În fiecare an, pe 2 august, ne amintim de marele muzician român Mihail Jora.
Născut la Roman, viitorul compozitor și dirijor de talie mondială a absolvit Conservatorul ieșean. Apoi, a aprofundat studiile privind compoziția la Conservatorul din Leipzig (1912-1914), unde i-a avut drept magiștri pe Max Reger (compoziție) și Robert Techmuller (pian). În anii 1919 și 1920 a studiat la Paris, fiind îndrumat de compozitorul Florent Schmitt.
A fost, de asemenea, licenția în Drept.
Personalitate complexă a muzicologiei românești, Mihai Jora este considerat de marea majoritate a specialiștilor domeniului drept muzicianul care, alături de George Enescu, a dominat viața muzicală românească a primei jumătăți de veac XX.
Compozitor deosebit de talentat, cu studii temeinice în domeniu, ajutat și de o inteligență remarcabilă, Mihail Jora este creatorul unui număr impresionant de lucrări, cuprinse în peste 50 de opusuri. A fost răsplătit de tagma muzicală cu multe premii și distincții.
A făcut, alături de compoziție, critică muzicală, în paralel cu desfășurarea unei impresionante cariere de dirijor.
A fost unul dintre membrii fondatori ai Societății Compozitorilor Români, fiind vicepreședinte al acestei entități până la transformarea sa în Uniunea Compozitorilor din Republica Populară Română (1949).
A fost membru titular al Academiei Române, profesor și rector al Academiei Regale de Muzică din București (transformată ulterior în Conservatorul „Ciprian Porumbescu“) și primul director muzical al Societății Române de Radio. În semn de cinstire, instituția a dat numele „Mihail Jora“ propriei săli de concerte. La fel cum Filarmonica din Bacău îi poartă numele.
În plan uman și social, Mihail Jora a fost recunoscut drept o persoană de acțiune caracterizată de fermitate, sinceritate și strictețe, aflându-se în nenumărate rânduri în opoziție cu autoritățile statului de după anul 1945.
A trecut în neființă la 10 mai 1971, la București.
Mihail Jora evocat la Festivalul „Vacanțe Muzicale“
În vara anului 1978, în cadrul ediției a șaptea a Festivalului „Vacanțe Muzicale“, Casa de Cultură din Roman a găzduit simpozionul dedicat lui Mihail Jora. A fost un moment evocator în cadrul căruia au vorbit pe larg muzicologii Dan Constantinescu, Anatol Vieru, Ștefan Niculescu, Pascal Bentoiu, Dumitru Bughici, Vasile Tomescu și Mihail Cozmei. Au fost făcute referiri la proeminenta personalitate a compozitorului, dirijorului, profesorului și criticului muzical născut în orașul de pe malurile Moldovei.
Documentare realizată de
Valentin ANDREI