Dacă e august, la Piatra-Neamț e Festivalul Internațional de Folclor ,,Ceahlăul”. Sau ar fi trebuit să fie. Anul acesta, pandemia de coronavirus a anulat ediția cu numărul XXIII a evenimentului dedicat promovării folclorului coregrafic, muzical, a portului tradiţional românesc şi internaţional. De aceea, vom face o incursiune în timp și ne vom aminti cu plăcere, care au fost invitații de senzație, participanți la edițile din ultimii ani.
Locul 3 este ocupat de Grupul de dansuri populare Qena, din Egipt. Anul 2016 a găzduit pe scena Festivalului Internațional de Folclor ,,Ceahlăul” un moment impresionant, susținut de artiștii egipteni. Cu o veselie și un tonus extradordinar, dansatorii din Qena au reușit să capteze atenția publicului prin coregrafii specifice și ținute autentice, colorate. Un moment special, care a făcut deliciul publicului, a fost dansul dervișului rotitor. Dervişul rotitor este un dansator care se învârte într-un ritm precis, exact, reprezintând pământul care se rotește în jurul axei sale pe orbita Soarelui. Scopul rotației în dansul ritual este ca dansatorul sa fie golit de toate gândurile negative şi să atingă extazul spiritual. Momentul a fost savurat și urmărit cu sufletul la gură de publicul spectator, care a răsplătit dansatorii din Qena cu aplauze.
Pentru locul 2 din clasamentul nostru, facem o oprire fictivă în Taiwan. Grupul Joy Dance, Culure and Art a oferit un spectacol de zile mari iubitorilor de tradiții, participanți la Fetivalul Internațional de Folclor ,,Ceahlăul”, în anul 2018. Viața reală și natura sunt temele majore pe care dansatorii le-au abordat în momentele artistice susținute. Dansurile prezentate au variat de la Kong-fu chinezesc, la dansuri populare si chiar dansurile cu influențe mai noi. Stilul dansurilor tradiționale și populare prezentate de grup, este stilizat, având la bază cultura locală. Imaginile vorbesc, de la sine, despre povestea Taiwan-ului relatată prin dans.
Locul 1 este adjudecat irevocabil de artiștii Companiei ,,Manglares” din Columbia, care au impresionat prin momentul lor viu și energic. Compania ,,Manglares” a fost invitată ca participantă în cadrul Festivalului Internațional de Folclor ,,Ceahlăul”, la ediția cu numărul XXII, din 2019. Programele artistice columbiene au fost selectate din trei regiuni: pacifică, atlantică şi zona Andină. Toate acestea sunt predominant influenţate de cultura africană, reprezentată de cele mai colorate și extrem de expresive dansuri: currulao, bunde, cumbia, mapale, gaita sau bambuco. Momentul a strâns sute de like-uri în online, mii de ropote de aplauze și zeci de fotografii și filmări, din partea publicului iubitor de varietate multiculturală.