Cafeneaua culturală

Cultura în lume – Hai-hui prin Barcelona (II): „Poble espanyol” – Muzeul satului, varianta catalană

Cultura lumii - Hai-hui prin Barcelona (II): „Poble espanyol” – Muzeul satului, varianta catalană

Barcelona, muzeu de arhitectură în aer liber

Afirmam, în materialul anterior, că Barcelona ni s-a dezvăluit ca un adevărat muzeu de arhitectură în aer liber. Până să ajungem să vedem minunile arhitecturale marca Antoni Gaudi, ne-am desfătat privirea cu fațadele diferitelor clădiri de pe vastele artere ale Barcelonei. Ulterior, aveam să trecem pragul lui „Poble Espanyol”, varianta catalană a Muzeului satului de la noi.

Puțină istorie

„Poble Espanyol” a fost construit în vederea organizării Expoziției Universale de la Barcelona, din mai 1929. Atunci au participat, la această importantă întâlnire culturală a lumii, 230 de țări, printre care și România. Creatorii complexului – Miquel Utrillo, inginer, pictor și lider de proiect; Xavier Nogués, desenator și pictor; Francesc Folguera și Ramón Reventós – au vizitat în prealabil peste o 1.600 de sate de pe întreg cuprinsul Spaniei, înainte de a finaliza proiectarea. În vasta documentare, au strâns, pe lângă mulțimea de informații, și o seamă de obiecte din patrimoniul etnografic al poporului iberic. Și, lucrul cel mai important, au selectat o serie de clădiri reprezentative pentru fiecare zonă, pentru a fi translatate în arealul noului muzeu.

Lucrările de construcție au început pe 19 ianuarie 1928, iar „Poble Espanyol” a fost inaugurat pe 20 mai 1929. De altfel, în interior, turistul poate vizita expoziția intitulată „O călătorie fotografică. Construcția «Poble Espanyol»”, oferindu-i-se o perspectivă aprofundată asupra originilor, inspirației și construcției acestui veritabil simbol al Barcelonei.

Case din mediul rural, ateliere, muzee de artă contemporană, locuri de neuitat pentru turist

Succesul repurtat în cadrul expoziției de acest „sat tipic spaniol” a atras decizia de a nu-l demola, așa cum se planificase inițial. Creatorii săi au abordat un nou proiect de muzeu în aer liber, care va rezista timpului.

În ultimele decenii a avut loc un proces de restaurare a clădirilor originale. Pot fi văzute case tipice pentru multe zone ale Spaniei: Aragon, Castilia și Leon, Galicia, Andaluzia, Extremadura, Cantabria, Navarra, Catalonia.

În interiorul lui „Poble Espanyol” există și o zonă interactivă, unde, spre exemplu, meșteri olari ai Cataloniei oferă lecții deschise în cadrul cărora turiștii pot vedea aievea crescând sub ochii lor vase de ceramică. Și acesta e doar un exemplu, căci mulți alți artizani, din diferite discipline și generații, oferă celor interesați posibilitatea de a participa la diverse ateliere, folosindu-se în arta lor de metode tradiționale de lucru.

Iubitorilor artei contemporane, „Poble Espanyol” le deschide un muzeu în care sunt expuse lucrări ale lui Picasso, Dalí și Miró, printre alții.

Această relansare a Muzeului Satului s-a tradus rapid în creșterea numărului vizitatorilor. Actualmente, se estimează că anual mai mult de un milion de călători trec pragul lui „Poble Espanyol”. Iar noi putem depune mărturie că acest muzeu este unul pe care nu îl poți uita și pe care, la o eventuală revenire în Barcelona, îl vom revizita.

Turist de serviciu: Valentin ANDREI