Cafeneaua culturală

Implicare socială – MIOARA BOSTAN, inițiatoarea primului club privat pentru copii din România  

Copiii sunt bucuria vieții, dau sensul și împlinirea părinților, dar și celor care au prilejul de a lucra îndeaproape cu ei. „Implicare socială“ o prezintă cititorilor noștri pe Mioara Bostan, cea care din dragoste pentru copii a pus bazele primului club privat din țară destinat micuților.

Copiii sunt bucuria vieții, dau sensul și împlinirea părinților, dar și celor care au prilejul de a lucra îndeaproape cu ei. „Implicare socială“ o prezintă cititorilor noștri pe Mioara Bostan, cea care din dragoste pentru copii a pus bazele primului club privat din țară destinat micuților.

Cu o experiență de aproape 20 de ani în domeniu, protagonista rubricii noastre a inițiat diverse programe de dezvoltare personală pentru copii prin cântec, dans, teatru, mișcare și limbi străine. Sute de copii s-au format de-a lungul timpului, beneficiind de activități cultural artistice și modalități constructive de petrecere a timpului liber.

Povestea „Artis“ și menirea clubului pot fi descoperite în interviul următor!

Cum a luat naștere proiectul „Artis“ și cu ce gânduri?

Mioara Bostan: Proiectul „Artis“ a luat naștere în anul 2005, mai întâi ca o necesitate în piața activităților de după amiază a copiilor, apoi ca o pasiune. „Artis“ este primul club privat din România. Am vrut să văd dacă reușesc și am reușit!

Am pornit la drum cu gândul de a fi alături de copii, de activitățile pe care noi, echipa, le putem dezvolta, îmbunătăți, de a promova copii talentați, de a sprijini copii cu nevoi sau aflați în dificultate.

De unde dragostea și preocuparea pentru copii?

Mioara Bostan: Dragostea vine din interior – te-ai născut sau nu cu ea. În cazul meu sunt o norocoasă, sunt atașată de copii, îi iubesc, îmi place să fiu în preajma lor, mă încarc cu energia și joaca lor.

Ce anume considerați că vă diferențiază între alte ONG-uri cu același profil de activitate? 

Mioara Bostan: Probabil ne diferențiază grija pe care o purtăm copiilor noștri cursanți, implicarea părinților, relaționarea cadru didactic-copil-părinte, campaniile umanitare în care implicăm copiii și familiile lor, pentru a veni în sprijinul altor copii, mai puțini norocoși.

Care este oferta de cursuri a Clubului „Artis“ și care activitate are cea mai mare căutare?

Mioara Bostan: Avem o listă de activități educative, vocaționale, non formale pentru copii, unele implicând coregrafie, sport, mișcare, altele de teorie precum teatru, canto sau limba engleză. În prezent, avem în derulare cursuri de balet clasic și contemporan, dans modern, street dance, urban dance, actorie-teatru, canto muzică ușoară și populară și limba engleză.

Cât de important este în dezvoltarea unui copil implicarea în activități extrașcolare?

Mioara Bostan: În primul rând copilul descoperă un alt mediu decât cel de la școală-grădiniță sau din familie. Își face noi prieteni, învață să relaționeze cu alți copii, profesori, merge la evenimente, se află pe o scenă, este întâmpinat de public, vede o sală de spectacole plină cu public, unde este aplaudat. Copilul câștigă stimă de sine, descoperă că are vocații, cântă, dansează sau interpretează un monolog dintr-o piesă.

Din ce vin cele mai mari satisfacții în lucrul cu copiii?

Mioara Bostan: Satisfacțiile vin mai întâi din întâlnirile săptămânale cu cei mici, pentru că își doresc să vină mai departe la cursuri, din aparițiile reușite, deosebit de frumoase, spontane și naturale ale lor. De asemenea, satisfacția vine și din prietenia care rezultă de aici cu ei și părinții lor.

Care au fost cele mai frumoase realizări pe care le-ați atins cu acest ONG?

Mioara Bostan: E greu de spus care sunt cele mai frumoase realizări, pentru că toate proiectele noastre sunt frumoase. Mă bucur atunci când finalizăm o piesă de teatru sau o coregrafie nouă, atunci când câștigăm concursuri grele, când suntem apreciați de public la un eveniment la care suntem invitați. Realizări sunt și atunci când campaniile umanitare își ating scopul, când zâmbesc copiii care primesc un cadou sau îi ajutăm să vină în echipa noastră, deși nu aveau speranța că vor reuși. De obicei, când realizăm un proiect ne bucurăm pe moment și imediat după aceea ne gândim la următorul și punem bazele unor noi planuri.

Cum arată agenda de proiecte a Clubului „Artis“ pentru anul 2023?

Mioara Bostan: Ne dorim o mai mare implicare în viața comunității prin diferite proiecte civice și umanitare, participarea la concursuri de renume și dezvoltarea echipei.

Menționați un țel pe care doriți să-l îndepliniți prin proiectele „Artis“!

Mioara Bostan: Țelul nostru este să avem cât mai mulți copii fericiți în familia noastră mare și frumoasă!

Interviu realizat de
Oana-Talida COZMA