Inside CARMEN SAECULARE

CLASA DE CANTO POPULAR coordonată de profesorul LAURENȚIU MARIAN

Clasa de canto popular din cadrul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen  Saeculare“ Neamț reprezintă unul dintre punctele de atracție pentru cursanții care vin anual, către Școala Populară de Artă.

Muzica tradițională rămâne la mare căutare pentru copiii și adolescenții care iubesc lumea satului și cântul popular. Acesta este motivul pentru care, începând cu anul 2019, Laurențiu Marian, tânărul interpret de folclor, este cel de-al doilea profesor de canto popular, colaborator în cadrul instituției noastre de cultură.

La numai 25 de ani, Laurențiu Marian este deja un artist apreciat și un profesor dedicat. Zeci de copii care doresc să-i calce pe urme vin cu deschidere, pentru ca tânărul interpret de muzică populară să-i îndrume pe calea succesului muzical.

Laurențiu Marian a descoperit dragostea pentru folclor la 15 ani, urmând cursurile Școlii Populare de Artă din Piatra-Neamț. Georgiana Șerban Axinte, artista care acum îi este colegă de catedră și de scenă, i-a fost profesor în vremea copilăriei. A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, extensia Piatra-Neamț, iar în prezent este masterand în Managementul proiectelor europene, la ASE, în Republica Moldova. 

„Când eram mic, îmi plăcea să cânt muzică bisericească. Așa mi-am descoperit pasiunea pentru muzică. Aveam 12 ani, iar la acea vreme îmi doream să devin preot, iar mai târziu, pilot de avion. Nu m-am gândit că voi fi artist“, povestește cu zâmbetul pe buze Laurențiu Marian.

În parcursul său artistic, și-a făcut debutul în 2016 cu prima melodie proprie, intitulată „Drag mi-e cu mândra la munte“, scrisă de maestrul Grigore Niță. Trei ani mai târziu, a avut parte de lansarea primului său album, „Dorule, doruțule“, care conține 14 piese. Evenimentul a fost unul de răsunet, organizat cu sprijinul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ și al Consiliului Județean Neamț. Invitați de seamă din lumea muzicii populare, ca Ion Paladi, Mariana Anghel, Sorin Filip, „Fetele din Botoşani“, Mihaela Tabură, Andreea Chisăliţă, Adriana Anghel, Marian Gogan și mulți alții, i-au fost alături lui Laurențiu. De asemenea, spectacolul de lansare a beneficiat și de prezența Ansamblului artistic profesionist „Ciprian Porumbescu“ din Suceava, sub bagheta dirijorului Viorel Leancă.

În prezent, Laurențiu Marian lucrează cu peste 80 de copii pe care îi pregătește cu pasiune pentru reușita pe drumul cântului popular. Zeci de premii s-au adunat în palmaresul grupei sale, în cei doi ani de când este profesor, copiii obținând trofee și premii I, II sau III la festivalurile și concursurile din țara sau din străinătate. Ruxandra Tănase, Bianca Țupu, Parascheva Măgureanu sau Mateea Bunduc sunt doar unii dintre elevii laureați care fac cinste județului Neamț.

Începând cu 2020, Laurențiu a constituit Ansamblul de cântece populare „Nemțișorul“, componenți fiind elevii clasei de canto popular pe care o coordonează. Sunt în lucru primele două piese imprimate alături de Orchestra „Mugurel“ din Chișinău, sub bagheta maestrului Ion Dascăl, precum și videoclipurile acestora. Nu în ultimul rând, Laurențiu Marian și copiii continuă pregătirea primului album al ansamblului mai sus prezentat.

Folclorul reprezintă identitatea mea, iar cântecul face parte din mine. Tot timpul am fost atras de istoria strămoșilor noștri. Mă regăsesc în elevii mei și lucrul cu ei mă inspiră, mă ajută să-mi păstrez spiritul copilăresc, concluzionează artistul.

Talentat și cu potențial, implicat și dedicat, Laurențiu Marian este un nume care va confirma în timp, reprezentând folclorul nemțean cu mândrie și succes.  

Autor articol: Oana-Talida Cozma
Foto: Octavian Popa