Inside CARMEN SAECULARE

DE-AR DEVENI RESPONSABILITATEA TRĂSĂTURA NOASTRĂ DE BAZĂ!

Toţi ne pricepem să dojenim, dar nu ne dăm seama când greşim noi înşine.
(Menandru)

Vinovăția urmărește și acuză. Responsabilitatea taxează și construiește.

Învățătura creștină ne-a lăsat povara grea a păcatului. Astfel, s-a dat greșelii o importanță enormă și, pentru cei mai mulți, a face o greșeală înseamnă vinovăție. 

Nu ar trebui să fie așa! Dacă am schimba abordarea și ne-am asuma responsabilități, povestea ar fi cu totul alta. Responsabilitatea ne face să căutăm cele mai bune rezultate. Bineînțeles că suntem conștienți că pot apărea greșeli sau eșecuri. Încercăm să identificăm riscurile și să fim prudenți, dar nu există niciun plan sau acțiune în  care să nu apară dificultăți. Controlul total asupra variabilelor universului este ceva imposibil. Trebuie să anticipăm cât mai mult cu putință tot ce se poate întâmpla, dar trebuie întotdeauna să avem în vedere că unele lucruri pot scăpa de sub control și pot provoca probleme. 

Când privim situația din perspectiva responsabilității, înțelegem schimbările pe măsură ce începem să studiem și să căutăm planuri și acțiuni pentru greșelile pe care le-am făcut pe parcurs. Vrem să învățăm, să ne îmbunătățim, trebuie să trecem în revistă pașii și apoi să analizăm și să reconstruim ceea ce am făcut greșit. 

Freud spunea: „Majoritatea oamenilor nu își doresc cu adevărat libertatea, deoarece libertatea implică responsabilitate, iar majoritatea oamenilor se tem de responsabilitate“. 

Ce trebuie să învățăm? Să învățăm că simpla vinovăție duce doar la lacrimi, resentimente, durere. Și această vinovăție te duce, de cele mai multe ori, la un blocaj mental, nereușind să mai fii capabil să repari situația, să înveți din erori. Când te simți vinovat îți este greu să te ridici, să te scuturi de praf și să faci pași înainte.

Trebuie conștientizat că responsabilitatea ne permite să preluăm comanda acțiunilor, fără a lăsa eșecurile și greșelile noastre sau ale altora să ne copleșească. Ne dă imboldul să învățăm din aceste piedici, să căutăm noi răspunsuri și direcții la provocările vieții. Responsabilitatea necesită maturitate, echilibru și capacitatea de a medita și de a planifica pașii corecți spre succes. Responsabilitatea implică și capacitatea de a învăța din greșelile altora!

Autor articol:
Carmen-Elena NASTASĂ, manager