Cafeneaua culturală

Turist prin Neamț – Popas la Mănăstirea Sihla

Drumețiile pe minunatele plaiuri din Neamț continuă și la început de vară 2023. În căutare de locuri pline de lumină, pace și armonie sufletească, propunem un popas la Mănăstirea Sihla. Lăcașul de cult este situat în Sud-Estul Munților Stânișoarei, pe Obcina Sihlei, zonă cunoscută și ca Munții Sihlei.

Documentările dezvăluie faptul că începuturile de sihăstrie la Sihla se pierd departe în istorie, înainte de anul 1200. „Prima menționare scrisă că la Sihla există sihăstrie datează din anul 1326. Schitul Sihla a fost întemeiat în anul 1731. Biserica principală are hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”.

Biserica a fost ctitorită din lemn, în anul 1741, de familia Cantacuzino, iar imaginea actuală a fost realizată în anul 1813, când arhimandritul Benedict, starețul Mănăstirilor Neamț și Secu, s-a implicat în reînnoirea ei.

Dacă vorbim de biserica din deal, numită și „biserica dintr-un brad”, cu hramul „Schimbarea la față”, aceasta a fost construită în anul 1763, de către Ioniță Cantacuzino Pascanul. Lăcașul a fost ridicat în amintirea prietenului său Ioan Coroi, mort la vânătoare de cerbi la râpa ce îi poartă azi numele.

În anul 2011 schitul devine mănăstire cu denumirea Mănăstirea „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” de la Sihla.

Tot aici, pe poteci de munte, descoperim și peștera Sfintei Teodora de la Sihla, ascunsă între stânci, nu departe de bisericuța din brad și chiliile vechi. Loc de pelerinaj și rugăciune, peștera Sfintei Teodora de la Sihla este căutată de credincioși și turiști. Aici este locul unde Sfânta Teodora și-a petrecut câțiva ani din viață, în izolare totală și rugăciune. Nu întâmplător,  Sfânta a fost supranumită de Biserica Ortodoxă „floarea duhovnicească și de mare preț și mireasă a lui Hristos, pe care a odrăslit-o pământul binecuvântat al Moldovei”.

Peștera este situată într-un spațiu îngust dintre două stânci înalte, în care a fost creat un altar de rugăciune, luminat mereu de lumânări și candele aprinse de vizitatori. Chiar în apropierea peșterei se află o stâncă ce poate fi escaladată pe o scară. Legendele spun că era locul în care Sfânta Teodora se hrănea cu firimituri aduse de păsările cerului, de la Mănăstirea Sihăstria.

Mănăstirea Sihla cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (Sânzienele – Drăgaica)” este o mănăstire de călugări, cu o obște formată din 29 de viețuitori, stareţ fiind Protosinghel Pahomie Catană.

Documentare realizată de
Oana-Talida COZMA

Sursa: https://sihla.mmb.ro/