut un nouă ediţie a Revistei de literatură şi Arte ANTITEZE. Cu un colegiu redacţional în parte modificat, publicaţia face parte, începând cu numărul de faţă, dintr-un nou proiect al instituţiei aflate sub patronajul Consiliului Judeţean Neamţ, Centrul urmând să se ocupe de editarea prestigioasei reviste nemţene.

Sumarul este deschis de un text al reputatului profesor băcăuan Ioan Dănilă, consacrat poetului Vasile Alecsandri, la celebrarea a două veacuri de la naştere.

Urmează o serie de materiale cu referire la ultimele două ediţii ale Premiului naţional pentru proză „Ion Creangă“, Opera omnia, fiind incluse şi interviurile acordate de laureaţii din 2020 şi 2021, prozatorii Dan Stanca şi Gabriela Adameşteanu.

Două nume mari ale literaturii române fac obiectul a două materiale de interes. Astfel, rubrica Reevaluări îl are în atenţie pe Mircea Eliade, textul fiind semnat de Sorin Alexandrescu. Apoi, sub auspiciul Cronicii literare, criticiul Cristian Livescu realizează un omagiu adus lui Lucian Blaga, cu ocazia împlinirii, anul acesta, a 125 de ani de la naşterea poetului şi filosofului român.

Demn de a fi menţionat este şi textul profesorului ieşean Doru Scărlătescu, cel care aduce în discuţie subiectul Eminescu şi eminescologia de cartier.

Nu sunt uitaţi scriitorii nemţeni. Poetul Radu Florescu este sărbătorit la cei 60 de ani de viaţă, în timp ce Dan Iacob realizează o radiografie a operei lui Ion Creangă privită prin ochii lui Vasile Lovinescu. 

Lucrarea profesorului Neculai MuscaluIronie şi violenţă în limbajul publicistic. Efecte expresive în presa românească de acum 100 de ani. Anul politic 1919 în ziarul „Adevărul“ (Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2021) – este reflectată critic prin prisma a două nume importante ale vieţii literare româneşti: academicianul Nicolae Breban şi scriitorul Bogdan Creţu (director al Institutului de Filologie Română „A. Philippide“ din Iaşi.

În noul număr al Antitezelor mai poate fi citit un amplu material consacrat pictorului Mihai Agape, apreciatul artist plastic nemţean oferind, prin intermediul uneia dintre lucrările sale, şi imaginea de pe copertă.

Viaţa culturală nemţeană din perioada anilor pandemici 2020 şi 2021 este reflectată prin intermediul a două materiale. Unul, redactat de Raluca Naclad, aduce în prim-plan activitatea artistică a Teatrului Tineretului. Celălalt se referă la marea sărbătoare a Ansamblului folcloric „Floricică de la munte“, care în luna august a anului 2021 a împlinit vârsta semicentenară, momentul fiind celebrat printr-o serie de concerte oferite publicului în Piaţa Turnului şi prin editarea lucrării monografice Floricică de la munte – 50 de ani de joc şi cântec strămoşesc.

Nu în ultimul rând, revista găzduieşte un material intitulat In Memoriam, unde li se aduce un ultim omagiu scriitorilor nemţeni trecuţi recent în eternitate: cărturarul romaşcan Gheorghe A. M. Ciobanu, cu o operă eseistică impresionantă, istoricul literar Constantin Tomşa, autorul celui mai complet Dicţionar al scriitorilor din judeţul Neamţ, poeţii Gheorghe Simon, „agapianul“, Mircea Bostan, ironistul, Olga Elionora Loghin, memorialista neîmpăcată, nume de certă referinţă, Victor Stan, toţi foşti membri ai redacţiei sau colaboratori ai revistei.


Autor articol: Valentin ANDREI