Inside CARMEN SAECULARE

„Flower Power – inspired by nature“

„Flower power – inspired by nature“ este titlul sub care, în cadrul ediției a treia a Neamț Art Festival, s-a derulat o spectaculoasă prezentare de bijuterii dedicată zeiței Flora.

Manifestarea a reunit 29 de creatori de bijuterii din 18 localități din România: Galați, Suceava, Constanța, Târgoviște, Corbeanca-Ilfov, Roman, Târgu-Mureș, Petroșani, Timișoara, Rozavlea-Maramureș, Tecuci, Caracal, București, Satu Mare, Iași, Buzău, Oradea și, desigur, Piatra-Neamț. În plus, au fost prezenți patru creatori de bijuterii din afara hotarelor țării, din Armenia, Germania, Italia și Israel. În deschidere, publicul prezent s-a bucurat de un moment de balet susținut de grațioasa Laura Stavarache, mentorul Școlii de dans Rèvèrance.

Gala bijuteriilor „Flower Power inspired by nature“ a fost organizată de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț, cu finanțarea Consiliului Județean Neamț, în parteneriat cu comunitatea „Loja pasionaților de mărgele“, călăuzită de doamna Ana Zaporojan, din Oradea, și de Laura Bogdan Hancăș, din Petroșani.

Patroana spirituală, Zeița Flora, a fost omagiată prin bijuterii florale, în special coliere, alături de brățări, cercei, poșete sau accesorii pentru păr. Creațiile au fost realizate în diferite tehnici, folosindu-se o mare diversitate de materiale, chiar și unele reciclate, cum ar fi coji de avocado sau hârtie creponată.

Svetlana Dubinsky, din Israel, a mizat pe minunatele cristale Swarovski, lucrările sale fiind premiate la Kiev (Ucraina) și Milwaukee (S.U.A.). O altă creatoare, Svitlana Kochetova, din Italia, redă, prin mărgeluțe, pietre semiprețioase și french wire, misterioase povești montane. Lucrările sale au obținut Marele Premiu la Concursul Creativamente din Italia.

Lilit Adamyan Seyrayan, din Armenia, prin minuțiozitatea sa de a mânui sârma, ne-a uimit cu împletituri sofisticate în care încadrează pietre semiprețioase și perle.

Aset Coloeva, din Germania, a cinstit-o pe Zeița Flora cu un buchet de gingași trandafiri roz, confecționați din porțelan fin, în timp ce Laura Bogdan Hancăș, din Petroșani, a prezentat mini colecția „Înșiră-te mărgărite“, uimindu-ne și de data aceasta prin autenticitate, încadrând în creațiile sale pietre din Jiu, într-un mod excepțional și cu măiestrie, alături de firul soutashe.

Mohjazi Mirela, din Galați, a surprins cu un intens torent cromatic, care reprezintă flori inspirate din folclor, realizate din mărgeluțe, dantele pictate manual, canvas, paiete, piese vintage și catifea, create cu multă dragoste, după cum susține chiar ea. Albumita Irimia, din Suceava, a apelat la frumoasele cusături tradiționale în redarea florilor, iar Cerasella Zangor, din Corbeanca-Ilfov, a uluit cu imensitatea pieselor sale lucrate formidabil prin împâslire, sculptură din porțelan și mărgele. Tünde Vass, din Târgu- Mureș, a prezentat prin lucrările sale fermitate și, în același timp, finețe, prin modelajul său în lut polimeric. Cristina Petrariu, din Roman, stăpânește cu desăvârșire mixajul dintre suprafețe impresionante de piele și o multitudine de alte materiale. Luisa Maria Georgescu, din Constanța, ne ademenește la cascade florale, ne seduce cu flori nocturne, ne încântă cu rapsodia autumnală; pe toate acestea le transpune în accesorii pentru mărgelit prin diverse tehnici, printre care și brickstitch. Carmen Georgescu, din Târgoviște, a mângâiat privirile publicului cu delicatele flori executate din mii de mărgeluțe în tehnicile spiral, netting și herrigbone. 

Mirela Popa, din Galați, a fascinat cu o întreagă grădină plină de aromă și culoare, sădită din mărgeluțe într-o mulțime de pași heringbone și peyote, în timp ce Cristina Dobrescu-Dragu, din Timișoara, a adus îndrăzneala sa în mânuirea volumelor, culorilor și formelor, în utilizarea pieselor din diverse materiale de calitate.

Maria Caia, din Rozavlea-Maramureș, a prezentat parfumul și naturalețea ciulinilor, în timp ce

Mariana Rogoz, din București, a creat flori stilizate laconice, realizate prin conservarea și conturarea formelor din coji de avocado, precum și sfere din sârma ondulată în diverse culori, toate lucrate manual prin modelare, ondulare și brodare. 

Lucrările Florinei Petrescu, din Piatra-Neamț, realizate dintr-o imensitate de mărgeluțe de 1 și 2 mm în tehnica nettting, impresionează prin cromatica atent aleasă, prin sensibilitate și forță, prin fragilitate și șarm.

Gala Bijuteriilor a avut-o invitată și pe Cristina Monica Roșu, cea care a prezentat o serie de flori albastre în rame rafinate, mărgelite în sclipiri de soare și cer.

Cristiana Stancovici, din Caracal, a apelat la reciclare, combinând suave hortensii din hârtie cu mărgele de sticlă, în tehnicile quilling și origami. Claudia Calin Agape, din Tecuci, a venit cu flori în culori pastelate, lucrate din mărgeluțe în tehnica peyote, formând un delicat ansamblu care se compune din colier și poșetă, iar Andraș Csilla, din Sfântu Gheorghe, a fascinat prin imensitatea decorului floral, realizat din cristale Swarovski și mărgele de nisip în tehnicile embroidery și peyote. Epsen Memet, invitată din Constanța, a prezentat o întreaga simfonie florală cu personaje care mai de care mai parfumate și mai gingașe, ce au prins viață grație mulțimii de mărgeluțe țesute manual. Stela Ionescu, din București, a fost cea care a bucurat cu flori atât roșii cât și mov, lângă care tronează falnic cristale, pietre semiprețioase și perle, împrejmuite cu mărgeluțe perfect asortate.

De la Piatra-Neamț, Paula Turnea, s-a jucat în creațiile sale cu forme și diverse materiale nonconformiste într-un mod cu totul aparte, care ne surprinde atât de plăcut, iar Gabriella Jasz, din Satu Mare, a creat o compoziție florală străjuită de o prietenoasă reptilă, piesele fiind croșetate din mărgele în mai multe tehnici meșteșugite.

Florentina Bănică, din Iași, a mângâiat privirea cu flori stilizate desprinse din covoarele și iile străbunilor, repunând în valoare identitatea noastră culturală, în timp ce Angela Ciochircă, din Buzău, pentru redarea florilor, a îmbrățișat forma mozaic-mandală într-o superbă combinație de turquoise cu diverse nuanțe de verde.

Mihaela Călin, din Buzău, a realizat flori pline de sclipire alături de fluturi și de un superb grupaj de cale în stil art nouveau, iar Ana Zaporojan, o basarabeancă din Oradea, originară din Ucraina, dedică Zeiței Flora o ghirlandă de flori stilizate în culori vibrante, colierul fiind o solicitare a revistei germane „Perlen Poesis“.

Spectaculoasa prezentare de bijuterii s-a realizat într-un decor magnific, ce a reconstituit imagini din grădina edenică. Evenimentul a fost închis printr-o senzațională explozie de confeti albe, ce a încununat defilarea Zeiței Flora și a lui Zeus. Managerul Centrului pentru Cultură și Artă ,,Carmen Saeculare“ Neamț, Carmen-Elena Nastasă, a fost cea care a înmânat diplomele de excelență participantelor care au putut fi prezente la Gala Bijuteriilor de la Piatra-Neamț. Cu același prilej a fost lansat și albumul de bijuterii dedicat manifestării din anul precedent, cu titulatura ,,De la Cucuteni la Mileniul III“.

Autori articol:
Valentin ANDREI, Oana-Talida COZMA, Ana ZAPOROJAN
Foto: Octavian POPA și Foto Club Neamț