Cafeneaua culturală

Implicare socială – VIORELA CHIPER

VIORELA CHIPER – Președinte Asociația Puzzle OptimEast

Ce este Puzzle OptimEast și care sunt principalele activități pe care le întreprinde?

Viorela Chiper: Puzzle OptimEast este o asociație de tineret din Târgu Neamț, care și-a deschis porțile în aprilie 2014. Cele aproximativ 250 de proiecte mai mici sau mai mari, desfășurate până în prezent la nivel local, național sau internațional, sunt în general gândite și organizate de tineri liceeni din zona Târgu Neamț. Tipurile de activități și domeniile sunt diverse, în funcție de nevoile și interesele tinerilor. Am desfășurat de la cursuri de prim ajutor la petreceri tematice; de la competiții pe echipe (vânători de comori, escape room) la ateliere de management de proiect, marketing, scriere de proiecte; de la distracție cu pudră colorată sau bătaie cu apă la bibliotecă în aer liber; sau de la cursuri de dans contemporan, la spectacole de teatru labirint. Tot printre activitățile organizate se numără: seri de film, atelier de jonglerie, flashmob, free hugs, activități de promovare a voluntariatului și educației nonformale în cadrul evenimentelor naționale, întâlniri de practicare a limbii engleze, competiții sportive, acțiuni caritabile, etc. Proiectele internaționale organizate în țară și în care am fost implicați în cei 6 ani de activitate sunt peste 50. Domeniile sunt la fel de diverse: teatru, improvizație, includere socială, dezvoltare personală, istorie, educație sexuală, mediu și dezvoltarea durabilă, interculturalitate, religie, antreprenoriat, etc.

Care este dezideratul care a stat la baza acestui ONG?

Viorela Chiper: Ideea inițială de la care s-a născut Asociația Puzzle OptimEast a fost crearea și oferirea de oportunități tinerilor din zona Târgu Neamț și împrejurimi. Se știe că în localitățile mai mari sunt mai multe oportunități, modalități de petrecere a timpului liber. Dar de ce să nu aibă șanse similare și tinerii din comunitățile mai mici?

Scopul organizației este de a promova și desfășura activități în domeniul tineretului, culturii, managementului și turismului în România și în străinătate. Urmărind pregătirea și dezvoltarea personală și profesională a tinerilor, proiectele Puzzle promovează valori precum egalitatea de șanse, includerea socială și se bazează pe metode ale educației nonformale.

Care sunt proiectele cele mai valoroase din palmaresul Puzzle OptimEast?

Viorela Chiper: Cred că cel mai mare plus pe care l-am putut oferi până în prezent tinerilor din zona Târgu Neamț și împrejurimi sunt mobilitățile internaționale, experiențele nonformale alături de tineri din alte țări din Europa, dar nu numai. Până în prezent, peste 80 de tineri din județ au participat la cel puțin o mobilitate internațională. Impactul pe care îl are o astfel de experiență asupra tinerilor este foarte vizibil și benefic. Pe lângă dezvoltarea încrederii de sine, comunicarea în limba engleză și posibilitatea de a compara alte perspective în funcție de locul de proveniență al celorlalți participanți sunt cele mai vizibile. 

Un alt aspect pe care îl aducem în prim plan este abordarea nonformală, ceea ce ajută ca tinerii să capete încredere, să fie ei înșiși. De multe ori, într-o comunitate mică, această libertate este oarecum îngrădită.

Târgul de universități, Pași spre viitor, Profi de pus în ramă și Elevi de pus în ramă, Citește Succesul sunt proiecte care, pe lângă a oferi un sprijin elevilor în orientarea în carieră cu răspunsuri la întrebări, sfaturi, sugestii din experiența altor tineri despre modul în care să aleagă spre ce domeniu să se îndrepte, au pus în valoare și specialiști, profesori, elevi, tineri, absolvenți cu rezultate remarcabile în domeniile de interes.

De asemenea, printre proiectele are au atras un număr mare de tineri au fost și Color fest, bătaia cu apă, vânătorile de comori, petrecerile tematice.

Un alt proiect de suflet este Biblioteca în aer liber, care a avut mai multe ediții și a fost unul din primele proiecte ale organizației, sub forma unui îndemn la lectură, în aer liber, într-un concept ce implică nu doar cărți, dar și jocuri, hamace sau băuturi hidratante.

Ce tip de activități v-ați propus să organizați pe perioadă de pandemie?

Viorela Chiper: Perioada de pandemie a venit cu provocări pentru noi, cum probabil a fost pentru cei mai mulți. Chiar în momentul în care s-a declanșat totul, noi pregăteam o activitate tare dragă nouă și de folos tinerilor liceeni. Pe 13 martie urma să aibă loc târgul de universități, ediția a 3-a. Se anunța a fi cel mai mare eveniment de acest tip de până acum, dintre cele pe care le-am organizat. Aveam confirmarea de la 12 universități din toată țara, pe domenii diferite. Am fost nevoiți să îl amânăm, pe când se vor liniști lucrurile. Dar timpul a trecut, anul școlar s-a încheiat și probabil rămâne să îl reorganizăm anul școlar următor. Sperăm să avem cel puțin la fel de multe confirmări din partea universităților. Pentru a veni totuși în sprijinul elevilor din anii terminali am luat legătura cu studenți în diverse domenii de activitate, în special tineri din zona Târgu Neamț, dar nu exclusiv. Aceștia au răspuns unei serii de întrebări într-un video. Find your way, așa s-a numit activitatea, s-a desfășurat pe parcursul a aproximativ 2 luni de zile, timp în care pe rețelele de socializare am publicat periodic filmulețe prin intermediul cărora elevii să găsească răspuns la unele din întrebările pe care le aveau: admitere, viața de student, viața la cămin sau în chirie, oportunități, greutăți.

Am mutat totul online, atât pentru noi ca echipă, cât și pentru tinerii din zona Târgu Neamț și împrejurimi. Am oferit recomandări și am provocat tinerii să ne spună ce le place să facă de acasă, pentru a găsi aspecte pozitive ale acestei perioade. Având în vedere că am sărbătorit 6 ani de activitate în această perioadă, am ales să sărbătorim prin a aprecia implicarea și spiritul de inițiativă al voluntarilor Puzzle, tot online. Am profitat de ocazie și am luat legătura cu prieteni din alte țări sau zone ale țării cu care ne era mai greu să ne vedem fizic și am organizat o ședință de fitness împreună cu un tânăr din Marea Britanie, o discuție cu un psihoterapeut din Brașov și o discuție pe tema educației financiare cu un tânăr din București.

Pentru perioada următoare suntem într-un proces de reorganizare în cadrul unui program de dezvoltare organizațională facilitat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Analizăm tipurile de activități pe care le putem realiza pentru tinerii din zonă în condițiile actuale. Și începem, timid, să planificăm următoarele proiecte internaționale în care suntem parteneri.

Care sunt în viziunea ta, necesitățile și curiozitățile noii generații ?

Viorela Chiper: Tinerii zilelor noastre mă surprind, în mod plăcut, în fiecare zi. Au idei super multe și faine, sunt creativi, vor să încerce, să iasă din zona de confort, sunt curajoși. Faptul că au acces la informație îi ajută și își găsesc diverse interese mai mult sau mai puțin comune.

Tinerii au nevoie să fie apreciați, încurajați, sfătuiți, au nevoie de atenție.

Tinerii nu prea au răbdare, vor ca totul să se întâmple imediat. Un factor în acest sens poate fi chiar tehnologizarea și ușurința de a rezolva unele aspecte.

E drept că fiecare persoană e diferită, sunt și exemple pozitive, și mai puțin pozitive.

Cum vezi tu și cum văd tinerii nevoia de implicare socială în zilele noastre?

Viorela Chiper: Implicarea în comunitate cred că a fost privită din diverse puncte de vedere în orice moment. Sunt persoane care consideră că e de datoria fiecăruia să se implice și să facă ce pot, dar sunt și persoane care consideră că dacă fac ceea ce e „menționat în fișa postului“ e suficient, iar în rest nu mai e treaba lor.

Eu cred că nevoia de implicare socială poate fi privită din 2 perspective: atât a celor care se implică sau se pot implica, cât și a celor care beneficiază de pe urma acestor activități. Și cred că de ambele părți este o nevoie de implicare. Problemele cu care ne confruntăm sunt tot mai diverse și mai importante, și orice ajutor de la oricine ar veni este bine-venit. Și în același timp, din cealaltă perspectivă, cu toții avem ceva ce putem oferi altora, pentru a le face viața mai frumoasă (și astă fără a ne priva pe noi de acel ceva).

Dacă ar fi să citez părerea unei tinere voluntare implicarea socială poate fi înțeleasă și precum „comunitatea celor care vor mai mult, oameni care sunt mereu prezenți și cunosc problemele și bucuriile din comunitatea din care fac parte, încercând mereu să ajute!“ (Elena).

Consider că, dacă fiecare ar fi atent la nevoile celorlalți, -iar respecta pe cei din jur și în același timp și pe sine, lumea în care am trăi ar fi mult mai bună!