Inside CARMEN SAECULARE

Târgul meșteșugăresc de Sfântă Mărie Mare

Târgul de Sfântă Mărie Mare, desfășurat în perioada 13 – 15 august 2021, s-a dovedit și de această dată un eveniment mult așteptat de către nemțeni. Vizitatorii s-au bucurat timp de trei zile de un adevărat regal al meșteșugului tradițional, care a avut loc în Parcul Tineretului din Piatra-Neamț. Proiectul a fost organizat cu succes de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“ Neamţ, cu finanțarea Consiliului Județean Neamț, având parteneri Primăria și Consiliul Local Piatra-Neamț. 

Nume cunoscute în lumea artelor tradiționale au fost prezente la târgul meșteșugăresc din orașul de la poalele Pietricicăi. Printre participanți se numără Alina Iorga de la Horezu (Vâlcea), Eusebiu Iacinschi şi Mihaela Iacinschi (Botoşani), Joszef Molnos, (Corund, Harghita), Ionela Lungu  (Humuleşti, Neamţ) la categoria ceramicii, în timp ce produsele de sticlă au fost prezentate de Alexandru Rotar (Târgu Mureş). La secțiunea prelucrarea lemnului, Florin Cramariuc (Suceava), Constantin Lungu (Humuleşti, Neamţ), Maricel Apalaghiei (Hulub-Dângeni, Botoşani) și Dorel Bucur (Dămuc, Neamţ) au fost meșterii care au impresionat prin măiestria lor. Pentru industria casnică și-au adus în lumină produsele Maria Todici, (Pipirig, Neamţ), Gheorghe Cioroba (Breaza, Prahova), Rozica Măldărăşeanu Miclecu (Vălenii de Munte, Prahova), Maria Ungureanu (Târgu-Neamţ), Iulian Mihalache (Bălţăteşti, Neamţ), Vladimir Andrei (Arbore, județul Suceava) și Maria Otavă (Dumbrava Roşie, Neamț). Expoziția nu a exclus nici icoanele semnate de Cecilia Hăisan (Piatra-Neamţ) și Elena Costinaş (Reghin, Mureș). Cu împletituri s-a prezentat Elena Ciocârlan (Ştefan cel Mare, Neamţ), iar categoria măştilor a fost pusă în valoare de meșterii Vasile Ciocârlan (Ştefan cel Mare, Neamţ) și Ion Albu (Timişeşti, Neamţ). Nici podoabele nu au fost uitate, Maria Vasiliu (Târgu Neamţ, Neamţ) fiind cea care le-a adus în atenția vizitatorilor.

Secțiunea produselor alimentare tradiţionale a fost reprezentată de Andrei Onu (Bâșcov, Argeş), Ana Neculai (Văratec, Neamţ), Vasile Achiriloaie (Crăcăoani, Neamţ) și Gheorghe Apetrei (Târgu-Neamţ). Dorel Mihuţa, de la Bihor, a fost prezent cu ceaiuri, tincturi și siropuri, iar Alina Samson, de la Ruseni, cu lavandă.

Târgul de Sfânta Mărie Mare s-a încheiat cu acordarea diplomelor de recunoștință pentru meșterii populari participanți. Evenimentul a avut drept scop punerea în valoare a culturii populare, precum și încurajarea, stimularea şi susţinerea meşteşugurilor tradiţionale în judeţul Neamţ, dar și promovarea meșterilor populari, invitați din toate zonele țării.

Autor articol: Oana-Talida COZMA
Foto: Octavian POPA