Cafeneaua culturală

Implicare socială – CORNEL AGĂLEANU, colecționarul de artă pasionat de pictorul Aurel Băeșu

S-a remarcat ca un împătimit al artei, încă de la începutul anilor 2000, când a deschis prima galerie particulară de artă din Piatra-Neamț. Inovativ, energic și fascinat de munca sa de curator, Cornel Agăleanu pornea în forță promovarea unor nume tinere și extrem de creative în peisajul artei plastice din Neamț și nu numai. Au urmat ani frumoși, evenimente, expoziții și serate artistice care animau din plin viața culturală a urbei.

S-a remarcat ca un împătimit al artei, încă de la începutul anilor 2000, când a deschis prima galerie particulară de artă din Piatra-Neamț. Inovativ, energic și fascinat de munca sa de curator, Cornel Agăleanu pornea în forță promovarea unor nume tinere și extrem de creative în peisajul artei plastice din Neamț și nu numai. Au urmat ani frumoși, evenimente, expoziții și serate artistice care animau din plin viața culturală a urbei.

În ultimii 10 ani și-a dedicat din timpul liber documentând asiduu activitatea pictorului Aurel Băeșu, devenind un promotor al activității artistice acestuia. Nu în ultimul rând, Cornel Agăleanu este cunoscut și ca unul dintre nemțenii implicați constant în multiple acțiuni caritabile.

1. Cornel Agăleanu este cunoscut, la Neamț, drept un colecționar și iubitor al artei. Cum și la ce vârstă ați descoperit că sunteți atras de această lume?

Cornel Agăleanu: E drept că sunt un iubitor al artei și, de aici, se înțelege că și un colecționar! Când ne place ceva, dorim să-l avem cât mai aproape, să facă parte din viață, din ambientul nostru. Nu cred că există o dată în care să poți hotărî începutul unei pasiuni. Această atracție către lumea artelor a venit treptat și, încet-încet, m-a cuprins ca o vrajă.

2. De ce artă plastică? Există un gen anume care vă pasionează în mod special? 

Cornel Agăleanu: Artele plastice dezvăluie o  multitudine de reprezentări în care ne putem  regăsi – în cazul meu, m-a fascinat focul culorilor care la fiecare tablou dezvăluia o realitate.  Orice creație, fie literară, picturală etc., este un  mod de comunicare artistică. Ea se realizează  între artist (emițător) și comunicatorul de artă  (receptor). Aici cred că mă încadrez, în această  formulă care, într-o perioadă fericită a vieții mele, mi-a deschis preferința pentru arta culorilor – pictura. Astfel că din colecționar, am devenit manager și colaborator în multe activități  legate de pictori și picturi.

3. Numele dumneavoastră este legat de prima galerie de artă particulară din Piatra-Neamț, Galeria Vert. Un loc în care atât artiști consacrați, dar mai ales tineri artiști, au fost invitați să-și expună creațiile. Ce amintiri vă leagă de acea perioadă?

Cornel Agăleanu: Așa este. Galeria Vert a adunat și a lansat nume rezonabile din  domeniul picturii – unii începători (talente formate prin studii de specialitate), alții deja cunoscuți, cărora, prin participarea la expoziții, vernisaje, etc. le sporea notorietatea. Nu se pot uita lucruri importante legate de această manifestare a spiritului artistic nemțean, cum ar fi faptul  că Vert a fost prima Galerie privată din Piatra-Neamț și printre primele din țară. Amintirile de  neuitat și prieteniile permanente vor rămâne mărturii ale acelei perioade care a dus prestigiul  cultural nemțean până peste hotare.

4. Sunt câțiva artiști consacrați, astăzi, care au fost lansați în lumea artei chiar de dumneavoastră. Ce ați văzut, la acea vreme, în acei tineri nonconformiști abia ieșiți de pe băncile facultății, unii promovați încă din vremea studenției?

Cornel Agăleanu: Am văzut întotdeauna în artiștii consacrați nemțeni o completare fericită  atât pentru iubitorii de artă, cât și pentru fiecare dintre ei, căci vorbim de stiluri diferite, palete coloristice inedite, de o diversitate care încântă și creează dintr-o așa-zisă „polemică” artistică cea mai fecundă colaborare. Așa am văzut-o eu – ca pe ceva constructiv. Spuneți de pictori  nonconformiști. Ei sunt permanent creatori de nou. Cunoaștem că în istoria artelor, curentele  se sting, dispar și apar alte tendințe noi, atât de necesare diversității. Și-apoi, prin aceste  forme noi, ne sincronizăm la pictura europeană.

5. De la tinerii și nonconformiștii artiști, cum ați ajuns, de 10 ani să vă îndreptați atenția asupra pictorului Aurel Băeșu?

Cornel Agăleanu: Într-adevăr, sunt 10 ani de când caut, adun, colecționez material (scrisori  schițe, poze, etc.), legate de viața și evoluția pictorului Aurel Băeșu. Cred că trecându-mi prin  mână și prin suflet atâtea crâmpeie din viața lui, am ajuns să-l cunosc foarte bine, pot spune…  ca prietenii lui din viață. Recunosc că implicarea mea într-o serie de activități omagiale vine dintr-o recunoaștere prietenească.

6. Ce anume vă fascinează în creația lui Băeșu? 

Cornel Agăleanu: Apreciez toate tablourile sale, dar cel mai mult mă fascinează portretele și  autoportretele. Sunt vii, cântă, gândesc, muncesc, dar, mai ales, poartă în licărul ochilor  scânteia vieții. Dacă nu ai ști că s-a stins așa de tânăr, ai spune că autoportretele sale sunt  atinse de penelul unui Narcis! Dar așa era: frumos la chip și la suflet.

7. Sunt o multitudine de acțiuni, evenimente sau expoziții pe care le-ați inițiat avându-l drept protagonist pe Aurel Băeșu. Care sunt evenimentele de suflet pe care i le-ați dedicat artistului?

Cornel Agăleanu: Este adevărat că m-am implicat în multe acțiuni care l-au avut și-l au ca  protagonist pe genialul pictor. Am să enumăr câteva, pe care eu le consider foarte importante  pentru noi toți: 

  • în 2013, s-a restaurat monumentul funerar (la  85 de ani de la moartea  pictorului), în colaborare cu sculptorul Lucian Tudorache;
  • în 2015, s-a lansat „Albumul documentar Aurel Băeșu”, realizat împreună cu Emil Nicolae și s-a acordat titlul de Cetățean de Onoare (p.m.), activitate  găzduită de „Muzeul de Artă” Piatra-Neamț;
  • în 2019 a  început colaborarea cu sculptorul Pavel  Obreja, din Republica Moldova.

8. Luna aceasta a fost dezvelit bustul pictorului Aurel Băeșu, realizat de sculptorul Pavel Obreja. Povestiți-ne despre acest eveniment!

Cornel Agăleanu: Da, pe 13 mai, ora 19:00 (Noaptea Muzeelor 2023), la Sala de Artă  Contemporană a avut loc dezvelirea bustului pictorului realizat în bronz, de către sculptorul  Pavel  Obreja. Evenimentul s-a desfășurat sub genericul Cultura memoriei. Menționez faptul ca acest proiect a fost realizat cu fonduri de la  Rotary Club Piatra -Neamț Camena și Rotary District 2241 Romania și Republica Moldova. Le mulțumesc pe această cale în mod special. Au vernisat criticul de artă Emil Nicolae și Mihaela Verzea, director adjunct al Complexului Muzeal Național Neamț. A cuvântat și domnul Mihai Șerban, președintele Rotari Club Piatra-Neamț Camena. Ulterior, bustul pictorului Aurel Băeșu va fi expus în Parcul ,,Nicu Albu” din Piatra-Neamț.

9. De ce ar trebui să-l prețuiască nemțenii pe Aurel Băeșu? 

Cornel Agăleanu: Nemțenii trebuie să fie mândri de acest nume pentru că prin opera lui, Aurel Băieșu trece dincolo de național, spre universal. Noi ne-am făcut într-un fel datoria de a-l aduce pe artist în prezent și pentru a șterge colbul uitării de pe pânzele sale.

10. De ce considerați că merită investiția în artă?

Cornel Agăleanu: A investi în artă este un mod de a permanentiza valorile, de a le da viață  prin contactul operei lor cu cei pentru care a fost creată. Eu cred că prin astfel de acțiuni vom  reuși să realizăm ceea ce se numește „Rezistență prin  cultură”. Rezistență, permanență, asta  transmite opera lui Aurel Băeșu, iar dorința noastră este de a o cunoaște cât mai mulți iubitori  de artă.

Interviu realizat de
Oana-Talida COZMA