Inside CARMEN SAECULARE

STRATEGII CULTURALE – „Folclorul ne aduce împreună“

Un nou proiect organizat sub sigla Consiliului Județean Neamț și-a făcut loc în peisajul cultural-artistic al județului.

Sub titulatura „Folclorul ne aduce împreună“, evenimentul inițiat de Mădălina Ciubotaru, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, include multiple manifestări culturale, programate până la finalul anului 2021. Activitățile propun promovarea folclorului, tradițiilor și obiceiurilor din zona Neamțului, precum și din alte zone din țară. În cadrul aceluiași proiect vor fi organizate ateliere creative, meșteșugărești, lansări de carte, expoziții de artă plastică sau spectacole de teatru pentru copiii din centrele școlare de educație incluzivă. Beneficiarii acestui proiect vor fi, de asemenea, copiii și adulții instituționalizați în centrele din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț. 

„Sunt bucuroasă că am demarat un nou proiect menit să aducă în atenție cultura și valorile noastre tradiționale. Proiectul «Folclorul ne aduce împreună» a debutat pe data de 30 septembrie. În avans, cu sprijinul instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Județean Neamț, i-am sărbătorit pe seniorii noștri din centrele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț, cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice. Proiectul va continua cu o serie de ateliere pe care le vom organiza în casele protejate aflate în coordonarea DGASPC Neamț și în centrele de educație incluzivă din județ, în cadrul cărora specialiști în folclor din toate regiunile țării le vor prezenta copiilor elementele specifice ale folclorului și tradițiilor din zonele respective“, a precizat Mădălina Ciubotaru, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț.

Evenimentul susținut pe scena Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț a fost deschis cu spectacolul de teatru „Amintiri“ – un spectacol-concert de Ada Milea, ce explorează lumea copilăriei, pornind de la textul binecunoscut al lui Ion Creangă, pe care îl revizitează cu mult umor și ingeniozitate. Spectacolul este produs de Teatrul Tineretului și a avut premiera în septembrie 2018. După această reprezentație, au evoluat și îndrăgiții interpreți de muzică populară Andreea Hăisan, Paul Ananie, Oana Tomoioagă, Gabriel Dumitru și Alexandru Brădățan, care au încântat publicul cu folclor autentic, adunat din toate zonele reprezentative ale țării.

În cadrul aceluiași proiect, Sala Cupolă a Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ a găzduit o activitate ai cărei beneficiari au fost copiii din centrele DGASPC și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Al. Roșca“, alături de care a fost marcată Ziua Internațională a Educației, prin vizionarea unei piese de teatru muzical cu caracter educativ. Au evoluat cu entuziasm artiștii din cadrul trupei Dabada și Nubanu cu un spectacol sub genericul „Școala de scamatorie“.

Proiectul „Folclorul ne aduce împreună“ este organizat de Consiliul Județean Neamț, cu susținerea și implicarea Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț, a Bibliotecii Județeană „G.T. Kirileanu“, a Complexului Muzeal Național Neamț și a Teatrul Tineretului Piatra-Neamț.  

Autor articol: Oana-Talida COZMA