Inside CARMEN SAECULARE

Carmen de la “Carmen”

Carmen Elena Nastasă

Dacă cei care nu ne datorează nimic nu ne-ar fi dăruit nimic, cât de săraci am fi! (Antonio Porchia)

Bunătatea, un cuvânt atât de frumos și important, care a fost uitat în ultima vreme! Să ții ușa liftului pentru următoarea persoană să intre, să deschideți portiera mașinii, să faceți o favoare fără să doriți nimic în schimb, sunt gesturi care fac diferența și provoacă o stare de bine! Și deși nu necesită prea mult timp și efort, pentru că trăim într-un iureș al cotidianului, multe dintre aceste gesturi simple, se pierd în graba de zi cu zi.

Bunătatea este practica omului bun, nobil și elegant. Bunătatea este suma acelor gesturi simple, care contribuie atât de mult la relațiile noastre. Datorită lor, viața noastră devine mult mai plăcută.

Pentru a revigora practica acestor gesturi frumoase și pentru ca ele să continue să facă parte din viața noastră, am pregătit cinci sfaturi:

1 – Dați propriul exemplu!

Asta e poate cel mai important sfat. Cei mici vor învăța din obiceiurile părinților, bunicilor, fraților mai mari sau de la profesori. Acasă, în oraș sau la școală, copiii noștri vor învăța că bunătatea este simplă, face bine și îmbunătățește coexistența.

2 – Respectă-ți semenii!

Să îi tratăm pe alții așa cum am vrea să fim tratați. Tratarea altora cu respect este o regulă de bază.

3 – Ascultați cu afecțiune și atenție

Activitățile făcute împreună, împărtășirea întâmplărilor de peste zi despre ce ai făcut la muncă, ce a fost frumos și ce te-a deranjat, duce la creșterea sensibilității la problemele celorlalți.

4 – Salută și răspunde la salut

Un „Bună dimineața!“ la trezire, un „Bună ziua!“ la intrarea în casă, spunând „Mulțumesc!“ sau „Scuză-mă“ sunt forme de salut, de adresare, care pot fi încurajate de la o vârstă fragedă pentru a deveni naturale la copii. Este important ca aceste cuvinte să fie spuse cu sinceritate, astfel încât atunci când sunt rostite să nu devină doar etichete reci și formale.

5 – Vizitați organizațiile de ajutor

Vizitarea locurilor de sprijin pentru cei mai nevoiași, cu nevoi speciale, sau bătrâni sunt opțiuni pentru a aduce copiilor practica de bunătate și ajută la dezvoltarea empatiei. Sunt locuri în care ei pot realiza cât de mult poate ajuta o simplă atitudine, poate recupera și chiar transforma viața multor oameni.