Tradiții

Leacuri pentru sănătate – Tratamente naturiste pentru reumatism și afecțiuni osoase

Iubim iarna, cu veselia copiilor la săniuş, cu năsucuri şi mânuţe îngheţate, cu „bujori“ în obrăjori, dar anotimpul rece aduce cu el şi activarea unor afecţiuni provocate de frig. La început de primăvară încercăm să „lecuim“ reumatismul, durerile de cap, durerea de oase, ficatul mărit sau spondiloză cervicală.

TINCTURI: obligeană, drăgaică, ovăz, busuioc, sunătoare, anghinare, coada calului, gălbenele, cimbru, creţişoară, pufuliţă, rozmarin, anason, trei fraţi pătaţi, mur, afin. Se amestecă într-un recipient de sticlă. Se iau 2 linguri pe zi, timp de 3 luni.

GEMODERIVATE: viţă de vie, castan, plop negru, secară, coacăz negru.
Se ia câte o monodoză din fiecare pe zi, timp de 2 luni.

CEAI: ceai reumatic, salcie, sovârf, mentă, creţuşcă, traista ciobanului, coada calului, mesteacăn, plop negru. Se amestecă toate plantele, se prepară astfel: 9 litri apă cu 9 linguriţe plantă, infuzie 15 minute. Se beau 1,5 litri pe zi, timp de 3 luni.

CAPSULE: artrovit, artrocalm, echinaceea, omega 3.
Se ia câte una din fiecare zilnic, timp de 3 luni.

PREPARAT: 1 kg. miere, 450 gr. extract de aloe, 100 ml. propolis, 300 gr. cătină, 750 gr. vin roşu. Se amestecă şi se lasă la macerat 14 zile, se iau două linguri zilnic, timp de 3 luni.

DECOCT: 1 kg. miere, 700 gr. tătăneasă (rădăcină verde-crudă), 300 gr. morcov, 1,7 litri vin alb. Se macină (cu tot cu coajă) prin mixer/maşina de carne.
Se amestecă şi se lasă la macerat 9 zile. Se iau două linguri zilnic, timp de 3 luni.

Băi sinusuri – pentru sinuzită: sovârf, mentă, gălbenele.

Se fac băi la cap şi sinusuri; pe timpul băilor se ţine gura deschisă, pentru a elimina toxinele, se înfăşoară capul într-un prosop pentru 15 minute.

Se fac băi de corp cu tulpină de roşii, frunze de salcie (răchită) și coada calului în timpul tratamentului, de 2-3 ori pe săptămână.

Documentare realizată de Daniela BÎNDILĂ

„Reţete pentru viaţă – tratamente naturiste“ – autor Tudoriţa Profir,
Editura Capriccio, Piatra-Neamţ, 2011.