Cafeneaua culturală

Figuri marcante – MIHAELA SPIRIDON

Un pedagog autentic nu se evaluează pe sine cu seriozitate decât din punctul de vedere al elevilor săi.” (H. G. Neuhaus)

MIHAELA SPIRIDON – O PROFESIONISTĂ A LUMII MUZICALE

„În anii de formare artistică şi profesională n-am putut bănui că aici, la Piatra-Neamţ, oraşul meu de suflet, voi avea prilejul  nu numai să particip, dar şi să contribui la realizarea unui fenomen artistic asemănător celor din marile centre muzicale ale Europei. Dacă la Salzburg s-a născut Mozart, la Piatra-Neamţ s-au născut Vacanţele muzicale! Pentru acest lucru trebuie să mulţumim în primul rând creatorilor acestui fenomen, oameni mai mult sau mai puţin amintiţi – Gheorghe Bunghez, Constantin Potângă, Ion Baciu, cei care au proiectat acest festival ajuns, iată,  la o vârstă la care Mozart trecuse deja în eternitate.

Sub semnul eternităţii stă şi această manifestare academică. Pentru că şcoala şi tinerii sunt eterni!
Mă simt onorată că fac parte din lungul şir al celor care au crezut în festivalul nostru şi i-au dedicat toate energiile fizice şi spirituale.”

Sunt cuvintele Mihaelei Spiridon despre ea însăşi. Despre cea care a avut un cuvânt de spus în organizarea Vacanţelor muzicale.

Cea care începea studiul pianului la vârsta de şapte ani la Liceul de Artă din Bacău, sub îndrumarea Deliei Bălan şi a maestrului Ovidiu Bălan. În 1985 absolvă Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, secţia pian principal, la clasa maestrului Gabriel Amiraş. Imediat îşi începe cariera didactică care, de-a lungul anilor, avea să-i ofere multe satisfacţii, date de evoluţiile, de multe ori încununate cu premii şi distincţii, ale elevilor săi: Laura Andrei, Raluca Ouatu, Alina Azaharioaie, Daniel Ciobanu, Andrei Gologan. Satisfacţii care nu ar fi apărut fără intensa preocupare pe care o manifestă pentru sfătuirea şi îndrumarea viitorilor pianişti.

Prima instituţie la care activează ca dascăl a fost Şcoala Populară de Artă, urmată, din 1990, de Liceul de Artă, ambele din Piatra-Neamţ. La liceul nemţean a iniţiat şi fundamentat Concursul Naţional de Pian „Carl Czerny”, concurs care a parcurs până în 2010 nouăsprezece ediţii consecutive.

Dorinţa continuă de perfecţionare, precum şi profesionalismul care o caracterizează, o impun, la deschiderea Colegiului universitar de muzică (1998), ca prim conducător al instituţiei. Un an mai târziu, în urma unui concurs câştigat, obţine titularizarea, ca lector universitar (specializarea interpretare muzicală-pian), la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj.

În 2007, la ediţia a XXXVI-a a Vacanţelor muzicale la Piatra-Neamţ, debutează în literatura de specialitate cu lucrarea ORIZONTURI ALE PEDAGOGIEI MUZICALE – Principii de bază în studierea unui repertoriu pianistic, lucrare ce a văzut lumina tiparului la editura „Nona”.

Referindu-ne la cariera artistică, ar fi de spus că Mihaela Spiridon a cântat mult, călătorind prin întreaga ţară. De asemenea, a colindat şi o parte a Europei muzicale, cântând melomanilor din Italia, Slovacia, Republica Moldova sau Bulgaria.

Având „în spate” o bogată experienţă de pianist corepetitor, a ajutat multe nume importante în a realiza cursuri de măiestrie – Aurelian Octav Popa, Ludovic Spiess, Eleonora Enăchescu (România), precum şi Gernot Winischoffer (Austria), Anton Niculescu (Germania), Sherban Lupu (Statele Unite). A participat ca pianist oficial la importante concursuri şi festivaluri de gen, între care: Concursul Internaţional de Pian „Citta di Cantu”, Concursurile Internaţionale de Vioară „Viotti” de la Valsesia,  „Rodolfo Lipizer” de la Gorizia, „George Enescu” Bucureşti, precum şi Concursul Internaţional de Canto „Umberto Giordani” de la Foggia.

Aceste călătorii întreprinse în scop profesional îi deschid noi orizonturi. Astfel se dovedeşte un priceput manager de festival. De asta aveau să se convingă toate persoanele implicate – de la organizatori, participanţi (artişti ori studenţi) şi până la melomanii din stal . A răspuns, ca director artistic, de ediţiile anilor 2006 – 2008 și 2014 – 2019 ale Vacanţelor muzicale.

În cadrul colaborării profesionale cu Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, Mihaela Spiridon a sprijinit, între anii 2005 și 2008, și organizarea a trei stagiuni muzicale, în cadrul cărora a venit cu idei novatoare la nivel organizatoric, folosindu-şi propriile contacte din lumea muzicală internă şi internaţională.