Cafeneaua culturală

Culorile artei contemporane la BIENALA NAŢIONALĂ DE ARTĂ PLASTICĂ „LASCĂR VOREL” PIATRA-NEAMŢ (30 octombrie 2023 – 7 ianuarie 2024)

BIENALA NAŢIONALĂ DE ARTĂ PLASTICĂ „LASCĂR VOREL” PIATRA-NEAMŢ

Organizată sub egida Complexului Muzeal Național Neamț, noua ediție a Bienalei Naționale de Artă „Lascăr Vorel” expune pe simezele Muzeului de Artă Piatra-Neamț peste 100 de lucrări, realizate de artiști din țară, cu abordări tehnice diferite și multiple interpretări de factură experimentală.

Timp de două luni, prestigiosul eveniment național de artă plastică aduce în atenția publicului nemțean artiști contemporani profesioniști: pictori, sculptori și graficieni, absolvenți ai universităților de artă, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Manifestare artistică de amploare, definită ca una dintre expozițiile-concurs majore din țară, Bienala a debutat la Piatra-Neamț în anul 1970, ca un festival organizat în scopul cunoașterii plasticienilor profesioniști, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România. 

Manifestarea a fost gândită încă de la început ca o omagiere adusă pictorului și graficianului Lascăr Vorel, personalitate profund originală, unul dintre cei mai inventivi expresioniști români din perioada interbelică.

Cu fiecare ediție, evenimentul s-a impus ca un act de cultură autentic și a avut ca obiectiv actualizarea și promovarea artei românești. Faptul că, în prezent, sute de artiști sunt interesați de participarea la Bienala de la Piatra-Neamț este o dovadă a importanței pe care a dobândit-o. Calitatea evenimentului este rezultatul eforturilor organizatorilor care, de fiecare dată, au antrenat nume importante ale artei plastice naționale în procesul de selectare și jurizare a lucrărilor dar și de evaluare a evenimentului în sine.

Aflată la a XVIII-a ediție, Bienala Națională de Artă Plastică „Lascăr Vorel își păstrează și consolidează obiectivul de eveniment – reper în arta plastică națională, și, în acest sens, componența de excepție a juriului și de la această ediție a onorat evenimentul, reafirmând statutul expoziției ca manifestare artistică de amploare.

Astfel, personalități marcante din domeniul criticii de artă și al artelor plastice au analizat și desemnat câștigătorii. Președintele juriului, Erwin Kessler, istoric și critic de artă, director al Muzeului de Artă Recentă, Cătălin Davidescu, critic de artă, Mircea Roman, sculptor, Suzana Dan, artist plastic, manager cultural Rezidența BRD Scena9 și Ștefan Potop, pictor, președintele Filialei UAP Neamț, au acordat câte un premiu pentru fiecare categorie în parte (pictură, grafică, sculptură), în ziua vernisajului, 30 octombrie 2023.

Dănuț Adrian Chidon-Frunză (Iași) a câștigat premiul pentru Pictură, Ioan Horvath (Cluj-Napoca) a fost preferat unanim, detașându-se în clasament încă de la preselecție, și premiat la secțiunea Grafică,  iar Matei Gașpar (Timișoara) a primit premiul pentru Sculptură.

Fundația „Vorel” Piatra-Neamț, în calitate de partener, a acordat „Premiul pentru Debut” artistei Andreea Gabriela Tudor (Galați).

În perioada 31 octombrie 2023 – 7 ianuarie 2024 expoziția va fi deschisă publicului iubitor de artă. Și la această ediție, vizitatorii vor avea ocazia să își aleagă un favorit pe care să îl voteze, iar la finalul evenimentului, organizatorii vor acorda „Premiul Publicului”, celui mai apreciat artist.

Parteneri: FUNDAŢIA VOREL” PIATRA-NEAMŢ, Filiala Neamţ a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Complexul Muzeal Național Neamț sprijină și promovează arta contemporană, oferindu-le artiștilor ocazia de a se exprima. Diversitatea stilistică și varietatea tehnicilor caracteristice activităţii creatoare contemporane caracterizează fiecare ediție a Bienalei.

Autor articol: Silvia TRĂISTARIU
Muzeograf/Coordonator, Muzeul de Artă Piatra-Neamț