Cafeneaua culturală

Turist prin Neamț – Drumeție în fascinantele Chei ale Bicazului

Dacă ești pasionat de călătorii, fie ele și scurte, îți propunem ca în luna lui Cuptor să facem o drumeție într-una dintre cele mai fascinante locații din țară, care se află la Neamț. Cheile Bicazului reprezintă popasul nostru din cadrul rubricii Turist prin Neamț, o zonă geografică pitorească situată în partea centrală a Munților Hășmaș.

Dacă ești pasionat de călătorii, fie ele și scurte, îți propunem ca în luna lui Cuptor să facem o drumeție într-una dintre cele mai fascinante locații din țară, care se află la Neamț. Cheile Bicazului reprezintă popasul nostru din cadrul rubricii Turist prin Neamț,o zonă geografică pitorească situată în partea centrală a Munților Hășmaș.

La o distanță de doar 20 de km de orașul Bicaz, Cheile Bicazului sunt delimitate la Nord și Nord-Vest de Suhardul Mare și la Sud-Est de Suhardul Mic. Formate în urma eroziunilor provocate de râul Bicaz și afluenții săi, Cheile Bicazului se întind pe o distanță de 8 km, între Lacul Roșu și Bicazul Ardelean.

Cheile Bicazului fac legătura între Transilvania și Moldova și sunt incluse în Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș, care are ca arii protejate: Lacul Roșu, Cheile Bicazului, Cheile Sugăului, Hășmașul Mare – Piatra Singuratică și Hășmașul Negru.

Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș are o suprafață de 6.675 hectare și reprezintă una dintre cele mai importante zone geologice din România. Drumul șerpuit din Cheile Bicazului este de o frumusețe rară, iar o drumeție în zonă este spectaculoasă mai ales pentru străinii care ajung pentru prima dată aici.

Turiștii se pot bucura în Chei și de mici suveniruri pe care le pot achiziționa de la tonetele de pe marginea drumului, realizate de artizanii români sau maghiari. Traseul prin Cheile Bicazului include Piatra Altarului, un masiv stâncos de 1.120 metri altitudine, dar și masivele stâncoase Piatra Pinteștilor, situată la 847 metri, și Piatra Arșiței, la 835 metri. Tot aici putem admira Piatra Surducului, Poarta de Piatră și Polițele Bardosului.

Din Cheile Bicazului putem face excursii la Șaua Cupaș, aflată la 1.275 metri, Șaua Țifrea situată la 1.002 metri sau către Piatra Poienii.

Dacă ajungeți în pitoreasca zonă, mai puteți vizita șiLacul Roșu, Cheile Sugăului, Cheile Bicăjelului, Peștera Neagră, Peștera Cascada sau Avenul cu Trei Intrări.

Norocoși de tărâmurile fascinante ale Neamțului, vă invităm mai ales în timp de vară, deși locurile prezentate sunt spectaculoase și în sezon rece, oferind posibilitatea de a vă bucura de o drumeție răcoroasă în Cheile Bicazului. Un loc unic, pitoresc, demn de imortalizat în amintirile și sufletul fiecăruia.

Documentare realizată de
Oana-Talida COZMA

Foto: Octavian POPA

Surse: libertatea.ro / cazaretransilvania.ro