Inside CARMEN SAECULARE

În Stagiunea Muzicală, Recital de Pian Kozma István Levente

Primul recital care a urmat deschiderii noii Stagiuni muzicale realizată, în colaborare, de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț și Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț, l-a avut drept protagonist pe muzicianul Kozma István Levente, un apreciat tânăr pianist român care a evoluat cu succes pe multe scene ale țării și ale Europei.

Programul muzical propus a cuprins lucrări semnate de Johann Sebastian Bach, Wofgang Amadeus Mozart, Robert Schumann, Frédéric Chopin, Franz Liszt.

Evenimentul a avut loc miercuri, 18 octombrie 2023, la Sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț.

***

Kozma István Levente s-a născut în anul 1991, la Târgu Mureș. A început studiul pianului la vârsta de șase ani, la Liceul de Artă din orașul natal, sub îndrumarea profesoarelor Ana Poroșnicu și Avéd Silló Éva. În anul 2014, a absolvit studiile universitare de licență la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, la clasa conf. univ. dr. Csíky Boldizsár, iar în anul 2016 pe cele de masterat, în cadrul aceleiași instituții de învățământ muzical superior.

În perioada 2012-2015, a colaborat cu orchestra condusă de maestrul Walter Krafft, de la  „Münchener Musikseminar” din München, primind titlul de asistent și solist permanent.

În anii 2014 și 2015, a fost solistul orchestrelor simfonice ale Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”, interpretând Variațiunile Simfonice, de César Franck, și Concertul nr. 2 în do minor, de Serghei Rahmaninov.  

Stilul original de interpretare al lui István are ca trăsături dominante extrema preocupare pentru calitatea sunetului, multiplele culori pe care acesta le poate dobândi, atmosfera poetică în care conținutul pieselor se dezvăluie cu splendoare, construcția logică a edificiului muzical revelată cu maximă claritate, care însă nu rămâne niciodată la nivelul strict cerebral, ci este încălzită cu patosul expresiei sale. El își implică întreaga ființă în recrearea muzicii interpretate, evidențiind poezia, dramatismul și tragismul ei.

În prezent, este doctorand și asistent universitar în cadrul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj Napoca.

Autor articol:  Valentin ANDREI