Tradiții

Sărbători populare – CIURICA ŞI CHIRIC ŞCHIOPUL

Ciurica este o năprasnică reprezentare mitică, ce le dădea femeilor dreptul să-şi pedepsească bărbaţii în ziua ei de celebrare, 15 iulie. În această zi se evitau loviturile de orice fel, certurile şi neînţelegerile din familie, pentru a nu avea parte de ele în cursul anului. Amintirea acestei patroane a bătăii este păstrată de unele expresii adresate ca ameninţare copiilor neastâmpăraţi: „Astâmpără-te că vine Ciurica!“ sau „Stai cuminte! Capeţi Ciurica!“ (Muntenia, Oltenia).

Ziua nelucrătoare aducătoare de foc din Calendarul popular, Chiric Şchiopul, a preluat numele şi data de celebrare ale Sfântului Mucenic Chiric din Calendarul ortodox (15 iulie). Se povesteşte cum Chiric, născut în vremea împăratului Diocleţian, a fost bătut de prigonitorii credinţei în Iisus la vârsta de trei ani.

În Calendarul popular, Chiric ar fi rămas şchiop din cauza bătăii şi, aşa cum se cunoaşte, divinităţile cu handicap (Filipul cel Şchiop, Sântoaderul cel Şchiop, Şchioapa sau Ursitoarea cea mică ce taie firul vieţii în timpul ursirii copilului la naştere, Chirie Şchiopul ş.a.) sunt foarte puternice şi, ca urmare, temute şi respectate prin diferite interdicţii de muncă.


Documentare realizată de Valentin ANDREI