Inside CARMEN SAECULARE

Proiectul „Folclorul ne aduce împreună“, la final

Luna decembrie a tras cortina peste proiectul cultural „Folclorul ne aduce împreună“ din anul 2021. O inițiativă menită să atingă sufletele și să unească într-un singur gând, acela de a iubi tradiția și valorile autentice.

Mădălina Ciubotaru, vicepreședinta Consiliului Județean Neamț, promotorul proiectului dedicat folclorului, și-a dorit să redea parte din frumusețea și gustul pentru cultura tradițiilor generațiilor de copii din centrele de plasament.

„Folclorul ne aduce împreună“ și-a propus promovarea folclorului și tradițiilor din zona Neamțului, darși cunoașterea obiceiurilor și din alte părți ale țării. Au fost incluse activități variate precum ateliere de meșteșuguri, workshop-uri de muzică tradițională, lansări de carte sau spectacole de teatru educative. Toate momentele din cadrul proiectului s-au adresat copiilor din centrele școlare de educație incluzivă, dar și beneficiarilor, copii și adulți, instituționalizați din centrele din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț.

,,«Folclorul ne aduce împreună» s-a încheiat cu un adevărat regal al colindelor și tradițiilor românești, susținut de către artiștii participanți și beneficiarii proiectului, pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamț.
Emoțiile au fost la ele acasă și s-au îmbinat perfect cu bucuria copiilor față de cântecul și autenticitatea neamului românesc!
Au fost trei luni magice, trei luni în care am clădit relații, am învățat unii de la alții, trei luni în care am primit adevărate lecții de viață de la copiii din centrele de educație incluzivă și asistații din centrele DGASPC Neamț“, a declarat Mădălina Ciubotaru, vicepreședinta Consiliului Județean Neamț, inițiatoarea proiectului.

În prag de sărbătoare, în așteptarea sfintei sărbători a Nașterii Domnului, scena Teatrului Tineretului Piatra-Neamț a fost călcată de colindători de toate vârstele, copii, dar și artiști de renume. Au răsunat urări de bine, s-au auzit zurgălăi și au vibrat cântecele tradiționale. Atmosfera de bucurie și împlinirea au încununat seara magică, alături de Moș Crăciun.

În cadrul programului au evoluat copii și tineri talentați din cadrul centrelor școlare de educație incluzivă din județ, precum și artiștii localiGeorgiana Șerban Axinte, Laurențiu Marian, grupurile vocale „Nemțișorul“, „Sânziene Nemțene“ sau „Floare de Colț“. Îndrăgiții interpreți de muzică populară Grigore Gherman, Nicu Mâță și Gabriel Dumitru, alături de surorile Suzana și Daciana Vlad, au cântat colinde împreună cu beneficiarii și au oferit publicului momente artistice de mare sensibilitate. Finalul serii a aparținuttrupei DaBaDa și NuBaNu, cu un spectacol educativ de teatru muzical, dedicat celor mici.

,,Vreau să vă mulțumesc, dragi copii, pentru căldura cu care ne-ați primit de fiecare dată în centrele voastre, pentru afecțiunea pe care ne-ați dăruit-o, pentru modul impecabil în care v-ați pregătit și ați evoluat în fiecare spectacol pe care l-ați susținut!
Doresc să le mulțumesc și pe această cale colegilor mei, reprezentanți ai instituțiilor de cultură din județ, Carmen Elena Nastasă, Gianina Cărbunariu, Ana Maria Plugaru, Mihaela Mereuță,Dorin Nicola, Mihaela Cristina Verzea, directorilor și instructorilor centrelor de educație incluzivă, Irina Bălțătescu, Mariana Cozma, Lili Liliana, Mara Panduru, Damian Danilă, tuturor artiștilor implicați în proiect – Gabriel Dumitru, Grigore Gherman, Suzana Vlad, Daciana Vlad, Nicu Mâță, Anda Maria Acristinei, cât și Talidei Cozma care ne-a fost alături la fiecare eveniment.
Atât în numele meu cât si în numele copiilor, aduc mulțumiri președintelui Consiliului Județean, domnul Ionel Arsene, pentru întreaga susținere în realizarea acestui proiect și pentru cadourile trimise prin intermediul moșului.
Nu în ultimul rând, doresc să mulțumesc Asociației «Artist» pentru crearea conceptului acestui proiect, pentru artiștii cooptați și pentru evenimentele organizate.
Îmi doresc ca proiectul să aibă continuitate și în anul viitor să-l putem derula și în învățământul de masă din județ!“, a mai adăugat vicepreședinta Consiliului Județean Neamț.

Oamenii frumoși, cu gând bun și un strop de implicare, sunt cei care vor aduce, în 2022, noi inițiative și proiecte care să bucure inimi. Așa să le țină năravul, iar cultura și dragostea pentru autenticitate să fie întru creșterea spiritului și valorilor adevărate.

Autor articol:  Oana-Talida Cozma
Foto: Octavian POPA

www.cooltneamt.ro