Cafeneaua culturală

Turist prin Neamț – Drumeție pe Valea Tarcăului

Cu așa o toamnă luminoasă și lungă, să tot faci drumeții pe cărările nemțene. Așa că purcedem la o oprire, în luna noiembrie, pe Valea Tarcăului, o altă zonă pitorească a județului, încărcată de istorie, cu un vast patrimoniu cultural.

Aer curat, munte, ape curgătoare și obiective turistice culturale. Așa s-ar putea descrie în câteva cuvinte comuna Tarcău din județul Neamț, situată în partea de Sud-Vest a județului, la poalele Munților Tarcău.

Cum ajungi pe Valea Tarcăului?

Dacă vii dinspre Piatra-Neamț, poți ajunge pe Valea Tarcăului pe DN 15 Piatra-Neamț – Bicaz, continuând pe drumul comunal DC 135 Tarcău – Ardeluța. Situată între râurile Bistrița și Tarcău, comuna este înconjurată de munți de jur împrejur și cuprinde satele Cazaci, Brateș, Schitu Tarcău și Ardeluța.

Valea Tarcăului poate fi accesată la doar 30 de minute distanță de Piatra-Neamț, fiind la o oră și jumătate distanță de Bacău și circa 80 de minute de Roman.

Obiective naturale din zona Tarcău

De pe Valea Tarcăului se poate ajunge cu ușurință în poieni splendide și maluri cu pereți verticali din granit și gresie. De aici, plimbări relaxante la barajul și Lacul Izvorul Muntelui, în Cheile Bicazului sau la Lacul Roșu pot fi ușor de realizat. Dacă ajungeți în zonă, trebuie să știți că vă puteți bucura și de Rezervația naturală a „Cocoșului de Munte“ Brateș (Tarhaus), care se întinde pe o suprafață de 35,7 hectare și este în administrarea Direcției Silvice Neamț și a Ocolului Silvic Brateș. „Vedeta“  acestei rezervații este cocoșul de munte, pasăre care poate fi văzută foarte rar în natură.

Rezervația peisagistică Goșman este și ea situată pe aceeași Vale a Tarcăului. Aceasta este o pădure seculară, în care predomină molidul, fagul și bradul.

Obiective turistice culturale

La capitolul obiective turistice culturale, pe Valea Tarcăului identificăm o poiană deschisă la margine de pădure, care formează cadrul natural al Mănăstirii Tarcău. Schitul poartă denumirea după Masivul Tarcău și râul cu același nume.

Mănăstirea Tarcău are un hram deosebit, cel din „Duminica Tuturor Sfinților“, prăznuit în prima duminică după Pogorârea Duhului Sfânt. Lăcașul de cult este menționat pentru prima dată într-un document din martie 1832, prin care mitropolitul Veniamin Costache cerea protopopului de Neamț să pună temelia Schitului Tarcău, după cererea ieroschimonahului Avramie, care îl zidea cu osteneala sa, pe un teren al Mănăstirii Pângărați.

Muzeul Iulia Hălăucescu

Dacă ajungeți în zonă, e musai să vizitați și Muzeul de Artă „Iulia Hălăucescu“, deschis în anul 2003. Acesta găzduiește 120 de tablouri în acuarelă și ulei semnate de „Doamna acuarelei românești“, precum și 25 de piese de mobilier din atelierul de pictură al artistei. Mai sunt expuse și o serie de lucrări de ceramică și unelte meșteșugărești din zona comunei Tarcău.

Sperăm că v-am incitat cu o nouă drumeție de poveste, la doar o aruncătură de băț, pe ofertantele și miraculoasele tărâmuri nemțene.

Documentare realizată de
Oana-Talida COZMA

Surse:
destinatiiperfecte.ro | viziteazaneamt.ro
doxologia.ro | Oana Nechifor