Inside CARMEN SAECULARE

NAF, diversitate de exprimare artistică

Începutul toamnei a adus, în fața publicului nemțean și a vizitatorilor, o nouă ediție a NEAMŢ ART FESTIVAL. Evenimentul, desfășurat în perioada 1-3 septembrie, a reunit diverse forme de exprimare artistică, de la expoziții de ii, lansări de carte, ateliere creative, demonstrații artistice sau sportive, prezentări de bijuterii realizate după motive dacice, până la concerte și spectacole de teatru și foc. Întregul program a fost creat cu drag pentru oameni, pentru consumatorii de frumos, în speranța de a bucura inimi.

Începutul toamnei a adus, în fața publicului nemțean și a vizitatorilor, o nouă ediție a NEAMŢ ART FESTIVAL. Evenimentul, desfășurat în perioada 1-3 septembrie, a reunit diverse forme de exprimare artistică, de la expoziții de ii, lansări de carte, ateliere creative, demonstrații artistice sau sportive, prezentări de bijuterii realizate după motive dacice, până la concerte și spectacole de teatru și foc. Întregul program a fost creat cu drag pentru oameni, pentru consumatorii de frumos, în speranța de a bucura inimi.

Festivalul, finanțat de Consiliul Judeţean Neamţ, a fost organizat de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, alături de Primăria Municipiului Chișinău. Parteneri au fost Primăria Municipiului Piatra-Neamț și Complexul Muzeal Național Neamț.

Demarat în 2020, Neamt Art Festival este un spațiu deschis culturii și activităților social creative. În tradiția evenimentelor proiectului Neamț Art Festival, serile sunt dedicate evenimentelor artistice. Prima seară a ediției a IV-a a îmbinat Gala Bijuteriilor Dacia cu muzica lui Mihai Toma și proiectul muzical Dacika. Seara a fost închisă cu spectacolul de teatru și foc a trupei Amor Flamis.

Pe parcursul celor trei zile, programul Neamț Art Festival a inclus și o serie de ateliere creative. Vineri, a fost programat atelierul de caligrafie, sub coordonarea Gabrielei Zeamă; mai apoi, în toate cele trei zile, pietrenii au putut participa la atelierul de împletituri cu sfoară, coordonat de Elena Ciocârlan, la atelierul de pictură decorativă pe lemn, coordonatori fiind artiștii plastici Radu Macavei și Cristian Bistriceanu, sau la atelierul de modelaj în lut, alături de meșterul popular Ionela Lungu.  

Organizatorii au oferit participanților și o serie de demonstrații creative și sportive. Dintre acestea, menționăm demonstrațiile de vals și dans tradițional grecesc, coordonate de Anda Maria Acristinei. Sâmbătă s-a dansat Zumba cu Bazil și mai târziu a performatTango Conect Piatra-Neamț. Duminică după-amiază sportivii de la Asociația Club Sportiv Musashi Ju Jitsu Piatra-Neamț au oferit publicului momente din antrenamente și lupte.

Revenind la prima seara, Gala Bijuteriilor a fost organizată în parteneriat cu Loja Pasionaților de Mărgele, sub îndrumarea doamnelor Ana Zaporojan, din Oradea, și Laura Bogdan Hancăș din Petroșani. Tema aleasă anul acesta a fost ,,DACIA”, sub această titulatură desfășurându-se o spectaculoasă prezentare de bijuterii dedicată valorilor culturale ale străbunilor noștri geto-daci. Prezentarea a reunit 26 de creatori de bijuterii din 17 localități din România, inclusiv de la Piatra-Neamț, dar și de peste hotare – din Polonia, Ungaria, Marea Britanie sau Germania. Lista celor care au lucrat cu dragoste și pasiune creații inspirate din patrimoniul dacic cuprinde următoarele nume: Patricia Drăghiciu, Mirela Popa, Mirela Mohjazi, Florentina Bănică, Claudia Călin Agape, Epsen Memet, Luisa Georgescu, Florina Petrescu, Angela Ciochircă, Mihaela Călin, Maria Pop, Mariana Rogoz, Laura Mihaela Bostan, Cerasella Zangor, Cristina Petrariu, Erica Süle, Victoria Semen, Sanda Stroi, Ana Zaporojan, Claudia Maria Pîrv, Gabriella Jasz (JG Soutache), Anne T Creartistin, Krystina Latosik, Adrianna Latosik, Anna Dorota, Laura Hancăș Bogdan.   

Spectaculoasele bijuterii create după simboluri dacice au fost perfect completate de muzica artistului Mihai Toma și al său proiect Dacika. Acesta promovează un concept muzical original, impresionant prin capacitatea de a transmite publicului emoția puternică și inconfundabilă a specificului național românesc și a înțelegerii spațiului cultural din care această muzică provine. Proiectul adaptează filonul tradițional al muzicii românești la necesitățile de expresie moderne, transformând temele cele mai cunoscute din muzica folclorică autohtonă în valori de nivel internațional. Creatorul conceptului este compozitorul și orchestratorul Mihai Toma.

Prima seară a fost închisă cu un spectacol de teatru și foc alături de trupa Amor Falmmis. Într-o lume plină de mister și fascinație, trupa Amor Flammis a adus în prim plan spectacolul în flăcări și jonglerii cu foc la un nou nivel. Această trupă de teatru pirotehnic este alcătuită din artiști iscusiți în jonglerii spectaculoase și tehnici de manipulare a focului, aducând în scenă un univers plin de emoție și pasiune, denumit ca spectacol ,,Eclipsis Solis”.

Ziua cu numărul doi din cadrul Neamț Art Festival a deschis Zilele Municipiului Chișinău la Piatra-Neamț, în cadrul festivalului. Astfel, la Muzeul de Artă a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură a artiştilor basarabeni, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova.

Seara, ne-am bucurat sufletele cu un concert excepțional susținut de ,,Camerata Chișinău”.

Orchestra Municipală de cameră „Camerata Chișinău” a fost relansată în vara anului 2021, din iniţiativa Departamentului Cultură al municipiului Chișinău. Orchestra este compusă din instrumentişti tineri, talentaţi şi plini de ambiţie, laureaţi în concursuri naţionale si internaţionale, dornici să-şi aducă aportul în dezvoltarea culturii naţionale. La pupitrul dirijoral a stat Alexandru Rotaru

Duminică, 3 septembrie, ultima zi de festival, iubitorii de frumos au participat la Şezătoarea Basarabiei și expoziţia „Cămaşa cu altiţă din Republica Moldova”, având ca autor pe Olesea Enach. În aceeași zi a avut loc și lansarea cărţilor: „Retorica vestimentară, cămaşa cu altiţă”, „Creatori, purtători şi admiratori ai costumului tradiţional din secolul al XX-lea”, autor Varvara Buzilă

Închiderea festivalului a revenit Lupilor lui Calancea, artiști basarabeni care au revenit la Piatra-Neamț și în ciuda vremei ploioase au reunit la Curtea Domnească câteva mii de pietreni. Proiectul muzical Lupii lui Calancea a fost fondat în 2017 de Alex Calancea, care aduce-n prim plan motivele, baladele si poveștile haiduciei, pe ritmuri contemporane care fuzionează cu elemente de folclor. Alex Calancea deține 25 de ani de carieră muzicală, este basist chitarist, aranjor, autorul albumului Basul capricios și producătorul Festivalului Lupilor.

Cea de-a IV-a ediție a Neamț Art Festival a fost închisă cu o super atmosferă, într-o energie fascinantă oferită de artiștii basarabeni care au creat un show cu adevărat incendiar în fața publicului amator de muzică de calitate.  

Autor articol: Oana-Talida COZMA
Foto: Octavian POPA