Cafeneaua culturală

Implicare socială – Interviu cu SMARANDA IAMANDI

Smaranda Iamandi, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Piatra-Neamț, vicepreședintele Comunității Elene Piatra-Neamț din cadrul Uniunii Elene din România

Smaranda Iamandi este în atenția noastră la ,,Implicare socială” în luna martie, lună dedicată doamnlor și domnișoarelor. Protagonista noastră este directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Piatra-Neamț și vicepreședintele Comunității Elene Piatra-Neamț din cadrul Uniunii Elene din România. Rareșistă și absolventă a Academiei de Studii Economice, master în traductologie neogreacă, din 2010 face parte din colectivul Casei de Cultură, în calitate de contabil. Din 2018 este directorul interimar al acestei instituții. La doar 36 de ani este deja mamă a patru copii și își propune să facă cunoscută cultura elenă celor ce iubesc Grecia și istoria ei. Reabilitarea Casei de Cultură a Sindicatelor din Piatra-Neamț reprezeintă pentru ea provocarea profesională de după pandemie și obiectivul propus pentru viitor.   

Sunteți vicepreședintele Comunității Elene Piatra-Neamț din cadrul Uniunii Elene din România. Ne puteți spune care sunt rădăcinile dumneavoastră? Ce vă leagă de Grecia?

Smaranda Iamandi: Avem într-adevăr origini grecești, tatăl meu este a 4-a generație dintr-o familie de greci care s-a stabilit în Moldova. În comunitatea în care a trăit bunicul meu patern toți știau că este de origine greacă, dar cum se întâmplă, de obicei, în familiile unde tații sunt de altă etnie decât cea a țării în care trăiesc, nu s-a mai vorbit limba greacă în casă. Mărturie a naționalității a rămas doar numele, care și acesta a suferit modificări „lingvistice“: Iamandi de la Diamandi.  

Când ați învățat greacă și cum a fost acest demer?

Smaranda Iamandi: Am învățat limba greacă printr-o prietenă a mamei, profesoară de franceză, care a studiat și greaca la facultate. Așa am ajuns să fim membri ai Comunității Elene Piatra-Neamț. Aveam 9 ani. Nu am învățat prea multă greacă atunci, neștiind să profit de oportunitatea primită. A doua șansă a venit după vreo 13 ani, când am primit din partea Ministerului de Externe Elen o bursă de studiu, oferită cetățenilor diasporei, pentru învățarea limbii neoelene.

De când faceți parte din cadrul Uniunii Elene din România și care sunt activitățile de care vă ocupați în mod special?

Smaranda Iamandi: După cum spuneam, sunt membru al comunității din 1993, iar din 2005 sunt vicepreședinte al Comunității Elene Piatra-Neamț. Din 2008 sunt și cadru didactic. Mă ocup în principal de activitatea didactică, bineînțeles. În cadrul comunității se organizează cursuri de limbă și civilizație greacă. În afară de predarea cunoștințelor de limbă greacă pe care încerc să le asimileze elevii mei, organizăm și activități care să-i aducă pe aceștia și familiile lor mai aproape de atmosfera Greciei. Organizăm întâlniri de zilele naționale ale Greciei, pe 25 martie și 28 octombrie, de Crăciun, pe 1 ianuarie, pe 9 februarie când este Ziua Limbii Elene sau pe 21 februarie de Ziua Limbii Materne.

Care au fost cele mai semnificative proiecte pe care le-ați implementat la Piatra-Neamț cu ajutorul Uniunii Elene?

Smaranda Iamandi: Cea mai mare implicare o am în pregătirea elevilor pentru Olimpiada de Neogreacă. Etapele acestei olimpiade sunt județeană, națională și internațională. Am avut mereu elevi care s-au prezentat la toate aceste etape. M-am bucurat când mi-am văzut eleva pe panourile cu olimpici din oraș. Elevii Comunității Elene nu sunt doar copii de origine greacă, comunitatea este deschisă tuturor celor care vor să se apropie într-un fel sau altul de Grecia și cultura ei. Mă bucur că am ocazia de a oferi copiilor de aici atât șansa de a învăța limba greacă, cât și de a profita de rezultatele obținute la olimpiadă.

Câți membri are în prezent Uniunea Elenă la Piatra-Neamț și care sunt motivele pentru care se simt atrași de cultura greacă?

Smaranda Iamandi: Comunitatea Elenă din Piatra-Neamț are în prezent atât membri de origine greacă cât și membri simpatizanți, care s-au alăturat organizației noastre, fiind atrași de frumusețea Greciei și a culturii ei. Deseori s-a întâmplat să ni se alăture membri noi după ce au fost în concediu în Grecia. Întorși din vacanță au fost atât de impresionați de ceea ce au văzut acolo, încât și-au dorit să caute informații despre Grecia. Astfel au descoperit cu bucurie că la ei în oraș există un loc unde pot simți o mică parte din Grecia.

Ce tip de activități v-ați propus după finalizarea pandemiei ?

Smaranda Iamandi: Sper ca odată cu ridicarea restricțiilor să reușesc să adun din nou membrii Comunității pentru a ne bucura din plin de tradițiile și obiceiurile grecești. De asemenea, sper să putem organiza și să participăm și la activități destinate publicului larg. Deocamdată primul pas a fost făcut, ne bucurăm foarte mult că s-a reluat organizarea competițiilor școlare. Elevii Comunității tocmai au participat la faza județeană a olimpiadei de limbă greacă. Acum așteptăm cu nerăbdare rezultatele. Chiar dacă încă nu știm câți vor merge la națională, deja ne gândim cum ar fi dacă ar merge la internațională.

Din 2018 sunteți directorul interimar al Casei de Cultură a Sindicatelor la Piatra-Neamț. Ce tip de activități se desfășoară cu regularitate în incinta acestui lăcaș de cultură?

Smaranda Iamandi: Casa de Cultură a Sindicatelor Piatra-Neamț este o organizație non-profit care se autofinanțează. Din nefericire, pandemia a dus la sistarea activității culturale cu publicul. Colaboratorii noștri care își desfășoară activitatea culturală în incinta instituției noastre au avut și ei de suferit. Sperăm ca de acum să putem oferi publicului din Piatra-Neamț cât mai multe spectacole. 

Care sunt principalele investiți necesare pentru ca instituția de cultură să poată dăinui? Care este viziunea dumneavoastră privind reabilitarea Casei de Cultură a Sindicatelor la Piatra-Neamț?

Smaranda Iamandi: Clădirea necesită o modernizare, dar în contextual legislativ actual este greu de efectuat din fondurile pe care le realizăm. S-au făcut modernizări și reparații, dar segmentat. Reabilitarea se poate realiza în momentul în care se va reglementa situația acestor clădiri la nivel național.

Cum se vede necesitatea de cultură, la Piatra-Neamț, din pozița de gazdă pentru diverse manifestări cultural-artistice? 

Smaranda Iamandi: Cred că avem nevoie de cultură pentru a ne încărca bateriile și a aduna energie. Cultura trebuie să fie mai mult susținută și sprijinită. Observ că oamenii au nevoie și-și doresc să intre într-o sală de spectacol unde să-și lase la ușă toate grijile și să uite pentru câteva zeci de minute de stresul cotidian. Eu însumi, am simțit această nevoie. Înainte de Covid mi se părea ceva firesc să particip la un eveniment cultural, dar în timpul pandemiei căutam tot felul de concerte pe youtube și îmi imaginam cum ar fi fost să fiu acolo, chiar atunci când se întâmplau. De când am reluat activitatea culturală la Casa de Cultură stau în culise și sorb orice spectacol.  

Ce iubește Smaranda Iamandi?

Smaranda Iamandi: În afară de copii și limba greacă, nu plec nicăieri fără o carte de greacă, caietul aferent și penarul. Mai iubesc vara, soarele și apa.

De ce în vremuri tulburi avem nevoie de cultură, de artă și de frumos?

Smaranda Iamandi: Avem nevoie de cultură pentru a ne găsi liniștea, să nu uităm de ce suntem pe pământ și pentru a ne amintim care este esența acestei clipe trecătoare pe pământ.  

Interviu realizat de
Oana-Talida COZMA