Cafeneaua culturală

Turist prin România – Excursie la Peleș

Turist prin România – Excursie la Peleș

Februarie a debutat călduros, cu soare și energie bună, iar începutul de primăvară își arată ușor zâmbetul. Castelul Peleș, din Sinaia, se află pe lista noastră de obiective ce merită să fie vizitate oricând, atât de adulți, cât și de cei mici.


,,Castelul Peleş a fost construit la iniţiativa primului Rege al României, Carol I, în afara perimetrului comunei Podul Neagului, localitate cu o suprafaţă de 24 de km, în anul 1874, an în care, din iniţiativa suveranului, comuna primeşte numele de Sinaia. Un an mai târziu, în centrul localităţii sunt construite primele case boiereşti, iar în 1876 începe construirea căii ferate Ploieşti – Predeal, care străbate şi Sinaia. Concomitent, între anii 1873 şi 1875, a fost edificată fundaţia Castelului Peleş. Ceremonia de punere a pietrei de temelie a reşedinţei a avut loc într-un cadru festiv, la 10/22 august 1875”, se specifică pe site-ul castelului.
Fostă reşedinţă regală între 1883 – 1947, naţionalizat în 1948, muzeu între 1953 și 1975 şi din 1990 până azi, proprietate din anul 2007 a Maiestăţii Sale Regele Mihai I al României şi instituţie publică administrată de Statul român, castelul se află sub egida Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Clădirea are 170 de încăperi, din care doar 10 sunt accesibile turiștilor, și adăpostește mai multe colecții valoroase de picturi, sculpturi, armuri, covoare, mobilă, tapiserii, statuete, obiecte de ceramică, elemente de veselă din aur, argint și porțelan, vitralii.
Construit în stil neoromânesc, castelul prezintă o combinație între elemente arhitecturale ale Renașterii italiene și ale Stilului gotic. Imobilul deține o suprafață de peste 3.000 de metri pătrați, iar pentru construcție au fost utilizate piatră, lemn și cărămidă. În timpul lucrărilor, materialele de construcție au fost aduse din toată Europa, inclusiv lemn din Carpații Apuseni, marmură din Grecia și Italia și candelabre din Franța.
Unul dintre cele mai impresionate puncte ale Castelului Peleș este arhitectura. Aceasta prezintă o mare varietate de „detalii arhitecturale și decorative, precum turnurile cu acoperișuri înalte, balcoanele decorate cu balustrade sculptate, arcadele și ferestrele cu vitralii colorate. În interiorul castelului, se află o colecție impresionantă de obiecte de artă, mobilier și decorațiuni, printre care se numără tapițerii prețioase, covoare orientale și lustre de cristal”.

Castelul Peleș a servit în timpul Primului Război Mondial ca spital militar, iar după război a fost folosit ca reședință de vară pentru familia regală, până la sfârșitul monarhiei, în anul 1947. Apoi, castelul a fost naționalizat de Guvernul comunist și deschis ca muzeu în 1953.
Mii de vizitatori din întreaga lume calcă pragul Peleșului anual, acesta reprezentând o atracție de neratat pentru cei care ajung în inima țării sau pentru cei care decid să viziteze frumusețile României și vin de peste hotare.
Intrat în renovare și curățenie generală, Castelul Peleș și-a redeschis porțile pe 25 februarie, iar programul de vizitare este miercurea, de la 10:00 – 17:00, iar de joi până duminică, de la 9:15 – 17:00. Luni și marți este închis. Biletele pot fi achiziționate online. Este important de știut că ultima intrare pentru turul opțional I se face la ora 15:30, ultima intrare pentru turul opțional II se face la ora 14:45, în timp ce ultima intrare pentru expoziția de bază se face la ora 16:15. Casa de bilete se închide la ora 16:10.
Pe perioada vacanțelor școlare, elevii beneficiază de gratuitate.

Dacă v-am convins și v-am stârnit apetitul de drumeții pe tărâmuri românești, încărcați-vă bateriile, mintea și sufletul la Peleș, în Sinaia. Avem o țară minunată!

Documentare realizată de Oana-Talida COZMA

Sursa: https://peles.ro/istorice/istoricul-castelului-peles/
https://www.trecator.ro/top-atractii-turistice/top-10-cele-mai-frumoase-locuri-din-romania/ https://ro.wowbrasov.com/castelul-peles
Foto: https://plimbari.ro/castelul-peles/ https://peles.ro/