Martie, declarată luna femeii, poate aduce în atenția cititorilor noștri o escapadă în natură, într-unul dintre cele mai apreciate locuri din România. Numită și „marea de la munte” , Colibița este unul dintre cele mai căutate locuri, atât pentru frumusețea liniștitoare a zonei, cât și pentru aerul pur.
Pentru cei care nu știu, Colibița este un sat în comuna Bistrița Bârgăului, din județul Bistrița-Năsăud, în Transilvania. Localitatea este așezată pe Valea Bistriței, între Munții Bârgău și Munții Călimani, pe malul Lacului Colibița.
Localitatea Colibița se afla inițial pe locul în care este în prezent lacul. În 1979 s-a luat decizia de strămutare a satului Colibița pe dealurile din apropiere, în localitatea numită Mița, pentru a se amenaja în vale un lac de acumulare. Înainte de umplerea lacului, zona a fost curățată foarte bine, fiind scoși inclusiv copacii.
Zona oferă vaste posibilități de destindere pentru iubitorii muntelui, în orice anotimp, prin excursii și drumeții.
Un prim obiectiv poate fi rezervația naturală Tăul Zânelor – spre acest tărâm fermecat poți porni din coada lacului. După ce treci de o pădure deasă, cu râuri repezi, ajungi într-o poieniță, unde se află Tăul Zânelor, un lac lung de 75 de metri și lat de 50 de metri, cu o adâncime maximă de 4 metri. Pentru a ajunge în acest loc de poveste ai nevoie de doar două ore. Traseul este unul foarte ușor și nu impune purtarea unui echipament complex.
Lacul Colibița este înfrumusețat de prezența unor mici insule pe suprafața sa, care oferă o priveliște superbă pentru cei care aleg să viziteze zona. Barajul Colibița, construit din anrocamente, are o înălțime de 92 metri, o lățime de 300 metri și o lungime a coronamentului de 251 metri.
Dacă valoarea medie a concentrației maxime de ozon în România este de 72,6 micrograme/m3, în zona Colibița studiile au arătat că valoarea concentrației de ozon este de 90 micrograme/m3. Aceste cote se pare că se mai găsesc doar în Munții Alpi.
Zona este căutată de turiști pentru proprietățile curative ale aerului din Colibița. Localitatea Colibița este atestată documentar încă din anul 1760, iar până în 1940 era o renumită stațiune climaterică, recomandată datorită concentrației ridicate de ozon și iod din aer, pentru cei care sufereau de afecțiuni pulmonare.
Dacă te întrebi ce poți face la Colibița ar trebui să știi că te poți bucura de un parc de distracții și aventură, urmând un traseu sau accesând tiroliana.
Cele mai frecvente activități pe uscat din Colibița sunt excursiile, drumețiile și ciclismul montan.
Una dintre cele mai importante drumeții pe care trebuie să o faci cât ești în zonă este cea către lacul și rezervația naturală Tăul Zânelor. Importanța acesteia este dtă de frumusețea și liniștea traseului și a destinației.
Dacă iubești sporturile pe apă, printre cele mai comune activități pe apă sunt navigarea cu caiacul, pescuitul, hidrobicicletele, bărcile cu vâsle, raftingul, windsurfingul și vaporașele.
Colibița este o stațiune versatilă, care își adaptează oferta de activități în funcție de anotimp. Iarna, frumusețea sa naturală se transformă, iar lista de activități disponibile suferă modificări. Iată câteva dintre activitățile pe care le poți încerca în Colibița, în sezonul rece: plimbări cu sania, schi și snowboarding, drumeții în zăpada sau relaxare la un SPA.
Dacă ești în căutare de relaxare și dorești o minivacanță, recomandarea noastră merge luna aceasta, așa cum ți-ai dat seama, către Colibița. Plimbări în natură, priveliști care îți taie respirația, aer curat, restaurante și păstrăvării sunt doar câteva dintre motivele pentru care poți să faci deja rezervarea.
Documentare realizată de Oana-Talida COZMA
Sursa: https://vilafranceza.ro/ www.directbooking.ro
Foto: www.ghidul-horeca.ro