Cafeneaua culturală

Implicare socială – Interviu realizat cu ANDREEA OLIVIA FARCAȘ, președinte ASOCIAȚIA ANIMA INTELLIGENTIA, Roman

Cultura reprezintă puntea între trecut, prezent și viitor

Cine este Andreea Olivia Farcaș și care sunt scopurile și țelurile ei în viață?

Sunt un om pasionat de dezvoltarea unui cadru sănătos, dedicat comunităților, implicat  în crearea unor baze solide pe care să se construiască viitorul lui și al celor din jurul său. Sunt mamă de adolescentă, soție de 18 ani și președinte al Asociației Anima Intelligentia.

Scopul meu în viață este: „Orice aș face, să o fac cu pasiune și cu bucurie!“.

Anima Intelligentia sau suflet inteligent? În ce context s-a născut acest proiect?

Anima Intelligentia s-a născut din dorința de a oferi copiilor și adolescenților un context favorabil dezvoltării armonioase, găsind un echilibru între inteligența rațională și cea emoțională.

Contextul în care a fost creată asociația este unul permanent. Nevoile acoperite de activitatea noastră sunt recurente și există în orice comunitate. Ne-am dorit să fim ghid pentru acești tineri și copii în călătoria numită „dezvoltare“.

Anima Intelligența este un ONG tânăr, din zona Roman. Ce v-ați propus în 2017, când ai inițiat acest proiect?

În 2017 am plecat la drum cu un proiect construit de 4 prieteni care facilitau ateliere de dezvoltare personală. La scurt timp, în Anima Intelligentia s-au alăturat oameni cu misiune și valori comune, iar împreună am dus conceptul către ceea ce este astăzi: o punte între oameni deschiși și idei mărețe.

Misiunea setată în 2017 continuă, împlinindu-se prin fiecare proiect sau acțiune pe care o creăm, pentru că echipa Anima Intelligentia a pus experiența și abilitățile fiecărui membru în scopul dezvoltării întregii comunități.

Dacă ar fi să faceți un top al celor mai atractive activități ale Asociației Anima Intelligentia, cum ar arăta acesta? Un top 5, să spunem, cu cele mai apreciate proiecte!

Anima Intelligentia este unul dintre cele mai active ONG-uri din județ, având impact atât în plan cultural, cât și social și educațional. Conceptele gândite și implementate sub această „umbrelă“ au produs efecte în plan local, național și chiar internațional.

Toate proiectele noastre ne sunt la fel de dragi, dar top 5 ar arăta astfel:

Festivalul Cultural Internațional Blecher Fest (2 ediții) – care a avut ca misiune scoaterea culturii în stradă, mai aproape de oameni, într-un cadru non formal.

Zero Accidente by ZF  (2 ediții) campanie națională de conștientizare a importanței condusului defensiv și a respectului în trafic, cu impact major în rândul tuturor participanțilorla trafic.

Femei pentru femei campanie cu impact în sănătatea fizică și emoțională a femeilor din mediile defavorizate. Inițiativa face parte din conceptul implementat alături de Cătălina Ilie Popescu – Femeia între putere și feminitate. Completăm topul cu 2 proiecte care vorbesc despre importanța colaborării dintre ONG-uri, despre  îndeplinirea unui țel comun, acela al dezvoltării unei comunități.

Capitala Tineretului din România – Roman, oraș finalist, 2018.

Sătucul lui Moș Crăciun – proiect social dedicat copiilor din mediile defavorizate.

Cum percepeți nevoile educaționale și culturale ale copiilor, adolescenților sau ale adulților din zona Roman?

Educația și cultura sunt esențiale în dezvoltarea oricărui individ și a unei comunități, în întregime.

În urma caravanelor organizate în școlile și liceele din zona metropolitană Roman am identificat nevoia copiilor și adolescenților de a avea acces la educație nonformală. Toate acțiunile noastre au ca scop îndeplinirea acestei nevoi, dar și trecerea de la cultura elitistă la cea accesibilă tuturor.

Chiar dacă Romanul nu este un oraș universitar, cu mare efervescență culturală, ONG-urile romașcane facilitează accesul tuturor la activități și evenimente din această arie importantă pentru comunitate.

De ce avem nevoie de cultură în viziunea ta?

Cultura reprezintă puntea între trecut, prezent și viitor.

Este cea care ne însoțește în călătoria personală, la fiecare nivel, dar este și forma cea mai pură prin care te poți reconecta cu sufletul tău.

Muzica, sculptura, literatura, teatrul sunt muze pentru a crea, pentru a deconecta și relaxa, pentru a te lăsa inspirat și pentru a inspira.

Ce vă motivează în lucrul cu oamenii?

În largul meu mă simt atunci când lucrez în echipă, alături de oameni cu viziune și valori comune, pentru că învăț multe de la ei, descopăr lucruri fascinante despre mine și ofer mai departe tot ceea ce știu.

Proiectele Asociației Anima Intelligentia s-au născut din ideile și din experiențele unei întregi echipe bazate pe prietenie și dorința de implicare: Andreea, Ciprian, Loredana, Monica, Irina, Alina, Vasile, Răzvan, Cătălina.

Activitatea Asociației Anima Intelligentia a fost afectată de pandemie?

Da. Din păcate și noi am fost afectați de situația mondială creată de pandemie. Au fost anulate proiecte importante, pe care le pregătisem pentru 2020. Dar ne-am repoziționat și ne-am adaptat noilor condiții, transformând a doua ediție „Zero accidente by ZF“ într-o campanie exclusiv online, având un impact de peste 1.500.000 de persoane.

Este clar că ne-a lipsit interacțiunea directă cu oamenii, însă nu ne-am oprit din a crea proiecte de impact.

Cum arată 2021 privind calendarul proiectelor asociației?

Anul 2020 ne-a forțat pe toți să ne reinventăm. Și Asociația noastră va  trece printr-un proces de transformare major. Am început anul cu o realizare majoră: Anima Intelligentia este membru fondator al Federației Tinerilor din Neamț, alături de alte ONG-uri din județ, iar calendarul nostru conține o mare parte din planurile dezvoltării sectorului de tineret.

Satisfacția unui ONG-ist vine din… ?

Împlinirea mea ca ONG-ist vine din bucuria beneficiarilor, din satisfacția voluntarilor implicați și din schimbările care se produc în urma activităților asociației.

Dacă aș reduce totul la o singură frază, aș spune că munca, pasiunea, colaborarea și voia bună creează o comunitate sănătoasă.