Cafeneaua culturală

Implicare socială – IULIA ȘERBAN, reprezentanta femeile antreprenor din Neamț

Oameni frumoși, oameni de valoare – aceștia sunt protagoniștii articolelor noastre la „Implicare socială”.  De această dată, o cunoaștem pe Iulia Șerban, o super femeie, cu inițiativă, deschidere și viziune.

Antreprenor, manager în turism cu o carieră de peste 23 de ani după ce a profesat în învățământ, formându-și o viziune amplă asupra mediului de afaceri și asupra sistemului educațional românesc, a înțeles și a conștientizat necesitatea unor direcții noi în educație, alegând să se implice activ în comunitate prin diverse acțiuni și proiecte. Iulia Șerban, invitata noastră, este în prezent președinta CONAF Neamț și președinta Asociației Acces la Educație. „În cuvinte simple, aș putea spune despre mine că sunt mamă, soție, fiică, familistă caracterizată de altruism, ambiție și putere de muncă. Cred în puterea feminității, cred atât despre mine cât și despre celelalte femei că suntem un factor de echilibru, o nesfârșită sursă de iubire și bunătate, de putere și de frumusețe fizică și interioară, susțin valorile creștine și valorile tradiționale”, spune despre ea, protagonista noastră.

Când și în ce context s-au deschis porțile CONAF pentru Iulia Șerban?

Iulia Șerban: În 2022 am primit propunerea de la Cristina Chiriac, președinta CONAF, de a înființa Sucursala CONAF Neamț. În acel moment mă aflăm în poziția de președinte al Consiliului de Excelență și vicepreședinte la Patronatul pentru Antreprenoriat Feminin Neamț. În urmă cu 10 ani s-a deschis mai întâi poarta sufletului! Prin impactul pe care l-a avut asupra mea omul Cristina Chiriac, care a reușit să mă inspire printr-o extraordinară forță de convingere și căreia i-am urmărit apoi, constant, implicarea în promovarea valorilor culturale românești și acțiunile de promovare ale antreprenoriatului feminin, am început proiectul CONAF în Neamț.

Ce reprezintă la nivel național CONAF?

Iulia Șerban: CONAF este o confederație patronală din România, care reprezintă cea mai amplă mișcare din ultimii 100 de ani din istoria noastră, coagulând forțele antreprenoriale din țară pentru susținerea și promovarea antreprenoriatului feminin. La CONAF pot adera toate persoanele juridice din România, indiferent de gen, cod CAEN, structură asociativă, care își doresc să contribuie în mod activ la dezvoltarea mediului de afaceri, oferind susținere și acces egal femeilor antreprenor din țară.

CONAF crede în antreprenoriat și puterea de schimbare, transformare și creștere a individului, societății și economiei unui stat, crede că investiția în educația antreprenorială reprezintă strategia pe termen mediu și lung pentru echilibrarea forței de muncă și în dezvoltarea mediului de afaceri din România. Este singură organizație patronală de la noi, membră a Consiliului Wegate, fiind recunoscută la nivel european pentru vastă experiență și implicare în dezvoltarea antreprenoriatului românesc.

Mai este necesar în anul 2024 să discutăm despre egalitatea de gen și de șanse din mediul antreprenorial pentru femei?

Iulia Șerban: Egalitatea de gen și șanse trebuie luată în discuție, evident! CONAF se aliniază strategiei UE privind egalitatea de gen. CONAF acționează în spiritul Comisiei Europene pentru reprezentarea unitară și activă a intereselor comune ale antreprenorilor și membrilor săi, susținând egalitatea de șanse pentru femeile din mediul de afaceri și cel patronal. Credem în egalitatea de gen și de șanse din mediul antreprenorial, care oferă perspective proaspete în acord cu provocările și nevoile actuale.

Pentru o înțelegere mai amplă, vă redau mai jos din discursurile invitaților din cadrul Galei  CONAF „Women în Economy, care subliniază actualitatea și importanța acestor aspecte la cel de-al șaselea eveniment emblematic pentru antreprenoriatul feminin și egalitatea de gen. Devenită tradiție, Gala CONAF „Women în Economy – We dream, we can, we lead!” s-a desfășurat anul acesta, în premieră pentru o confederație patronală, sub înaltul patronaj al Parlamentului European și al Reprezentanței Comisiei Europene în România.

 Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, E.S. doamna Ramona Chiriac a spus: „Egalitatea de șanse nu este un moft, ci o înțelegere corectă, rațională a unui imperativ care este atât social, cât și economic. Pierderile economice cauzate de disparitatea de gen în ceea ce privește ocuparea forței de muncă se ridică la 370 de miliarde de euro pe an. Îmbunătățirea egalității de gen ar putea duce la o creștere a PIB-ului european de până la 3,15 trilioane de euro, până în 2050. Leadership-ul, așa cum îl regăsiți la nivelul instituțiilor europene, Comisia Europeană și Parlamentul European, a arătat că femeile au calitățile necesare pentru a conduce în aceste vremuri. Leadership-ul feminin a arătat că femeile președinte de țară își pot conduce țara înspre începerea unui parcurs european de succes.”

„În această perioadă marcată de multiple provocări și crize globale, avem nevoie mai mult ca niciodată ca femeile să fie lideri în domeniul economic. Studiile au demonstrat că, atunci când femeile sunt încurajate din punct de vedere economic, ele reinvestesc în familiile și comunitățile lor și produc un efect multiplicator care stimulează creșterea economică și contribuie la pacea și stabilitatea globală”, a precizat ambasadorul SUA în România, E.S. doamna Kathleen Kavalec.

Majestatea Sa, Principesa Margareta, Custodele Coroanei, a transmis un mesaj în cadrul Galei CONAF, mesaj de susținere și apreciere: „Realizările femeilor în lumea economică și cea a afacerilor sunt remarcabile și au un important rol de model în societatea românească. În lumea de astăzi, femeile au adus mereu schimbare, inovație, rigoare și simț al răspunderii”.

Cum considerați că a evoluat rolul femeii în conștiința publică, în ultimii ani?

Iulia Șerban: Societatea a evoluat, iar emanciparea femeii nu mai este demult doar un concept aspirațional. Inteligente, bine calificate și cu o putere de adaptare și sinteză superioară în multe cazuri bărbaților, româncele au ajuns să reprezinte factorii cheie în multe domenii de activitate, de la servicii și administrație publică, la comunicații, comerț și industrie. Astfel că, în esență, pasul spre antreprenoriat trebuie făcut atunci când inițiativa, puterea de muncă, experiența profesională și situația familială își găsesc un numitor comun.

Care sunt principalele proiecte care au fost implementate la Neamț prin Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin în România?

Iulia Șerban: CONAF a adus la Neamț:

*Platforma de Business WINGATE, care înseamnă extinderea rețelei de contacte pentru antreprenori, promovarea brandului, oportunități de afaceri extinse, inovare și inspirație, acces la resurse și finanțare;

*PACTUL PENTRU TINERI – CONAF Neamț a organizat la Piatra-Neamț dezbaterea din 27 octombrie 2023.

Alături de echipa Pactul Pentru Tineri, am participat în calitate de facilitator în șase județe la  dezbaterile din țară. Am avut șansa de a mă implica activ în Comitetul de lucru interministerial pentru reducerea abandonului școlar în Guvernul României, unde CONAF a prezentat un raport tehnic  pe baza căruia s-au adoptat măsuri.

„Pactul pentru Tineri” și-a propus să identifice acele inițiative și programe educaționale care să permită tinerilor să-și completeze educația pentru a dobândi abilități necesare în piața muncii.

Pe acest fond, inițiativa complexă a „Pactului pentru Tineri” își propune identificarea măsurilor privind reducerea abandonului, conștientizarea necesității educației vocaționale în școli, a formării continue și găsirea de soluții viabile. CONAF aduce la masa dezbaterilor atât miniștrii domeniilor cheie în problemele tinerilor, cât și autorități locale, personalități influente ale comunităților locale, experți internaționali în educație și, nu în ultimul rând, reprezentanții mediului de afaceri.

*PACTUL PENTRU EDUCAȚIE ANTREPRENORIALĂ

În luna iulie a anului 2020, CONAF a încheiat un acord de parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, numit „Pactul pentru Educație Antreprenorială”.  

CONAF Neamț a semnat în 2023 Protocolul de colaborare cu ISJ Neamț și ISJ Bacău. Acest pact susține dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul tinerilor în învățământul gimnazial și liceal, modalități noi și creative de predare și învățare; corelarea educației antreprenoriale cu o strategie coerentă, transparentă și eficientă de dezvoltare a pieței muncii din România, prin promovarea unei educații competitive la nivel european; introducerea educației antreprenoriale în școlile de stat și private.

Considerăm că o consolidare puternică a educației antreprenoriale în școli și instituții de învățământ liceal va avea un impact pozitiv asupra caracterului dinamic al antreprenoriatului în cadrul economiei noastre. Mindset-ul antreprenorial este o lentilă specială prin care lumea poate fi văzută, lentilă prin care problemele pot fi transformate în oportunități de business care creează noi soluții. Importanța acestui tip de înțelegere a lumii ar trebui să fie implementată în gândirea tinerilor încă din perioada școlii.

*MARATONUL PENTRU EDUCAȚIE ANTREPRENORIALĂ

La Neamț și Bacău am organizat în 2023 ediția I, care a fost un real succes și continuăm cu ediția a II-a. Faza județeană va fi pe 16 aprilie, la Teatrul Tineretului. Obiectivul general este de a stimula prin competiție spiritul de inițiativă și abilitățile antreprenoriale ale elevilor, îmbinând teoria și practica în același timp.

Ce calități considerați că trebuie să întrunească o femeie antreprenor pentru a fi de succes?

Iulia Șerban: Pasiune, empatie, flexibilitate, reziliență, curaj.

Cum sunt văzute femeile, astăzi, în atreprenoriat?

Iulia Șerban: Deși numărul femeilor antreprenor a crescut în ultimii ani, există încă obstacole care împiedică egalitatea dintre companiile conduse de bărbați și cele conduse de femei. Există numeroși factori care influențează în mod direct antreprenoriatul feminin și șansa femeilor de a ocupa o funcție de conducere. Acești factori pot varia în funcție de țară, cultură și contextul socio-economic. De-a lungul timpului, în ciuda prejudecăților și datorită evoluției umane și tehnologice, care a redus mentalitatea învechită privind rolurile tradiționale și capacitățile femeilor privind gestionarea afacerilor, acestea au pus bazele propriilor afaceri. În țara noastră, femeile antreprenor reprezintă fenomenul cel mai vizibil în procesul de afirmare în structura de ocupare a forței de muncă, dar este încă un pas timid în această direcție. Conform unui studiu din 2020, realizat de Comisia Europeană, femeile antreprenor ocupă doar un procent de 34% din totalul companiilor românești. Femeile lider se dovedesc mai preocupate de bunăstarea echipei și promotoare ale diversității și incluziunii la locul de muncă, inspiră și motivează, având disponibilitatea de a pivota și a învăța noi abilități. De asemenea, comunică eficient, cu sinceritate și integritate, încurajează colaborarea și pun accent pe dezvoltarea echipei, construiesc relații și acordă atenție trăirilor celor pe care îi coordonează (stres, anxietate, frustrare). În plus, femeile se implică mai mult decât bărbații în promovarea diversității și a incluziunii în companii, la nivel informal.

Menționați două obiective profesionale pe care doriți să le atingeți în 2024!

Iulia Șerban: Ca antreprenor în turism: implementarea și dezvoltarea unor programe turistice pe destinații noi, iar în ceea ce privește activitatea ca președinte CONAF Neamț: atragerea de noi companii în organizație și creșterea proiectului „Maratonul pentru Educație Antreprenorială“, care îmi doresc să pătrundă și în 2024 în învățământul nemțean, înregistrând rezultate deosebite și recunoașterea potențialului inovativ și al spiritului antreprenorial local.

Interviu realizat de
Oana-Talida COZMA