Cafeneaua culturală

Turist prin Neamț – Frumuseți de pe Lacul Pângărați

Turist prin Neamț – Frumuseți de pe Lacul Pângărați

Dacă vă plac drumețiile, vă invităm într-un nou periplu pe meleaguri nemțene. Pentru un plus de relaxare și conectare cu natura, facem oprire pe Lacul Pângărați, aflat în comuna cu același nume, la numai 15 km distanță de Piatra-Neamț. Situat pe Valea Bistriței, la o altitudine de 370 metri, se învecinează la Nord cu Munții Stânișoarei și la Sud cu Munții Gotmanu.

Format ca lac de acumulare, în anul 1964, pe cursul superior al râului Bistrița, Lacul Pângărați este primul lac de baraj amplasat în aval de hidrocentrala Dimitrie Leonida de la Stejaru.

Lacul se află în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, iar din  noiembrie 2018 se află în administrarea Consiliului Judeţean Neamț.

Prin Hotărârea de Guvern 2151 din 2004, Lacul Pângăraţi a fost desemnat arie de protecţie specială avifaunistică, ce cuprinde luciul de apă al lacului desfăşurat pe o suprafaţă de 155 hectare. Lacul are o lungime maximă de 3,7 kilometri, o lăţime maximă de 730 metri, cu o adâncime maximă de 14 metri.

Este alimentat din Lacul Izvorul Muntelui-Bicaz precum și cu apele deversate de râul Bistrița.  Cu o întindere pe o suprafață de 155 ha, are în amonte localitățile Poiana-Oanțu, iar în aval localitatea Pângărați.

Asemeni Lacului Vaduri, Lacul Pângărați prezintă condiții favorabile de hrană și adăpost pentru păsările care se deplasează pe culoarul de migrație est carpatic. Dacă ar fi să amintim câteva dintre speciile de pești care trăiesc în lacul Pângărați, acestea sunt: oblete, scobar, clean, știucă, caras, ghibort, biban, plătică, roșioară. Speciile floristice și fauniste existente în această zonă protejată sunt diverse și conferă Lacului Pângărați o frumusețe specială.

Lacul Pângărați a devenit o adevărată atracție turistică, fiind căutat de vizitatorii care ajung în zonă datorită sutelor de lebede și rațe sălbatice care iernează aici sau cuibăresc vara. O reală bucurie să le admiri, să le hrănești sau să le fotografiezi, atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Documentare realizată de
Oana-Talida COZMA

Sursă: www.dcnews.ro / www.viziteazaneamt.ro/ www.locuridinromania.ro/ www.ceahlaupark.ro/