Cafeneaua culturală

Interviu cu VITALIE ADVAHOV

Acordeonist în cadrul Orchestrei Fraților Advahov

Dacă ești un pasionat al folclorului adevărat, nu se poate să nu fi ascultat, măcar o dată, piese din repertoriul Orchestrei Fraților Advahov. Formată din muzicieni profesioniști, Orchestra Fraţilor Advahov a ajuns să se bucure de o mare popularitate, iar pe lângă instrumentiști de excepție, publicul se bucură și de talentul soliştilor vocali Zinaida Julea şi Igor Cuciuc.

Fondatorii orchestrei, fraţii Vitalie şi Vasile Advahov s-au născut în oraşul Cahul, în familia lui Vasile şi Agafia Advahov.

Cu o activitate concertistică fructuoasă, Orchestra Fraților Advahov a atins culmile succesului deplin, fiind una dintre cele mai iubite orchestre de muzică populară. Frații Advahov au susținut turnee în Republica Moldova, dar și peste hotare, în România, Bulgaria, Franţa şi alte ţări.

Vitalie Advahov, arcodeonistul orchestrei este cel care ni se destăiunie la Cafeneaua Culturală, cu mărturisiri la cald despre viață, carieră și proiecte pentru anul 2021.


Muzica este pentru dumneavoastră o moștenire de familie. Vă amintiți care a fost momentul când ați știut că aceasta este cariera pe care o veți îmbrățișa?

Vitalie Advahov: M-am născut în muzică, tata fiind încă student la Institutul de Arte și dirijor de orchestră când am apărut eu. Casa noastră era plină mereu de muzicieni, iar tata a decis că noi, copiii lui, vom studia muzica.

De ce acordeon? Ce are special acest instrument?

Vitalie Advahov: Când aveam 8 luni, tatăl meu fiind și el acordeonist, și-a lăsat acordeonul pe un scaun. Eu fiind mic și curios, am mers de-a bușilea și am apăsat cu degetul mic toți bașii înăuntru. Tata inițial a crezut că mama i-a făcut ceva, poate l-a dat jos, dar eu am început să bag degețelul și a înțeles cine a făcut isprava. Acest moment – zice tata – a fost decisiv. Atunci a înțeles că în viitor voi studia acordeonul!

Nu am decis eu, a decis soarta pentru mine!

Când ați decis să puneți bazele Orchestrei Fraților Advahov și care a fost parcursul artistic al acesteia? Cu câți membri ați început și câți sunteți în prezent?

Vitalie Advahov: Întotdeauna, împreună cu fratele Vasile, am avut dorința de a cânta cu instrumentiști buni.

Inițial am fost un taraf format din 7-8 persoane, iar în 2006 am devenit orchestră cu peste 30 de membri.

Care sunt cele mai frumoase realizări profesionale dobândite de-a lungul timpului?

Vitalie Advahov: Am avut norocul în viață să întâlnesc mai multe personalități.

Una dintre acestea este compozitorul și dirijorul Eugen Doga, cu care am avut onoarea să cânt pe cele mai mari scene. Alt minunat colaborator este Andra, cu care am realizat mărețul proiect „Tradițional“, alături de Orchestra fraților Advahov. Altă personalitate distinctă pentru noi este marele acordeonist Ionică Minune, pentru care am un deosebit respect și de la care m-am inspirat. Și, desigur, nu poate fi ignorată Zinaida Julea, marea doamnă a folclorului românesc care ne-a îndrumat mereu și pentru care am un extraordinar respect și îi vom fi veșnic recunoscători pentru încrederea pe care ne-a acordat-o și saltul pe care ni l-a dat în carieră.

Dar în plan personal? Se tot spune că e important ca în viața fiecăruia dintre noi să existe echilibru și armonie. Dumneavoastră ce vă aduce echilibru?

Vitalie Advahov: Familia, după părerea mea, este cel mai important lucru! Dacă ai susținere în familie, atunci ești fericit.

Nu degeaba se spune că în spatele unui bărbat puternic stă o femeie și mai puternică. Bineînțeles că timpul liber ador să-l petrec cu copiii și soția.

Cum este primită Orchestra Fraților Advahov peste granițele Republicii Moldova? Unde ați concertat și v-ați întoarce oricând cu sufletul deschis?

Vitalie Advahov: Orchestra este primită foarte cald oriunde am merge. Tindem să credem că spectatorul simte ce transmitem noi prin interpretarea noastră. Faptul că spectacolele sunt sold-out cu câteva luni înainte de spectacol vorbește de la sine. Asta ne bucură foarte mult dar totodată înțelegem că trebuie să muncim și mai mult pentru a fi mereu la nivel.

În România suntem primiți cu brațele deschise și abia aștept să revenim.

Credeți că muzica poate schimba lumea?   

Vitalie Advahov: Cu siguranță da și aș mai adăuga aici că fără muzică nu am exista! Starea, spiritul, dispoziția ni le schimbă radical muzica.

Dacă ar fi să luați partea cea mai frumoasă din anul 2020, care ar fi aceasta?

Vitalie Advahov: Am petrecut foarte mult timp cu familia! Am recuperat din timpul pierdut cu copiii. Noi mereu eram plecați și mi-am dat seama că am pierdut clipe importante din viața lor, dar datorită pandemiei am recuperat. Ne-am redescoperit câteva pasiuni cărora am decis să le acord mai mult timp.  

Dacă nu ați fi fost muzician, ce ați fost?

Vitalie Advahov: În tot ce faci trebuie să fii un organizator bun.

Cred că am calități de un bun administrator.

La ce lucrează Orchestra Fraților Advahov în prezent?

Vitalie Advahov: În prezent orchestra lucrează în studio. Înregistrăm piese cu artiști autohtoni dar și cu interpreți din România.

Care este secretul cu ajutorul căruia ajungeți la sufletul publicului?  

Vitalie Advahov: Nu pot să zic că este neapărat un secret. Spectatorul este cel mai bun critic, el simte foarte bine dacă artistul este fals. Un cântăreț spune prin cuvinte mesajul cântecului, dar un instrumentist redă prin sunete muzicale mesajul piesei. În cazul meu, acordeonul transmite emoția, bucuria…