Inside CARMEN SAECULARE

STRATEGII CULTURALE – Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul“ ediția a -XXIII-a

Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul“

O ediție scurtă însă intensă, cu invitați frumoși, talentați și profesioniști care ne-au purtat pe ritmuri și meleaguri diverse, oferind frânturi din vasta cultură tradițională, europeană, dar și de pe alte continente. Așa s-ar descrie în câteva cuvinte cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Ceahlăul“, revenit în atenția publicului iubitor de folclor și culoare, după doi ani de pauză impusă de pandemie. 

În organizarea minuțioasă a Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț și cu  finanțarea Consiliului Județean Neamț, artiștii au performat sub sloganul „Dansăm pentru pace“. Festivalul s-a dovedit un adevărat manifest artistic împotriva crimelor de război din Ucraina. Parteneri au fost și de această dată Primăria și Consiliul Local Piatra-Neamț, iar sponsor, Pop-Cola.

Ediția curentă a adus în fața nemțenilor artiști dansatori, instrumentiști și soliști ai Ansamblului gazdă „Floricică de la munte“, ai Grupului de folclor „Alianza“ din Mexic, ai Grupului folcloric „Jepun Bali“ din Indonezia, dar și grupuri folclorice ale minorităților din țara noastră: Ansamblul „Cervona Kalena“ din localitatea Negostina, Suceava, cu dansuri ucrainene, Ansamblul folcloric „Búzavirág“ Brașov – cu un program tradițional maghiar, Ansamblul de dansuri „Efthymos“ și grupul vocal „Dionysos“ cu reprezentații grecești. De asemenea, Ansamblul folcloric „Brâul roșu“ ne-au dezvăluit ritmurile bavareze, iar  Ansamblul „Comorile Neamțului“ a prezentat celebrul dans italian, tarantela.


Timp de trei zile în județul Neamț a răsunat folclorul. Nu doar cel românesc, ci din toate colțurile Europei sau de pe alte continente. Reprezentanții Indoneziei și ai Mexicului au fost oaspeții noștri de seamă care ne-au încântat sufletele cu programe tradiționale, viu colorate și atent pregătite. Alaiul de artiști a poposit pentru deschidere la Piatra-Neamț, a doua zi la poalele Cetății Neamțului, la Târgu-Neamț, iar gala de închidere a revenit pe platoul Curții Domnești, la umbra Turnului lui Ștefan cel Mare. Pe lângă formațiile folclorice care au evoluat pe scena Festivalului Internațional de Folclor, în recital au performat, în prima seară, Ansamblul „Ștefan Vodă“ de la Căprina, din Republica Moldova, interpreta de muzică populară Mihaela Gurău a fost invitată la Târgu-Neamț, iar Ionuț și Doinița Dolănescu au adus în lumină, la gala de închidere, un recital folcloric de excepție.    

,,Iar am inima plină de bucurie! Încă un proiect al Centrului pentru Cultură și Arte «Carmen Saeculare» s-a bucurat de succes deplin! A 23-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor «Ceahlăul» s-a încheiat tot în aplauzele publicului. Mulțumesc oamenilor minunați, care au venit la evenimentul nostru! În această vară, având în vedere contextul geo-politic, tema festivalului a fost: «Dansăm pentru pace». Ansambluri folclorice din țară și din străinătate au dansat cu gândul la victimele unui război inutil și la suferința victimelor nevinovate din Ucraina!
Din acest motiv le mulțumesc din tot sufletul pentru că ne-au fost alături și proiectul nostru și-a atins obiectivul! Mulțumesc Consiliului Județean Neamț și președintelui Ionel Arsene, deoarece au susținut asigurarea finanțării evenimentul de la bugetul județului.
Nu în ultimul rând mulțumesc minunaților mei colegi, pentru care din nou nu au existat după-amiezi relaxante sau weekend în familie și aleasă considerație instituțiilor care ne-au fost alături, pentru buna desfășurare a festivalului – Primăria Piatra-Neamț, Parohia Sfântul Ioan Domnesc, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratul de Poliție Județean, Poliția Locală, Ambulanța Piatra-Neamț și sponsorului nostru – Pop-Cola!
Tuturor, sincere mulțumiri!
Stimați oaspeți care ne-ați onorat cu prezența, ați evoluat pe scenă și ne-ați devenit prieteni, vă așteptăm cu drag, din nou, la proiectele pe care le organizăm în județul Neamț!“,a declarat Carmen-Elena Nastasă, managerul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“.

,,Mulțumesc tuturor celor care au răspuns invitației de a participa la festival pentru că ne-au fost alături la acest manifest cultural pentru pace! Am convingerea că regalul oferit de participanții la acest eveniment finanțat de Consiliul Județean Neamț și organizat de Centrul pentru Cultură și Arte «Carmen Saeculare» Neamț a fost unul pe măsura așteptărilor publicului!
Felicitări tuturor ansamblurilor care au evoluat pe scena Festivalului și nu în ultimul rând, colegilor mei de la «Carmen Saeculare», pentru toată munca depusă și pentru organizarea impecabilă!“, a concluzionat Mădălina Ciubotaru, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț.

Autor articol: Oana-Talida COZMA
Foto: Octavian POPA