Inside CARMEN SAECULARE

NEAMȚ, COLȚ DE RAI – PEISAJUL CULTURAL-MONAHAL VÂNĂTORI-NEAMȚ

Despre frumusețea Neamțului s-a vorbit îndelung, despre tradiții, obiceiuri, viața culturală și spirituală, de asemenea, însă, dacă nu ai ajuns măcar o dată în viață la Neamț, să vezi aceste minunății cu propriii ochi, e musai de inclus pe lista de „must-do“.

Sub genericul „Peisajul cultural-monahal Vânători-Neamț“, o parte din ținutul de poveste al Neamțului a fost prezentat pe 11 mai, la Palatul Parlamentului. Inițiatoarea acestui proiect, Oana Bulai, deputat de Neamț și membră a Comisiei parlamentare UNESCO, a creat oportunitatea de vizibilitate și promovare a județului nostru, acolo unde se dă ora exactă în țară.

„Sunt foarte bucuroasă că am avut ocazia și oportunitatea să prezentăm județul Neamț la adevărata sa valoare și la adevăratul său potențial la Palatul Parlamentului, unde i-am avut invitați pe toți colegii parlamentari. Ei, alături de presă, pot fi promotorii noștri. Este foarte important ca toți românii și cei din străinătate să știe ce județ minunat avem. Ne mândrim cu Cheile Bicazului, cu muntele Ceahlău – Athosul României, cu mănăstirile noastre – Văratec, Secu, Sihăstria, Agapia, Petru Vodă sau Mănăstirea Neamț. Prin acest eveniment am adus o părticică din Neamț la Palatul Parlamentului. Avem un județ de poveste cu o vastă bogăție culturală, dar mai ales spirituală, cu locuri minunate de relaxare și de vizitat, cu cea mai bună gastronomie moldovenească. Neamțul este un «Colț de rai» pe tărâmul românesc!“, a declarat Oana Bulai.

Inclus într-un program complex care marchează 65 de ani UNESCO în România, evenimentul face parte și dintr-un program extins denumit „Neamț, colț de Rai“, având drept obiectiv promovarea unor zone ale ținutului nostru, atât în țară, cât și în străinătate. Organizatorul evenimentului a fost Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația UNESCO, în parteneriat cu Consiliul Județean Neamț și Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“.

După eveniment, Carmen Nastasă, manager al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ a declarat: „Membrii Parlamentului României și reprezentanțiai instituțiilor centrale au avut ocazia de a cunoaște câteva dintre frumusețile județului Neamț, promovate 1în sediul legislativului național la inițiativa și la invitația doamnei deputat Oana Bulai. Este primul proiect de mare vizibilitate pe care l-am desfășuratdupă o lungă perioadă și face parte dintr-un program extins al instituției, denumit «Neamț, Colț de Rai», prin care Consiliul Județean Neamț urmărește promovarea Ținutului Neamț. Evenimentul nostru a fost încununat de succes și datorită unor oameni speciali din «Colțul de Rai» nemțean, pentru că am beneficiat de cuvintele de mare încărcătură emoțională rostite de părintele arhimandrit Mihail Daniliuc. De asemenea, ne-am bucurat și de implicarea domnului Sebastian Cătănoiu, de la Parcul Natural Vânători Neamț, care ne-a sprijinit astfel încât atractivitatea proiectului să crească foarte mult și peisajul prezentat la Palatul Parlamentului să fie acum pe lista de așteptare UNESCO“

Salba de mănăstiri și schituri, obiceiurile, tradițiile și meșteșugurile zonei Vânători-Neamț reprezintă o adevărată atracție a județului Neamț. Frumusețile ținutului, autenticitatea tradițiilor și ineditul areal protejat al Rezervației de zimbri „Dragoș-Vodă“, însumate în contextul denumit ,,Ținutul cultural-monahal Vânători-Neamț“, sunt propuse pe lista de acreditare în patrimoniul UNESCO. O procedură complexă, dar de mare oportunitate și vizibilitate pentru județul Neamț. 

Participant la eveniment, Mihai Weber, președintele Comisiei parlamentare UNESCO, a declarat: „În acest an, datorită faptului că România are 65 de ani în UNESCO, am organizat o serie de evenimente tocmai pentru a marca acest lucru. Este și o perioadă fericită pentru că lista se actualizează și atunci când discutăm de elemente care pot fi promovate, acest peisaj cultural-monahal Vânători Neamț va fi inclus în noua listă. Sunt șanse foarte mari de a intra în patrimoniul mondial UNESCO. Mă bucur și felicit organizatorii și autoritățile locale care au venit în sprijinul acestui demers. Uitați-vă ce frumos se poate organiza un eveniment de promovare, cu accent pe ceea ce înseamnă obiceiurile și tradițiile, patrimoniul românesc. Avem locuri foarte frumoase și totul ține de bogăția noastră a românilor“.

Cu implicarea unor oameni de valoare ca părintele Arhimandrit Mihail Daniliuc, de la schitul Vovidenia, și a domnului Sebastian Cătănoiu, de la Parcul Natural Vânători-Neamț, expoziția a atins un real succes, momentul fiind apreciat și căutat în Parlamentul României.  

„Este o inițiativă lăudabilă, având în vedere că mănăstirile din zona Neamțului și Vânători-Neamț sunt cu adevărat unicate în România. Nu doar prin frumusețea lor arhitectonică, prin impactul cultural și arhitectural pe care l-au avut de-a lungul timpului, ci mai cu seamă prin frumusețea viețuirii spirituale. Această zonă monahală include aria protejată a Parcului Vânători-Neamț, respectiv comunele Vânători-Neamț și Agapia. Aici sunt 6 mănăstiri mari și 10 schituri, care împreună asigură loc de viețuire pentru peste 600 de călugări și călugărițe“, a completat arhimandritul Mihail Daniliuc, de la Schitul Vovidenia, Neamț.

Evenimentul a inclus și apreciatele ateliere meşteşugăreşti, susținute de Ionela Lungu și Ștefan Grigoriu, meșteri populari din Târgu Neamț.

De la Palatul Parlamentului nu au lipsit momentele artistice susţinute de dansatorii, soliștii şi orchestra Ansamblului folcloric „Floricică de la munte“, sub atenta coordonare a coregrafei Dediliei Popovici. Audiența s-a bucurat și de evoluția Grupului vocal nemţean „Sânzienele“, coordonat de Georgiana Şerban-Axinte, profesor de canto popular, în cadrul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț.

 „Am venit cu un spectacol inedit, care poartă numele generic de «Sfințirea plugului», un spectacol inspirat din tradițiile încă practicate în județul Neamț de țăranul român. Înainte de a ieși cu plugul în țarină, acesta se sfințește și se creează un prilej ca sătenii să sărbătorească. Dansatorii, orchestra și soliștii sunt foarte emoționați pentru că au ocazia să performeze în acest cadru, la un eveniment atât de important“, a spus Dedilia Popovici, coordonatorul Ansamblului Folcloric „Floricică de la munte“, al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț.

Frumusețile Neamțului trebuie să fie cunoscute, iar invitația de a vizita acest „Colț de rai“ rămâne una deschisă pentru toți cei ce-și iubesc neamul, țara și tradițiile populare.