Inside CARMEN SAECULARE

Recitaluri muzicale și concerte din Stagiunea artistică 2023-2024

Recital cameral „Trio de salon”

Parteneriatul dintre Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț și Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț, a continuat cu un nou eveniment programat în cadrul Stagiunii artistice 2023-2024.

Astfel, miercuri, 29 noiembrie, a avut loc recitalul cameral „Trio de salon” propus de muzicienii Dorin GLIGA (oboi), Pavel IONESCU (fagot), Dietmar GRAF (pian). Programul muzical pregătit a conținut lucrări de Gaetano Corticelli, Gaetano Donizetti, Dietmar Graf, Ludwig van Beethoven.

Trio de salon continuă activitatea Trioului „Syrinx”, grup format în 1982, după ce cei trei componenți au absolvit Academia de muzică „Ciprian Porumbescu” din București, ca studenți ai profesorilor Virgil Oprițoiu și Virgil Francu (flaut), Pavel Tornea și Radu Chișu (oboi), Gheorghe Ciavici și Gheorghe Cuciureanu (fagot) și Francisc Laszlo (muzică de cameră).

În același an, cei trei devin componenți ai Filarmonicii din Bacău.

Încă de la început formația s-a impus pe plan internațional, obținând numeroase premii în concursuri de muzică de cameră.

Din 2018, trioul cântă într-o nouă componență – oboi, fagot, pian – colaborând cu pianiști de prestigiu, precum Mihai Ungureanu, Cristian Sandrin (Anglia), Nicolas Bourdoncle (Franța), Emilio Aversano și Lucio Grimaldi (Italia), Dietmar Graf (Germania).

Dietmar Graf a studiat pianul, orga, dirijat de orchestră și s-a specializat în educație muzicală și muzică sacră, la academiile muzicale din Munchen, Regensburg, Wurzburg și Viena.

A compus peste 500 de lucrări și a susținut peste 2.000 de concerte în lumea întreagă.
A devenit doctor în muzică al Universității din München.
A înregistrat numeroase CD-uri și a fost prezent în emisiuni de radio și televiziune.
A scris cărți despre educația muzicală și studii de muzicologie.

Dietmar Graf a fost profesor și dirijor al corului „Regensburger Domspatzen” și a predat la conservatoarele din Regensburg și München. A fost dirijor la catedrala Eigstatt și a ținut prelegeri la Universitatea din capitala Bavariei.

Este fondatorul și directorul „Kneipp – Musical-Festival in Bad Worrishofen”.

Concert de colinde „Christmas Carols”

Stagiunea artistică 2023-2024 a continuat cu un concert special de colinde. Evenimentul intitulat „Christmas Carols” a avut loc miercuri, 6 decembrie, la Sala Cupola, a Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamţ. În prim-planul concertului au fost studenții Academiei Naţionale de Muzică „Gheorghe Dima”, soprana Gabriela Pepelea și percuționistul Alexandru Veleșcu. Invitați au fost solistul de muzică tradițională Laurențiu Marian (profesor în cadrul Școlii Populare de Artă Piatra-Neamț), profesoara Simida Beatrice Gherghe şi elevii Liceului de Artă „Victor Brauner”. La pian s-au aflat lect. univ. dr. Ligia Ghilea și cda. dr. Oana Cărbunariu.

Concert „După datini, colindăm!”

Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ, şi Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ s-au pregătit pentru a primi colindătorii.

Miercuri, 13 decembrie 2023, la Sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț, au sosit, pentru a colinda publicul nemțean, membrii Ansamblului de Muzică Tradițională „Icoane Moldave” al A.N.M.G.D., Extensia Piatra-Neamț, Grupul vocal tradițional „Mugurașul” și Grupul vocal tradițional „Flori de mălin”, de la Liceul de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamț.

Ansamblul de muzică tradițională „Icoane moldave”

Ansamblul a fost înființat în anul 1998, sub conducerea conf. univ. dr. Delia Stoian-Irimie și este ca un frate mai mic al Ansamblului de Muzică Tradițională Românească „Icoane”, adăugându-și în anul 2008 denumirea „Icoane Moldave”.

Ansamblul a început cu un efectiv de șapte studenți, ajungând în prezent să aibă în componență peste 40 de studenți care urmează modulul de Muzică vocală tradițională românească. Repertoriul abordat însumează o paletă diversificată corespunzătoare diferitelor zone etnofolclorice: Moldova, Bucovina, Maramureș, Bihor, Hunedoara, Dobrogea, fiind selectat cu mare grijă din diferite culegeri de specialitate sau cules în mod direct din teren, de către studenți și cadre didactice.

În cei peste douăzeci de ani de activitate, ansamblul a susținut diferite recitaluri de muzică tradițională atât în cadrul stagiunii artistice a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”, Extensia Piatra-Neamț, cât și la București, Iași, Brașov, Ploiești, Onești, Târgu-Neamț, Roman, etc. A participat la numeroase ediții ale Festivalului Național de Datini și Obiceiuri din Brașov. Prin recitalurile prestate, suportul instrumental este susținut de către taraful tradițional al Extensiei Piatra-Neamț, ce are în componență studenți de la disciplina opțională Instrument popular.

Ansamblul a fost solicitat pentru înregistrări audio și video atât la televiziunile locale, cât și la Radio București și televiziunile naționale. Până în prezent, ansamblul a înregistrat un CD de colinde tradiționale românești din Moldova și Transilvania.

De anul acesta (2019), conf. univ. dr. Deliei Stoian-Irimie i s-a alăturat la pregătirea muzicală a ansamblului și Ioana Munteanu, doctorandă la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Repertoriul abordat în cadrul concertului intitulat sugestiv „Noi umblăm a colinda” este alcătuit din colinde tradiționale românești din Moldova și Transilvania.

Autor articol: Valentin ANDREI