Cafeneaua culturală

Turist prin Neamț – Izvoarele de apă sărată din Vânători Neamț

TURIST PRIN NEAMȚ - Izvoarele de apă sărată din Vânători Neamț

În acest număr de iulie al revistei Coolt Neamț, vă invităm la o plimbare relaxantă în Parcul Natural Vânători Neamț. Zona mai este denumită și Ținutul Zimbrului și și este singurul loc din Europa unde acest animal pe cât de mare pe atât de blând poate fi întâlnit în libertate, semilibertate și captivitate în același timp. Nu despre zimbri, însă, vom relata de această dată, ci vă invităm să descoperim împreună câteva izvoare cu proprietăți tămăduitoare și peisaje edenice.

Unul dintre cele mai vechi izvoare de apă sărată din Parcul Național Vânători poartă denumirea de Slatina și este situat pe versantul estic al Culmii Pleșului, deasupra satului Lunca, din comuna Vânători Neamț. Acesta are o atestare de peste 8.000 de ani și este considerat a fi cel mai vechi sit de exploatare a sării din Europa și chiar din lume. Conform documentărilor, izvorul Slatina a fost folosit nu doar de civilizațiile Neoliticului. El a fost fie sursă de sare pentru prepararea și conservarea hranei pentru locuitorii din zonă, fie sursă de comerț și tratamente pentru diferite afecțiuni. Povestea izvorului vechi datează de mii de ani, iar curioșii și iubitorii de natură sunt așteptați să descopere parte din valorile ținutului.

În aceeași zonă vom găsi și sursele sărate de la Oglinzi-Băi, care ne dezvăluie izvorul de la Fântâna Corugea, utilizat încă din vechime, dovadă stând siturile de pe raza acestuia, frecventate în Neo-eneolitic și Epoca bronzului. Dacă astăzi izvorul este puțin utilizat, în trecut reprezenta o sursă de apă intens frecventată. Legendele și locuitorii zonei povestesc despre faptul că izvorul cu apă sărată a fost foarte căutat după cel de-al Doilea Război Mondial, în perioada sărbătorilor de iarnă, când saramura era folosită pentru conservarea cărnii. Fântâna se află la marginea pădurii, locul unde iarna, spun localnicii, vin animale sălbatice precum cerbi, căprioare sau mistreți. În timp, în secolul al XIX-lea sursele de apă sărată de la Oglinzi au început să fie accesate în scop medicinal în cadrul Stațiunii balneare Oglinzi. Tot aici, cercetătorii au identificat fragmente ceramice, cenușă sau diferite materiale arheologice.

În același Parc Național Vânători Neamț găsim o altă stațiune balneoclimaterică și de recuperare medicală, denumită Bălțătești. Datorită resurselor de apă sărată, anual, în zonă vin turiști care beneficiază de tratamente medicale, de liniște, relaxare și frumusețile naturii. Locația abundă și în istorie, dezvăluind diverse legende sau scrieri ale personalităților culturale ajunse pe aceste meleaguri. Garabet Ibrăileanu a fost inspirat în romanul „Adela“ de frumusețea Bălțăteștiului, la fel și Calistrat Hogaș sau Mihail Sadoveanu, care au casele memoriale în regiune.

Documentările relevă că zona era cunoscută încă din Epoca bronzului, perioadă în care se extrăgea sarea, zona fiind bogată în așa numitele izvoare de slatină. În trecut, izvoarelor erau folosite de principii Cantacuzini, iar trei izvoare de sare erau cunoscute după numele de: Olga, Elena și Gheorghe.

Coborând din Pădurea Mare, dinspre Crăcăoani, descoperiți Izvorul Văii Sărata, iar în apropierea lui satul Bălțătești, care abundă în împrejurimi pline de istorie și pitoresc.

Dacă v-am captat atenția, vă invităm să redescoperiți Ținutul Zimbrului și Parcul Național Vânători Neamț. Zona este una extrem de ofertantă și puteți accesa servicii diverse, de la safari cu zimbri, cicloturism, drumeții, întâlniri cu meșteri populari, relaxare și sport sau ateliere de gătit.

Documentare realizată de
Oana-Talida COZMA

Foto: (www.tinutulzimbrului.ro)