Inside CARMEN SAECULARE

ILEANA PEŞTE: o viaţă dedicată muzicii populare

S-a născut în satul Chilii, comuna Valea Ursului, din județul Neamț și a început să iubească muzica populară încă din copilărie. „Țin minte că, pe la vârsta de 6 ani, mă urcam pe stâlpul porții și cântam de răsuna valea! Vecinii care lucrau prin grădini mă aplaudau și mă rugau să mai cânt. Preferata consătenilor mei era o melodie intitulată «Fa, Ileană», pe care o cânt cu drag și în prezent, ori de câte ori am ocazia.”

În timp ce era elevă la liceul „Roman Vodă” (acum, Colegiu Național), împreună cu unii colegi care cântau la instrumente muzicale, a înființat o formație în care Ileana Peşte era solistă. Cu această formație a participat la multe concursuri între licee și aproape întotdeauna reușea să câștige un premiu.  „Când eram în clasa a XI-a am participat la prima ediție a concursului «Floarea din Grădină», ceea ce a însemnat începerea unui capitol nou și extrem de important în cariera mea muzicală. Concursul era organizat de Televiziunea Română (singura televiziune din țară pe vremea aceea). Îmi amintesc faptul că, la preselecție, care a avut loc la București, în sediul Radio România, au participat sute de concurenți, veniți din toate colțurile țării, care așteptau în curtea clădirii. Văzând așa mulți participanți, mi-am pierdut speranța că aș putea trece de preselecție. Însă juriul (din care făcea parte și celebra Marioara Murărescu) mi-a contrazis fricile și a decis că, datorită talentului meu, merit să particip la prima etapă a concursului.

Așa s-a făcut că am participat la prima etapă a concursului «Floarea din Grădină», ca reprezentantă a întregii regiuni a Moldovei. Am avut emoții foarte mari, cu atât mai mult cu cât concursul se desfășura în cadrul unei emisiuni de televiziune, care era transmisă în direct. Mă gândeam că mă privește o țară întreagă și că nu trebuie să-mi fac de râs familia și regiunea pe care o reprezentam. Am reușit să-mi controlez emoțiile și am trecut cu brio de primele două etape. Iar în a treia etapă, cea finală, am câștigat Marele Premiu, adică trofeul «Floarea din Grădină», pentru zona Moldovei.”

Faptul că a câștigat concursul „Floarea din Grădină” i-a adus Ilenei Peşte o popularitate foarte mare. „Oamenii mă recunoșteau pe stradă și mă rugau să le dau autografe. Simțeam că oamenii îmi apreciau cu adevărat muzica și asta era cel mai important lucru pentru mine.”

După terminarea liceului, o găsim pe apreciata solistă ca membră a Ansamblului folcloric „Cernegura”, din Piatra-Neamț, unde avea să activeze timp de cinci ani. „Apoi m-am angajat la Întreprinderea Mecanică Roman (I.M.R), unde am lucrat timp de 20 de ani. Ulterior, am lucrat câțiva ani și în cadrul A.C.R. (Automobil Club Român), până am ieșit la pensie.”

În tot acest timp, a desfășurat o bogată activitate culturală. „Una dintre cele mai frumoase colaborări artistice pe care le-am avut a fost colaborarea cu ansamblul „Floricică de la Munte”, din Piatra-Neamț, împreună cu care am participat la multe spectacole, în țară și în străinătate. În activitatea mea artistică am cântat pe scene din multe țări, printre care Macedonia, Italia, Belgia, Polonia, Franța, Rusia.”

Activitatea din domeniul muzicii i-a permis să ia contact cu personalităţi ale vremii. „Am avut ocazia să îl cunosc chiar pe Nicolae Ceaușescu, în timpul vizitelor pe care acesta le făcea în județul Neamț. Îi plăcea cum cântam și chiar a cântat alături de mine. Melodia lui preferată era «Radu mamii, Radule». Apoi, un aspect foarte drag mie, tot legat de activitatea mea artistică, este faptul că, în cadrul turneelor organizate în țară și în străinătate, am avut ocazia să cunosc și să colaborez cu personalități foarte importante din lumea muzicii, în special din domeniul folclorului, dar nu numai. I-am cunoscut și am legat prietenii trainice cu Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Benone Sinulescu, Maria Ciobanu, Ion Dolănescu, Angela Moldovan și mulți alții.”

Artistul  Ileana Peşte a cântat pe scenă mereu cu sufletul. Talentul său a fost completat de trăirea intensă a actului artistic. Dăruirea cu care a redat publicului nestemate ale folclorului strămoşesc a făcut ca la orice recital ori concert al său publicul să nu rămână indiferent şi să o răsplătească cu nenumărate aplauze.

„Întotdeauna, atunci când cânt, emoția este cu mine. Unii ar putea să creadă că, după atâția ani petrecuți pe scena muzicii, nu mai am emoții, dar adevărul este că niciodată nu am cântat fără să am emoții. Probabil așa și trebuie să fie, deoarece emoția mă ajută să exprim mai bine prin muzică ceea ce simt. Astfel, mesajul, pe care îl transmit cu drag prin cântecul meu, ajunge la sufletul celor care ascultă. Și exact asta îmi doresc, să ajungă mesajul muzicii mele la inima celorlalți. În acest mod, oamenii se simt bine și se împlinește menirea mea de artist!”

Neîndoielnic, Ileana Peşte este un artist emblematic pentru istoria Ansamblului folcloric „Floricică de la munte”. O mică dovadă ar fi faptul că ea nu a fost uitată şi că acum, după ce s-au scurs ani buni de la evoluţiile sale oamenii să o recunoască şi să-i mulţumească pentru clipele frumoase pe care ea le-a dăruit mereu publicului.

Autor articol: Valentin ANDREI

Text din cuprinsul lucrării monografice
„«Floricică de la munte»
– 50 de ani de joc și cântec strămoșesc”,
Editura Nona, Piatra-Neamț, 2021