Tradiții

Artizani de colecție – FLORINA PETRESCU, artizanul bijuteriilor cu suflet

La rubrica „Artizani de colecție“ se înscrie și Florina Petrescu, invitata cu mâini de aur a acestui număr al Revistei Coolt Neamț, care bijuterește sau împletește accesorii pentru copii, doamne și domnișoare. Născută în comuna Mănăstirea Cașin, din județul Bacău, a ajuns la Piatra-Neamț în 1982, când a primit repartiția de serviciu. Aici l-a cunoscut și pe Cristi, cel care i-a devenit partener de viață, un alt om dedicat artei și lucrului manual.

Florina Petrescu a activat ca inginer constructor până la pensionare, iar de 15 ani, pasiunea, dragostea și abilitățile creative au transformat-o într-un apreciat artizan. La început s-a concentrat pe împletituri și tricotaje pentru cei dragi și pentru copii, iar mai apoi a descoperit, studiat și dezvoltat abilități de lucru pentru realizarea de bijuterii hand-made.  

A învățat meșteșugul cusutului încă din copilărie, alături de familie, apoi la școală, trăind în vremea când lucrul manual era printre disciplinele studiate în unitățile de învățământ.

„Mă gândesc că lucrul manual e în ADN-ul oricărui om născut la ţară. La noi, în familie se cosea, se broda și se împletea. Iarna, bunica și mama montau războiul de țesut și am trăit cu toate aceste lucruri în casă. La vremea aceea nu eram conștientă, lucram doar la orele de lucru manual și am pus mâna prima dată pe andrele abia când eram studentă. De-a lungul timpului am mai tricotat sau am croșetat diverse lucruri, dar de 10 ani m-a prins «microbul» bijuteriilor, dintr-o simplă întâmplare“, a povestit Florina Petrescu.

Cerceii, broșele, colierele, brățările sau seturi cu obiecte decorative și mărțișoarele sunt printre creațiile Florinei Petrescu de care doamnele și domnișoarele din zonă se bucură la evenimente speciale, sau, poate, zi de zi. Abordează cu pricepere tehnici de lucru precum broderia cu mărgele, netting-ul (plasă), herringbone (os de hering), brick stitch (cărămidă), peyote, cubik raw, țesutul cu mărgele sau croșetatul cu mărgele. Se declară inspirată de tot ceea ce este frumos, artistic și de bun gust. ,,Orice mă inspiră. Flori, animale, mărgelele, pietrele, absolut orice“, completează artizana.

A participat de-a lungul timpului la emisiuni de televiziune, la diverse târguri și expoziții și își prezintă cu succes creațiile și în mediul online, pe site-urile de socializare. Astfel, iubitoarele de bijuterii handmade fac achiziții sau dau comenzi pentru diverse ocazii.

„Îmi place să lucrez cu materiale de bună calitate. De-a lungul timpului am învățat ce să cumpăr, de la mărgele la pietre semiprețioase, accesorii de argint. Inclusiv ața și acul cu care lucrez trebuie să fie de calitate“, completează doamna Florina.

„Cred că o bijuterie handmade este frumoasă prin unicitatea ei și prin faptul că oferă personalitate și originalitate persoanei care o poartă. În general, nu îmi place să fac același produs de două ori, deși sigur ar ieși diferit. Îmi plac provocările și îmi place să încerc mereu ceva nou“, concluzionează Florina Petrescu.

Așteaptă cu interes deschiderea sezonului de târguri și expoziții din anul 2022, invitata noastră fiind prezentă de cele mai multe ori la evenimentele de profil din Piatra-Neamț. Luna martie a găsit-o în activitate intensă pentru confecționarea de mărțișoare, simbol sacru al primăverii. În același timp, continuă lucrul la creațiile complexe de bijuterii unicat, handmade. Creațiile Florinei Petrescu sunt speciale pentru că sunt lucrate cu suflet și dragoste pentru frumos.

Apreciem, promovăm și iubim oamenii cu inspirație, creativitate, poftă de frumos și dăruire pentru munca lor. De aceea, rubrica „Artizani de colecție“ vă aduce în prim plan oameni cu spirit liber și îndemânări artistice.

Autor articol:  Oana-Talida COZMA