Inside CARMEN SAECULARE

Sidor Rusu, muzicianul cu har și omul cu principii de nestrămutat

Sidor Rusu este un om aparte. Hâtru, cu un dezvoltat simț al umorului, căruia îi place să se prezinte cam așa: sunt Sidor al lui Moș Ion Rusu de la Pârliți, strămutat la Pângărați cu fimeia șei dintâi, Viorica.

Pe de altă parte, același Sidor Rusu este un om sever. Mai întâi cu el însuși. Apoi şi cu cei din jur. Un om, cum se spune, care are coloană vertebrală.

S-a născut la 14 februarie 1959, în satul Pârlita, raionul Ungheni, Republica Moldova. A absolvit Şcoala Muzicală de Copii din Ungheni, Colegiul de Muzică din Bălți şi Facultatea de Muzică şi Pedagogie „Alecu Russo“ din oraşul Bălţi, la specializările: profesor de muzică, de acordeon şi dirijor orchestră de muzică populară.

A activat ca profesor de acordeon și de orchestră de instrumente populare la Colegiul de Muzică din Bălți, Republica Moldova, şi Facultatea de Muzică şi Pedagogie „Alecu Russo“, din Bălți. A fost dirijor al orchestrelor de muzică populară „Strugurașul“, din orașul Ungheni, și „Lăutarul“, din Bălți.

Din 1997, se stabilește la Piatra-Neamț, unde îl regăsim în funcția profesor de chitară, nai, orgă și acordeon, în cadrul Şcolii Populare de Artă, parte componentă a Centrului pentru Cultură şi Artă „Carmen Saeculare“, apoi în funcția de consilier muzical în cadrul aceleiași instituții, profesor de acordeon la Liceul de Artă „Victor Brauner“ şi asistent universitar la Facultatea de Muzică „G. Dima“ Piatra-Neamţ.

În prezent este profesor de acordeon și orchestră de instrumente populare la Liceul de Artă „Victor Brauner“ şi asistent universitar la Facultatea de Muzică „Gh. Dima“ Piatra-Neamţ.

„Am colaborat cu orchestra Ansamblului folcloric «Floricică de la munte», chiar din primele clipe de când am venit la Piatra-Neamț, la început ca și contrabasist, apoi am fost, pentru puțin timp, și dirijorul acestei orchestre.

Cu orchestra am participat la multe spectacole în țară, am fost și în turnee internaționale – în Austria, Ungaria, Serbia -, turnee în care orchestra s-a bucurat de succes. Nu mi-a plăcut niciodată lauda, mai ales de sine, dar, uitându-mă în urmă, pentru cei care au vrut cu adevărat să învețe, pot să spun cu simț de răspundere, le-am dat tot ce am știut despre acest instrument – acordeonul – și celor cărora au vrut să învețe să orchestreze, le-am dat tot ce am știut despre orchestație. Orchestrații scrise de mine se cântă chiar și de lăutarii lui Botgros și de frații Advahov.

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, am deschis la Piatra-Neamț prima clasă de acordeon din țară după Revoluție și prima clasă de acordeon din istoria Universității «George Enescu» din Iași. Pot să spun, cu mâna pe inimă, că viața nu mi-am trăit-o chiar degeaba.“, a delarat Sidor Rusu

Sidor Rusu este şi astăzi, după destui ani de când nu mai colaborează cu Ansamblul folcloric „Floricică de la munte“, un om şi un muzician respectat, care, dacă îţi spune părerea sa, poţi să fii asigurat de măcar două lucruri: părerea e sinceră şi e spusă întru ajutorul tău.

Autor articol: Valentin ANDREI