Cafeneaua culturală

Turist prin Neamț – Pe urmele lui Creangă, vizită în Humulești

Pornim din nou pe trasee nemțene în căutare de obiective turistice ce ne-ar putea încărca sufletul. De aceea, vă propunem să poposim la Humulești. Zonă pitorească, localitatea este parte componentă a orașului Târgu-Neamț, recunoscută ca locul nașterii marelui scriitor Ion Creangă. 

Cei care ajung în zonă își orientează pașii spre Casa Memorială Ion Creangă, locație vizitată anual de circa 40 de mii de turiști. Casa unde s-a născut Ion Creangă a rămas aproape intactă din vremea în care povestitorul locuia aici alături de familia sa.

,,Construită între anii 1830-1831 de către Petre Ciubotariu, bunicul povestitorului, Casa Ion Creangă din Humulești păstrează și astăzi din farmecul vremurilor de altă dată. Casa a fost dăruită de bunic fiului său, Ștefan, care în 1835 s-a căsătorit cu Smaranda Creangă, fiica lui David Creangă din Pipirig. Povestitorul Ion Creangă a locuit în casa din Humulești de la naștere până în anul 1846, apoi cu întreruperi până în 1855, când a plecat spre Iași, la Seminarul de la Socola. Casa din Humulești a intrat în restaurare în anul 1937, prin grija istoricului Nicolae Iorga. În 1944, Sofia Grigoriu, născută Creangă, a donat casa din Humulești Asociației Învățătorilor din România”.

Vizita la casa scriitorului oferă o incursiune specială în stilul de viață țărănesc din secolul al XIX-lea. Casa Memorială Ion Creangă relevă simplitatea – este văruită în alb, e curată, împrejmuită cu un gard de nuiele și transpune direct în minunata lume a poveștilor din Amintiri din copilărie.

,,Casa lui Ion Creangă, o clădire cu arhitectură tradițională, modestă, are un acoperiș larg de draniță. Pare imposibil ca într-o casă așa de mică să fi locuit o familie așa numeroasă. Atracția turistică deține o valoroasă expoziție, reorganizată tematic, după 1989. Încăperile sunt amenajate după specificul interiorului casei țărănești din acea vreme, unde sunt nelipsite soba mare cu cuptor, icoane, ștergare la ferestre, unelte de țesut și tors.

În tinda Casei Memoriale Ion Creangă este amenajată și o expoziție cu documente de arhivă, scrisori, cărți poștale cu autograf, manuale școlare, fotografii și fotocopii ale manuscriselor lui Creangă”.

Tot aici, vă puteți trage sufletul în curtea primitoare, pietruită, pentru a vă bucura de frumusețea arhitecturii tradiționale țărănești.

Și dacă ați ajuns la Humulești, la Casa Memorială Ion Creangă, e rost să faceți popas și la parcul tematic „Ion Creangă”, locație privată aflată în imediata apropiere a principalului obiectiv turistic. Fascinant pentru copii, parcul tematic încântă încă de la intrare, când facilitează întâlnirea celor mici cu personajele cele mai îndrăgite din poveștile pentru copii, scrise de Ion Creangă.

Nică este cel care te întâmpină încă de la intrare, fiind cel care deschide expoziția exterioară, alături de personaje din povești precum Ursul păcălit de vulpe, Punguța cu doi bani, Capra cu trei iezi, sau celebrele povestiri din Amintiri din copilărie. Expoziția interioară aduce în atenția publicului vizitator elemente din viața satului nemțean din perioada secolului XIX.

Indiferent ce alegeți să vizitați în Humuleștiul lui Creangă, experiența transpune într-o lume cu adevărat ruptă din basme, iar emoția trăită aici este unică.

Documentare realizată de Oana-Talida COZMA
Foto: Octavian POPA / https://travelhuntphotography.ro

Sursa:  https://monumenteneamt.ro/