Cafeneaua culturală

Cultura populară în lume – Amsterdam și atracțiile sale estetice (I)

Mintea ingenioasă a olandezilor le-a adus mai mult pământ

Un tărâm aparte în geografia lumii îl constituie teritoriul Țărilor de Jos – Netherland. Olanda, așa cum suntem obișnuiți să recunoaștem această parte de lume, are o istorie mai altfel decât în multe alte locuri. Trăitori ale unor teritorii aproape înconjurate de ape, olandezii, încă din veacurile de demult, au fost preocupați de navigație. Au reușit să fie o perioadă stăpânii mărilor din Nordul Europei, devenind cei mai iscusiți făuritori de corăbii de război. Însuși Petru cel Mare al Rusiei, la începutul domniei sale, a stat o perioadă prin Țările de Jos, căutând să „fure” din meșteșugul olandezilor. A sfârșit prin a angaja constructori și navigatori olandezi pentru a-și întemeia propria flotă destinată viitoarelor războaie.

Teritoriul fizic al Olandei a fost unul mic, nespecific unei viitoare puteri coloniale. Până să apuce să cucerească mările și apoi țările din îndepărtata zare, olandezii au început prin a-și mări teritoriul propriu printr-un mijloc ingenios. Răpindu-l mării. Astfel, zonele mlăștinoase de la malurile apelor au fost îndiguite, apoi secate, ulterior cultivate. Și, din nou, pe următoarele porțiuni de teren aflate la limita cu marea le-au împrejmuit, oprind intrarea apei, au asanat pământul și apoi l-au plantat, pentru a-i da și o destinație agricolă. Procedând tot așa, olandezii au reușit să lărgească atât zona de locuit, cât și pe cea agrară.

Parcul Keukenhof, o sărbătoare mondială a lalelelor

Călătorul care vrea să viziteze această țară pentru prima dată, pleacă de acasă cu câteva imagini simbol ale culturii olandeze. Morile de vânt. Saboții de lemn. Lalelele. Rembrandt. Van Gogh. Pornind în căutarea acestora, el are prilejul unei incursiuni în sufletul unei întregi culturi, pe parcursul căreia va putea descoperi noi și noi comori spirituale ale tărâmului batav.

În zona de Sud a țării, la vreo 40 de kilometri Sud-Vest de Amsterdam, se află una dintre minunățiile Olandei care atrage anual întregul Mapamond. Parcul Keunkeuf, o zonă de peste 32 de hectare de teren, este destinată în fiecare an unei megaexpoziții florale. Lalelele, în principal, sunt vedetele parcului, dar aici pot fi admirate culorile a sute de alte feluri de flori.

Plecând de la necesitatea estetică, a acoperirii pământului pentru a-l face cât mai plăcut ochiului, încă din istorie, olandezul, ca tot omul din lumea asta, a plantat flori. De diferite feluri și culori. Însă, batavii aveau să facă o adevărată pasiune pentru lalele, începând cu în secolul al XVI-lea, atunci când această floare a fost adusă pentru prima dată în Țările de Jos din Turcia. În scurt timp s-a declanșat o pasiune de nestăvilit în rândul iubitorilor de flori în căutarea exemplarelor rare, prețurile au crescut în mod necontrolat și a avut loc, se spune, prima criză din istoria economiei capitaliste.

În zilele noastre, în fiecare toamnă, în lunile octombrie și noiembrie, Parcul Keunkeuf este căutat de cohorte de florari din întreaga lume, care vin aici pentru a sădi bulbii a mii de soiuri de lalele. Șase luni mai târziu, din martie și până în mai, zona devine un imens covor floral ornat cu toate culorile și nuanțele posibile.

O vizită de o zi – da, se poate sta chiar o zi întreagă aici! – este un eveniment pe care călătorul nu îl va uita cât va trăi. Ochiul îi este odihnit de ceea ce vede, auzul îi este încântat de clipocitul multelor fântâni arteziene sau de unduirea apei din minilacurile artificiale din tot cuprinsul parcului. La care se adaugă trilurile păsărilor care zburdă și se bucură împreună cu vizitatorii de această adevărată grădină a Raiului. Iar parfumul inspirat de tot acest amestec de plăcut și frumusețe, dă o liniște interioară infinită.

Astfel că, spre apusul soarelui, călătorul pleacă cu regret din acest paradis al naturii, regret care nu va dura decât puțin, căci în Olanda îl așteaptă încă multe alte locuri de încântare ale simțurilor sale. Le vom descoperi împreună, curând.

Turist de serviciu: Valentin ANDREI