Cafeneaua culturală

Implicare socială – Interviu cu psihoterapeutul și consilierul GABRIELA ZAMĂ

IMPLICARE SOCIALĂ - Interviu cu psihoterapeutul și consilierul Gabriela Zamă

Gabriela Zamă, invitata lunii iunie, la rubrica ,,Implicare Socială”, răspunde întrebărilor noastre. Protagonista este psihoterapeut, life coach, formator autorizat și consilier. A pus bazele proiectului CRESC – Centrul de Resurse Educaționale Sociale și Creative, un cadru perfect pentru evoluție și învățare. Din 2006 este aproape de copii prin programe inedite, menite să aducă dezvoltare personală, însă rămâne aproape și de nevoile adolescenților sau adulților.

De mai bine de 10 ani este facilitator al programelor marca Bootcamp University create de Andy Szekely, implicându-se activ pentru creșterea comunității și a proiectelor pe care le organizează împreună.

De ce psihologie? În ce context v-ați descoperit vocația?

Gabriela Zamă: Cred că psihologia m-a descoperit. Ne-am întâlnit din dorința și căutarea mea de a mă cunoaște mai bine și de a descoperi și înțelege oamenii, de a-i putea ajuta, de a găsi frumusețea din spatele fiecărei emoții ce stă la baza oricărei acțiuni. Cred că există și o predispoziție datorată zodiei, cel puțin așa zic astrele. Unele lucruri sunt scrise în stele, trebuie doar să le dăm voie să fie. Să se manifeste prin noi.

Primele concepte psihologice le-am aflat în liceu. Finalizarea acestuia a coincis cu reluarea activității, după mulți ani de pauză, a facultăților de psihologie, așa că Universul a complotat și a făcut să apară ceea ce căutam. Însă adevărata descoperire a vocației, a misiunii personale, a venit după multe alte formări, cursuri, contexte de învățare practică și implicare în programe de educație experiențială. Nu pentru ce am învățat acolo, ci pentru ceea ce am devenit ca urmare a învățării. Cu fiecare dintre acestea, drumul s-a conturat mult mai clar, iar experiența practică mi-a confirmat că aceasta este calea: să lucrez cu emoțiile și sentimentele oamenilor.

Sunteți psihoterapeut, lifecoach și consilier în cadrul CRESC – Centrul de Resurse Educaționale Sociale și Creative. Care vă sunt principalele obiective?

Gabriela Zamă: În ultimii doi ani, odată cu pandemia și războiul de lângă noi, am învățat că lucrurile nu se întâmplă mereu așa cum le programăm, cum le dorim sau cum visăm, însă flexibilitatea, adaptarea la contexte și noi realități prezente fără să le fi dorit, este esențială. Așa că „desfășurarea cu regularitate“ a devenit opțională, însă scopul despre care pomeneam anterior, CREȘTEREA personală, rămâne esențială. Ne adaptăm din mers nevoilor apărute însă păstrăm valorile care ne definesc. În cazul meu sunt: autenticitate, evoluție, libertate, bucurie și pasiune în tot ce fac prin cursuri, retreat-uri, tabere, teambuildinguri, evenimente create special pe nevoia beneficiarilor.

De unde inițiativa organizării unei tabere de fete? De ce doar fete?

Gabriela Zamă: În primul rând pentru că sunt mama a două fete și în ultimii 16 ani am lucrat cu sute de copii în foarte multe contexte educative pe care le-am creat pentru dezvoltare personală, dedicate lor. Multe dintre participante erau fete și le-am văzut evoluția și nevoile în timp, odată cu creșterea. Le lipseau lucruri esențiale și știam că eu pot să le ofer astfel, chiar și mai mult. Fetele cresc și evoluează diferit față de băieți și trebuie să ținem cont de nevoile lor speciale la vârsta pre/adolescenței. Sprijinul, ghidarea și înțelegerea acestora sunt esențiale în dezvoltarea lor ulterioară ca soții, mame sau pur și simplu ca femei care își trăiesc cu bucurie viața și acest dar pe care l-au primit: acela de a fi creatoare de viață, de bine, de frumos și bun, de sine. În al doilea rând, pentru că este necesar să le oferim o perspectivă care să completeze și adesea chiar să corecteze lucrurile petrecute la școală sau în familie. Educația suferă adesea și este înghesuită de multe ori în niște tipare prea strâmte pentru vremurile pe care le trăim. Generațiile anterioare nu au învățat să-și accepte și să-și gestioneze emoțiile sau măcar să și le cunoască și să le dea o formă potențatoare, consecința fiind una puternic marcată de lipsa inteligenței emoționale și sociale a celor care ar trebui să le fie modele copiilor. Școala a făcut progrese, însă sunt insuficiente, iar dezechilibrele emoționale în familii sunt tot mai frecvente.

De ce doar fete? Știu câtă nevoie au și băieții de un astfel de program creat și pentru ei. Primesc adesea această întrebare și solicitare de a-i ajuta și pe aceștia, însă acum simt că pe lângă pregătirea profesională, experiența ca mamă de fete mă ajută să le înțeleg și mai bine pe acestea, pe mamele lor și întreaga familie, pentru că în Tabăra pentru Fete lucrăm și cu familiile lor, într-un modul special dedicat părinților.

Cum arată programul Taberei de Fete din acest an? Ce invitați aduceți în fața adolescentelor la această ediție?

Gabriela Zamă: Programul este unul foarte complex, intensiv, transformațional, așa cum am fost la fiecare ediție anterioară. Va fi cu multe activități practice, experiențiale pentru autocunoaștere, dezvoltare personală, distracție, învățare și relaxare activă. Pornim de la cei 4 C și nevoile psihologice ale fiecărui om de a se simți: CONECTAT (am un loc în lume, aparțin), CAPABIL (pot să fac), CONTEZ (pot face diferența) și CURAJ (fac față provocărilor) și continuăm cu ajutorul echipei de specialiști ai taberei formată din traineri, facilitatori, psihologi, coachi, într-un cuvânt, MENTORI. Le însoțim și să le ghidăm pe fete spre resurse noi, spre perspective diferite din care le provocăm să privească și să înțeleagă cum pot să devină ceea ce își doresc, sunt sau încă nu știu că pot fi. Întreaga echipă este formată din mentori cu experiență și pricepere și știm că fiecare om are o poveste din care merită să înveți, să te inspiri și mai ales poți să afli lucruri câștigând timp și profitând de experiența celor care au trăit mai mult, mai intens și diferit. Se alătură demersului nostru și alți mentori, invitații pe care îi avem și care răspund fetelor la toate întrebările pe care ele le au și pe care le vor adresa specialiștilor, indiferent de profilul acestora. Anul acesta sunt alături de noi medici, specialiști în sănătate și prevenție din domeniul educației sexuale, estetice, precum și experți în nutriție/hidratare/somn, profesioniști din zona frumuseții (modă, makeup artiști și hairstylisti), pasionați de imagine, brand personal și social media.

Care considerați a fi provocările momentului pentru generațiile de adolescenți?

Gabriela Zamă: Sunt multe provocări în perioada adolescenței. Unele sunt firești vârstei, însă multe sunt o consecință a ceea ce este societatea acum, în general. Evident, majoritatea provocărilor momentului sunt emoționale sau au la bază probleme de natură emoțională datorate excesului de tehnologie, comunicării ineficiente atât între copii-părinți-profesori, cât și datorate mediului online, unde se comunică mult și mai puțin ecologic, dar unde stimulii cu care copiii sunt tot mai obișnuiți pot fi mai ușor de accesat. Stima de sine devine tot mai fragilă la generația actuală și apar prea des cazuri de descurajare, adicții, depresii sau lipsa unui sens pe care încă nu-l găsesc în „gălăgia“ din jur. Provocarea momentului cred că este „fuga de sine“, cedarea puterii personale pe care ar obține-o doar extinzând puțin câte puțin zona de confort în care trăiesc mulți dintre ei.

Ce înseamnă ,,terapie prin caligrafie“? Putem să ne ,,vindecăm“ prin scris?

Gabriela Zamă: Caligrafia este o artă minunată, care se încăpățânează să reziste în timp, oricâte taste, ecrane sau gadgeturi ar apărea. Este o artă cu efecte terapeutice atât pentru cei care o practică, dar și pentru cei care privesc dansul peniței pe foaia imaculată. Odată cu cerneala din călimară sunt eliberate și multe emoții reziduale și stres acumulat, dăruind minții și sufletului în schimb, pace și relaxare. Terapia prin Caligrafie înseamnă o întoarcere la tine, la frumos, la răbdare și eleganță, la liniște și lipsa de grabă iar asta da, poate aduce „vindecare“. Scrisul este cea mai la îndemână formă de eliberare emoțională, de structurare a ideilor și gândurilor, de contact fizic conștient și atent cu mâna, respirația, postura corpului. Scrisul este o meditație activă și o confidentă formă de a comunica cu sine și cu ceilalți.

Cum v-ați descoperit pasiunea pentru caligrafie?

Gabriela Zamă: Pasiunea a fost în primul rând pentru frumos și estetic atât din desen, pictură, din oameni sau natură, cât și din scris. Apoi mi-am dorit să transform scrisul în artă și am învățat de la cei mai buni. Și aici Universul a auzit ce-mi doresc și mi-a trimis ce aveam nevoie: profesori, materiale bune și o pandemie ca să am timp pentru toate. Am învățat reguli noi de scriere și le-am integrat în ceea ce eram deja. Toate sunt lecții despre sine și evoluție personală… prin caligrafie, cu pasiune, răbdare și bucurie.

În ultimii doi ani am avut și timpul necesar pentru a dezvolta cunoașterea și experiența scrisului caligrafic și pentru a o dărui și altora prin cursuri și manuale de caligrafie pentru acasă, retreat-uri de caligrafie și dezvoltare personală CaligraFIIND, sau evenimente la care am fost invitată și am participat cu drag.

Cum este primită această activitate de copii? Dar de adulți?

Gabriela Zamă: În general predau caligrafie sau scriu pentru adulți și am avut bucuria să văd preocupare, admirație sau adesea nostalgie. Caligrafia mea aduce multă bucurie celor care primesc un cadou caligrafiat și personalizat însă aduce și mai multă pace, satisfacție și reală plăcere celor care o învață și o practică ca hobby sau ca terapie ocupațională. Doar după ce încerci înțelegi diferența. Am fost plăcut surprinsă să descopăr interes din partea copiilor și dorința lor de a scrie cu tocul, nu doar din curiozitate ci și din pasiune pentru artă și cunoaștere. Deși necesită multă răbdare iar copiii sunt plini de energie, caligrafia reușește să aducă armonie și să înlăture stresul de care și ei au parte. În plus, îi ajută să-și corecteze scrisul și să descopere plăcerea de a-l practica altfel decât la școală.

Pandemie, război și criză economică. Care ar fi mijloacele prin care omenirea ar trebui să-și păstreze echilibrul psihic și emoțional și să înlăture frica?

Gabriela Zamă: Așa cum am mai spus, echilibrul vine din alegerile pe care le facem. Când știi ce-i important pentru tine, faci din asta o prioritate. Oamenii știu oare cu adevărat ce-i important pentru ei și care este prețul pe care îl plătesc pentru orice? Îl plătesc adesea prea scump cu timp sau propria sănătate. Când vine vorba de sănătatea emoțională, de cea psihică sau de starea de bine cu tine, echilibrul nu ar trebui negociat ci este important să devină o prioritate.

Suntem bombardați cu multe știri, informații sau vești care adesea deformează realitatea și nu aduc nici un beneficiu. Primul pas nu este să facem ceva, ci să NU mai facem, să renunțăm la ce nu ne folosește, nu ne servește sănătos, indiferent că este timp petrecut în online, TV sau într-un mediu nepotrivit și în compania oamenilor toxici.

Apoi, să vedem ce ne aduce bucurie și să facem mai des lucruri simple dar benefice. Scrisul, cititul, natura și sportul sunt la îndemână oricui.

Importantă este pasiunea pe care o pui în tot ce faci și alegerea unui scop mai măreț decât satisfacerea propriilor nevoi. Tot ce oferi se întoarce la tine în cel mai bun mod și la timpul potrivit. Frica poate fi văzută ca lipsa curajului, însă ea este opusul iubirii. Pentru a combate anxietatea să (ne)iubim și să ne înconjurăm de oameni care sunt capabili să ofere iubire. Doar fiind stabili fizic, psihic și emoțional vom găsi soluții pentru orice provocare. Iar soluțiile sunt în interior, chiar dacă mulți le caută în exterior.

Ce-i aduce Gabrielei Zamă zâmbetul pe buze?

Grabriela Zamă: Viața! Fiecare zi, oricum este ea. Îmi este dată și asta este un motiv serios să zâmbesc. Apoi oamenii dragi, lucrurile frumoase care se întâmplă să se înfăptuiască prin mine și pentru care m-am pregătit sau am folosit darurile pe care le-am primit. Faptul că fac ce-mi place, că pot dărui bucurii, inspirație și frumos celor din jur, că pot să văd și să simt la rândul meu zâmbete și emoții, că pot să mă bucur de frumusețea naturii și de darurile ei, toate mă fac să zâmbesc.

Și să CRESC. Ceea ce și vouă vă doresc. Mulțumesc!

Interviu realizat de
Oana-Talida COZMA