Unul dintre cele mai căutate cursuri în cadrul Școlii Populare de Arte din Piatra-Neamț este cel de canto. În urmă cu 40 de ani, când a fost deschis, la catedră au predat profesori precum Ionel Apetrei şi Vasile Vasile. De asemenea, au mai ghidat copii ani la rând în domeniul muzical Smaranda Ciuhandu şi Nela Frîncu. Demn de menționat că elevi ai acestui curs au devenit, în timp, interpreţi apreciați și iubiți de publicul din întreaga țară și chiar din străinătate. Angela Ciochină sau Mihai Trăistariu certifică acest lucru, deslușind tainele muzicii, pentru prima dată, în cadrul Școlii Populare de Arte din Piatra-Neamț.
Din 2017 până în prezent, cursul de canto muzică ușoară este predat de tânăra și talentata Paula Ghivirigă. Ea a absolvit Liceul de Arte „Ciprian Porumbescu“ din Suceava, secţia Canto clasic, şi apoi Universitatea de Arte „George Enescu“ Iași. Deține un master în Stilistica interpretativ-instrumentală şi vocală la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.
A debutat ca profesor de canto muzică ușoară la Palatul Copiilor din Piatra Neamț, acolo unde a predat timp de doi ani.
S-a făcut remarcată la concursuri importante ca ,,Ploaia de stele“ în 2001, Megastar, Vocea României sau X Factor, în 2017. Din același an, începe și fructuoasa colaborarea cu trupa Los Anonimos, al cărei solist vocal este. Compune și scrie muzică încă din clasa a V-a, iar talentul spune că-l moștenește de la tatăl său.
Cânt de când mă ştiu. Talentul muzical îl am de la Dumnezeu și de la tatăl meu, care este preot, dar cariera muzicală o datorez mamei mele, căreia nu voi reuși niciodată să-i mulțumesc îndeajuns! Mereu mă gândesc la eforturile ei pentru a mă susține în ceea ce îmi doream să fac, la nopțile nedormite, pentru ca eu să pot participa la diverse competiții. Îmi pare rău pentru fiecare lacrimă vărsată de ea atunci când eram nedreptățită… Pentru tot ce au făcut pentru mine, le mulțumesc părinților mei! Mami, tati, sunteți cei mai buni părinți pe care îi poate avea un copil, o femeie și în final, o mamă. Vă iubesc! “, a mărturisit cu emoție colega noastră Paula Ghivirigă.
Prin muncă susținută, pasiune și dragoste pentru copii, lucrează în cadrul Școlii Populare de Artă cu peste 20 de cursanți, copii cu vârste între 6 și 18 ani. Devotamentul său este constant răsplătit cu rezultatele elevilor care ajung cu premii pe primele poziții la concursurile și festivalurile muzicale din țară și de peste hotare.
Printre elevele clasei de canto muzică ușoară cu rezultate deosebite se numără Paula Ilie, în prezent elevă în anul III la Școala Populară de Arte din Piatra-Neamț. Cântă deja de 10 ani, iar palmaresul ei este unul consistent, obținând trofee la concursuri din orașe precum Vaslui, Târgu-Neamț, Bârlad, Piatra-Neamț, Bacău, dar și invitații speciale la festivaluri din Bulgaria, Republica Moldova, Turcia și în Malta, unde a obținut locul III. ,,Pentru mine, muzica înseamnă un mod de viață. Notele, ritmul, aplauzele publicului, toate compun o parte din viața mea. Dorința mea este să obțin recunoaștere națională și să demonstrez că talentul în România este cunoscut și promovat“, a spus Paula Ilie.
Natalia Adelina Epanu este o altă elevă de care Paula Ghivirigă este mândră. În vârstă de 13 ani, Natalia Adelina cântă deja de 7, iar munca ei s-a concretizat în premii la concursurile muzicale. 2018 a fost un an cu premii multiple la Festivalul „Dansând cu fulgii de zăpadă“ Bacău (premiul II), Festivalul „Cântec de stea“ Piatra-Neamț (premiul I), „Best Pop Rock“ Târgu Neamț (premiul III), iar în 2017, la Festivalul ,,Cheia Sol – Music for all“, a obținut premiul I.
Miriam-Ioana Obadă, în vârstă de 18 ani, a absolvit Școala Populară de Arte Piatra-Neamț anul trecut, dar rezultatele ei sunt încă demne de menționat. Spre deosebire de alți copii care au început să cânte de când erau mici, Miriam a pășit în această lume la 11 ani. Printre premiile obținute se numără Trofeul grupei 15-18+ ani, Secțiunea pop internațional, la „Best Pop Rock“ în 2018, Trofeul grupei 13-15 ani, Secțiunea pop românesc, „Best Pop Rock“ 2018, dar și premiul I la Secțiunea pop internațional, la Festivalul „Voci de îngeri“, tot în 2018.
,,Doamna profesoară mi-a insuflat o dragoste iremediabilă pentru muzică, încă din primele ore de canto în care am lucrat împreună. Atunci a fost și momentul în care mi-am spus că eu fără muzică nu pot trăi și că asta este ceea ce-mi doresc să fac toată viața“, a precizat eleva.
Parte din familia Centrului pentru Cultură și Arte ,,Carmen Saeculare“ din anul 2017, Paula a pus deja bazele unui grup vocal, format din copii talentați, sub titulatura Happy Kids. În cadrul acestui proiect a fost lansată la finele lui 2019 melodia ,,Chiar de-o fi iarna grea“, compusă de Mihai Alexandru. Cu sprijinul managerului Centrului pentru Cultură, Carmen Nastasă, piesa a fost lansată în cadrul emisiunii „Neața cu Răzvan și Dani“ și s-a bucurat de un real succes. Proiectele clasei de canto muzică ușoară nu se opresc aici, anul 2021 urmând să aducă în prim plan noi surprize muzicale la care se lucrează intens.