Inside CARMEN SAECULARE

ŞCOALA POPULARĂ DE ARTĂ PIATRA-NEAMŢ, CLASA DE ACTORIE

Cunoscut ca unul dintre cursurile de mare succes ale Şcolii Populare de Artă Piatra-Neamţ, clasa de actorie este pe cale să devină, dacă nu a devenit deja, o pepinieră a învăţământului artistic superior. De ani buni, universităţile şi academiile de artă din ţară şi din străinătate au printre studenţi foşti cursanţi pietreni.

Cursul de actorie este unul dintre cele mai vechi din cadrul școlii. Practic, el există încă de la înfiinţarea instituţiei, din 1970.

Foile matricole rămase în arhiva instituţiei vorbesc de la sine despre cursanţii Şcolii Populare. Dacă la un moment dat s-au aflat în băncile cursurilor elevii Gina Gulai sau Ghiţă Hibovschi, cu timpul ei s-au „transferat“, prin munca şi talentul lor, la catedră (Ghiţă Hibovschi la cursul de regie/brigadă artistică). Ca elevi ai cursului de actorie se regăsesc Vasile MuraruIulian BălţătescuCornel PaladeCătălina IeşanuAdina Iftimie,  Alina Petrică, ulterior ajunşi să evolueze pe scene profesioniste.

La catedra clasei de actorie au fost în trecut regretaţii Constantin Ghenescu şi Corneliu Dan Borcia, precum şi Mircea ZahariaPaul ChiribuţăGina GulaiDaniel BeşleagăDraga Olteanu-MateiCornel Nicoară (ambii pentru o scurtă perioadă de timp).

Din anul 2000, de douăzeci de ani, activitatea cursului este coordonată de către actriţă Maria Hibovschi. Aceasta i-a trecut pe tinerii actori prin încercările concursurilor şi festivalurilor de teatru din ţară, iar ei i-au răsplătit munca şi au câştigat o tolbă de premii.

Ultimii ani de activitate contabilizează o serie întreagă de elevi pregătiţi în orele de studiu (în echipă şi individual) de la curs: absolventele Cătălina Ieşanu  (acum actriţă la Teatrul Tineretului), Roxana Iftimie (a terminat U.N.A.T.C. Bucureşti, se ocupă de proiecte teatrale în Italia), Adina Iftimie (actriţă la Teatrul „Bacovia“ Bacău, cea care s-a hotărât să se facă actriţă după ce a văzut-o pe Maria evoluând în spectacolul „Sperietoarea“). Alte absolvente meritorii, dintre fostele cursante ale Şcolii Populare de Artă, sunt Roxana Rotilă şi Alexandru Darandoi (la University of Essex, Marea Britanie), Sabina Mitrea (la „Hyperion“ Bucureşti), Bianca Laiu, Alina PetricăAndreea Diaconiţa, Dan Pughineanu, Dan Baltag, Cristiana Luca (cu toţii la U.N.A.T.C. Bucureşti), Ionuț Alexandru Scurtu (regie – U.N.A.T.C. Bucureşti).

De asemenea, este de remarcat că una dintre cursante, Mara Mararu, urmează cariera de model, reuşind să fie inclusă pe coperta revistei „ELLE“.

Dincolo de a ajunge actor într-un teatru, scopul cursului este acela de a realiza o dezvoltare personală, individuală a fiecărui elev, indiferent că este vorba de cei mici, de  cinci, şase ani, sau de cei mari, care urmează cursul de actorie până la vârste de douăzeci de ani sau chiar mai mult. „O mare realizare – dincolo de premii, de ceea ce au obţinut aceşti copii pe plan artistic – este faptul că ei continuă să vină patru, şase, uneori chiar opt sau zece ani la cursuri, faţă de doar doi ani cât este durata normală! Importantă mi se pare şi devenirea lor ca oameni, caractere frumoase pentru viitorul ţării“, a declarat corodonatoare Maria Hibovschi.

Dacă ar fi să evidenţiem câteva spectacole care s-au bucurat de succes la public am evoca reprezentaţiile cu „Pușlamaua“, după Mircea M. Ionescu; „Picioroangele“, după Francesca Ricinski; „Familie, iubire, prafuri“, de Maria Hibovschi; „Colega de cameră“, de Claudia Befu; „Muschetarii Măgăriei Sale“, după Ion Lucian.

Autor articol: Valentin ANDREI