Cafeneaua culturală

Turist prin Neamț – Drumeție în Cheile Bicăjelului

Iubitorii județului Neamț se pot bucura în continuare de frumusețea acestei forme de relief, în natură, mai ales în actuala perioadă feerică a anului, când totul trece ușor de la auriu, ruginiu și roșu intens spre alb pur și curat.

Propunem o drumeție în munte, spre a explora Cheile Bicăjelului, situate în munții Hășmaș. Acestea au o lungime de aproximativ 20 km și sunt formate de râul Bicăjel, cel mai mare afluent al râului Bicaz. Partea atractivă pentru montaniarzi este aceea că zona este una pe cât de frumoasă, pe atât de sălbatică, ceea ce face traseul mai puțin cunoscut și inaccesibil cu mașina.

Am ales un circuit prin care să ajungem la două dintre obiective pe care le considerăm importante: Podul Suspendat și Cabina Panoramică. Așadar, traseul a fost: Podul Ungurilor (aflat în Cheile Bicazului) – Cheile Bicăjelului – Podul Suspendat – Turnul Negru – Cabina Panoramică – Șaua Țifrea – Cheile Bicazului – Podul Ungurilor. Traseul este unul diversificat și oferă priveliști splendide asupra Cheilor Bicazului, dar și în spatele acestora.

Intrarea pe traseu, destul de greu vizibilă, este din Cheile Bicazului, chiar din șoseaua asfaltată care străbate cheile, și se află undeva pe la jumătatea lor. La aproximativ 40 minute de la șosea, identificăm marcajul către podul suspendat. Pentru unii dintre drumeți, acesta este cel mai spectaculos și interesant obiectiv.  

Podul Ungurilor se află pe traseul Cheile Bicăjelului, la cea mai mare înălțime, și este unic în România. Ancorat la o înălțime uluitoare, între doi pereți stâncoși, podul suspendat este cu siguranță atracția principală de pe traseu.

Până aici parcursul este unul ușor și nu necesită un echipament specializat, însă, atenție, pentru că după ce se trece de pod, dificultatea traseului este mai mare. Se urcă abrupt printre rădăcini, cu ajutor, pe alocuri, de corzile montate în acest sens. Până la punctul de belvedere se urcă pe o pantă destul de accentuată.

Urcarea este, însă, răsplătită cu o priveliște deosebită, de unde pot fi admirate Cheile în toată splendoarea lor. De aici urmează încă o scurtă urcare până se ajunge pe un platou. Identificăm punctul nordic de belvedere, dar cu o vizibilitate scăzută din pricina copacilor. Pentru a ajunge la punctul belvedere sudic, continuăm traseul încă 15 minute, descoperind un peisaj complet diferit. La scurt timp, ajungem la o bifurcație. Ca să dăm de cabina panoramică, urmăm marcajul punct galben.

De la cabină trebuie să ne întoarcem tot în acest loc, pentru că nu există altă variantă de traseu. Până la cabină drumul este foarte ușor și se merge în mare parte pe platou. Lângă cabină se află și un telescop, cu ajutorul căruia puteți admira împrejurimile mărite de 10 ori. Din acest punct se poate observa și o mică porțiune din drumul care trece pe lângă Lacul Roșu. Facem cale întoarsă până la bifurcația de la care am pornit inițial către cabină. Continuăm să mergem pe traseul cu cruce galbenă spre Lacul Roșu. Traversăm poiana Șaua Țifrea, iar în capătul ei întâlnim marcaj spre dreapta, către Cheile Bicazului, și la stânga, către Lacul Roșu. Din Șaua Țifrea intrăm în pădure spre Cheile Bicazului, coborând până la intersecția cu drumul asfaltat.

Iubitorii de drumeții montane clasifică traseul drept unul cu o dificultate medie, de o frumusețe aparte. Dacă decideți să petreceți timp de calitate, în natură, nu uitați să vă echipați corespunzător și să respectați întocmai traseele marcate.

Zile cu soare și aer curat!

Documentare realizată de Oana-Talida COZMA

Sursa: https://suspemunte.com/https://wel.ro/
Foto: https://www.taradacilor.ro – https://www.zigzagpeharta.ro/