Cafeneaua culturală

Istoria Artelor – Sculptură – OSCAR HAN (1891- 1976) – sculptor, autor, monograf

Oscar Han s-a născut la București, tatăl său fiind de origine germană, iar mama româncă din Vrancea. A studiat la Școala Națională de Arte Frumoase din București, unde mai târziu va activa ca profesor titular. Sculptorul a realizat numeroase monumente în mai multe orașe din țară, una dintre ele, statuia lui Ștefan cel Mare, aflându-se, din anul 1974, în centrul Parcului Tineretului din orașul nostru.

Oscar Han a făcut parte din Grupul celor patru (una dintre cele mai prestigioase asociații artistice formate în perioada interbelică în România), împreună cu pictorii Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu și Francisc Șirato, pe care i-am prezentat în numerele anterioare ale revistei.

Debutul său artistic se produce la nici 20 de ani, cu lucrarea „Cap de fetiță”, fiind remarcat de cronicarii vremii. Este trimis, împreună cu alți artiști, pe front, în Primul Război Mondial, pentru a realiza lucrări inspirate din luptele purtate de armata română.

Oscar Han este considerat un inovator în concepția și formula artistică, opera sa având valențe monumentale chiar și în lucrările de mici dimensiuni.

„Arta sa pare mai degrabă opera unui arhitect. Rigoarea cu planuri energic ritmate, alternarea volumelor pline, fără goluri, conferă operei sale o logică geometrică specifică arhitecturii.” (Dicţionarul sculptorilor din România, secolele XIX–XX, vol. II)

Autor articol: Radu Cristian MACAVEI